Възстановява мускулната тъкан след травма- “нормални” срокове и факторите, които ги удължават

В тази кратка статия ще обсъдим осреднените срокове, които ориентират здравните специалисти, когато дават прогнози и препоръки на хора, преживели мускулни травми. Самият процес на възстановяване с всичките му фази няма да бъде разискван, поради неговата сложност, която заслужава отделна статия.

В човешкикия живот неминуемо преживяваме травматични моменти. Това е нормално и телата ни са подготвени да се справят с това нещо, до известна степен. Различните тъкани, които ги изграждат, нямат еднаква способност да се възстановяват. Тук ще обсъдим тъканта, която изграждат мускулите, като за костите, ставните хрущяли, капсула и лигаменти, както и нервите и мозъка ще посветя отделни статии.

Каква е целта на тази статия?

Да създаде реалистични очакванията на пациентите към това какво е “нормално” да очакват след травма и да ги изложим на идеята, че липсата на болка не означава, че една тъкан е възстановена. По същият начин и наличието на болка не означава, че има травма.

Тук е моментът да уточня, че тези срокова са усреднени и не заместват лекарската консултация и предписание. Всяко едно лечение и последваща рехабилитация задължително се индивидуализира и адаптира, според състоянието на човека и клиниката, която показва по време на лечението и през процеса възстановяване. Макар че в медицината и рехабилитацията се работи според алгоритми и ръководни принципи, те не могат да обхванат всички вариации и особености, с които идва пациента. Най-просто казано- всеки пациент ще си има свой път, който ще трябва да извърви, според физическите възможностите за възстановяване, които му е дала природата, средата, в която живее, и собстветвения му умствен капацитет, който ще му позволи да приеме и приложи препоръките и обстоятелствата, които вървят със състоянието му и неговото възстановяване!

За мускулите и тяхното зарастване

Мускулната тъкан е двигателят, които движи телата ни в пространството! Тя е подложена ежедневно на натоварване в различна степен. Има хора, които трупат по-лесно мускулна маса и са по-устойчиви на травми, както и хора, които са много податливи на травми, и трудно трупат мускулна маса. Има хора и между тези две крайности на спектъра, което е напълно нормално, имайки предвид огромното население на планетата ни и безбройните вариации на човешкия геном, който носи всеки един представител на човешката раса. Мускулната тъкан е богато кръвоснабдена и разполага с известни възможности да се самопоправя, благодарение на стелитните клетки, които се намират в нея.

На първо място е мускулната треска, която е форма на контролирана мускулна травма. Тя възниква след сериозно физическо натоварване и може да бъде преживявана с различна степен на болка, скованост и намалени функционални възможности. В този случай можем да очакваме при различните хора тя да отмине още на същия ден или до 3 дни след извършването на физическото натоварване.

Следват травмите , които са възникнали поради физическото прекъсване на мускулни влакна. В практиката се използват три оценки както следва:

Първо ниво е свързано с увреждане на мускулни влакна, което е по-тежко от типичната мускулна треска, но не е толкова драматично, че да изисква нещо особено като лечени и терапия. Обикновенно, ако се редуцира натоварването на мускулатурата тези травми минават до две седмици. Следва да се приеме, че ще е нужно поне седмица постепенно кондициониране, за да не се повтори травмата, след като тези две седмици отминат.

Второто ниво се характеризира с частично скъсване на мускула, което води до по-голям брой травмирани мускулни влакна и лека загуба на сила. То също може да мине консервативно и това дали да се имобилизира е преценка на лекаря. Препоръката да се намали натоварването, докато отмине зарастването, важи и тук, но е възможно и да поискат от вас покой и пълно ненатоварване на мускулатурата за известно време. Преценката за това ще бъде на лекаря, който ви лекува, и терапевта, който работи в екип с него. Нормалните срокове за зарастване на една такава травма може да са между 4 дни и 3 месеца.

Третото ниво на мускулна травма е тоталното прекъсване на мускула или на прехода между мускул и сухожилие. Оперативното възстановяване не е задължително, защото не винаги предлага по-добри функционални резултати, а операцията си върви с всички анестезиологични и оперативни рискове. Преценката е на лекаря и се обсъжда с пациента. Обикновенно, млади хора и активни спортисти са кандидати за операция. Козметичните дефекти, които остават също могат да подтикнат някой да се подложи на операция. Нормалните срокове за възстановяване на такава травма са 3 седмици до 6 месеца.

Какво може да забави заздравяването на мускулната тъкан?

На първо място нестероидните противовъзплаителни средства. Макар и да имат болкоуспокояващ ефект, те също така прекъсват и възпалителния процес, който е нормален и физиологичен отговор на организма, за да стигне до фазите на пролиферация на нова тъкан, нейното съзряване и ремоделиране. Ако е възможно, не приемайте нестероидните противовъзпалителни средства, освен ако не са ви предписани от лекар в острия период от травмата до 48-72 часа след това, като по мое мнение първите две седмици медикаменти от тази група трябва да се избягват.

Докато тече острият възпалителен процес 48-72 часа след травмата, трябва да се изгягват и топли душове, нагревки и компреси. Също така всякаква спортна дейност с цел да се “разкара” травмата. Алкохолът и цигарите също не трябва да се приемат, за

да не се отнемат ценни ресурси от организма, за да обезвреждат тези отрови. Докато тече възпалителният процес всякакви масажи, вендузи и мануални модалности са противопоказани.

В заключение искам да уточня, че болката по време на възстановяване не означава, че нещо нередно се случва, стига тя да изчезва след прекъсване на дразнещо движение и натоварване. Болка, която остава през нощта и на следващия ден продължава, е сигнал, че сме надскочили капацитета на мускулната тъкан да понесе натоварването, на което я подлагаме, и е добре да го редуцираме. От друга страна и пълният покой може да удължи възстановяването, както и да доведе да усложнения като ставна скованост, която е доста трудна за раздвижване. Нужна е адекватна терапия, която да е синхронизирана с предписанията на лекаря и подкрепена от добра комуникация между специалистите и пациента, за да не остане слабост, скованост и намалени функционални възможности, поради нереализиран потенциал.

Източници: https://www.physio-pedia.com/Muscle_Strain#:~:text=Muscle%20lesions%20are%20classified%20as,and%20passive%20range%20of%20motion.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3055648/

Comments

comments

4 thoughts on “Възстановява мускулната тъкан след травма- “нормални” срокове и факторите, които ги удължават

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *