Лицев нерв/ n. facialis, 7 черепномозъчен нерв- лезии и тестове.

Знаци и симптоми на лезии( зависи от местоположението)

  • Ако лезията е локализирана близо до Foramen Stylomastoideum, устата на индивида ще увисне или ще се извие към засегнатата страна; други симптоми са събиране на храна между бузите или загуба на усета дълбоко във лицете. Допълнително пациента може да не може да свири с устни, да мигне или да затвори очите си или да набръчка челото си, друг симптом е сълзенето на окото от засегнатата страна. Вяла парализа на всички мимически мускули може да се появи от засегнатата страна с дегенерация до 11-14 дни.
  • Ако лезията се намира близо до canalis facialis включващ n.chorda timpani, гореизброените симптоми присъстват като и загуба на вкус в предната 2/3 от езика с намалено слюнкоотделяне откъм засегнатата страна.
  • Ако лезията се намира по-високо от canalis facialis и обхваща m. stapedius, гореизброените симптоми присъства, имаме и хиперакузис( патологично повишен понякога болезнен слух).
  • Ако лезията е близо до ganglione geniculate имаме световъртеж,загубата на слуха и болката в ухото предхождат парализа, която може да се дължи на Рамзи Хънт синдром на тъпанчето или абсида с възможен увреден 8 ЧМН

facialis1

 

 

ТЕСТ 1- Долните лицеви волеви движения се тестват от тестуващията като се приканя пациентът да се усмихне, подсвирне, да покаже зъбите си или да събере устни като за целувка. Затварянето на очите от индивида и/ или набръчкването на челото е тест за горната лицева мускулатура.

 

facialis2

 

ТЕСТ 2- Предните горни 2/3 от езика на пациента се тестват от тестуващият като се нанесе малко количество разтвор( захар, хол и/ или оцет) в тестуваната зона. След това се подканя пациента да определи какъв е вкуса на разтвора ( кисел, сладък или солен). Между разтворите устата се изплаква с вода.

 

 

facialis3

 

 

Източник: http://www.webmanmed.com/cranialnrv_files/facial.html

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *