Мислех си днес за физическите качества, които могат да се подобрят с тренировки. Под физически качества имам предвид качествата , които дават възможност на един човек да извършва  „добре“  и „ефективно“  работа, атлетически постижения и над всичко това качества, които биха му били полезни в една или друга ситуация касаеща неговото оцеляване.  В тази статия няма да се говори за гърди, гърбове и секси дупета. Тези физически „качества „ ги оставям за други блогове и сайтове.

fizicheski kachestva

  Първо помислих върху темата, след това реших, че не е уместно да откривам топлата вода, затова се поразрових в Глобалната мрежа и там попаднах на една интересна статия. Ето  десет  физически качества, които е редно да развива човек, за да е силен, бърз и адаптивен.  Накрая ще добавя още едно, което според мен е много важно.

  1. Започваме със сърцето , кръвоносната система и белите дробове- те са неразривно свързан . Издържливостта на кардио-васуларната  и дихателната система е такова физическо качество, при което тялото успешно приема, предава, обработва и отделя кислород и въглероден диоксид, за да  е жив човек и за да може да извършва каквато и да е дейност. Колкото са по издържливи и ефективно по време на натоварване са тези две системи, толкова  по- лесно ще е на човек да се движи и работи.
  2. Издържливост / този път за цялото тяло/- Способността на тялото ни да произвежда, доставя, съхранява и използва енергия ефективно.
  3. Гъвкавост- Свобода и обем на движение, колкото по-голяма е гъвкавостта, толкова е по-голяма свободата и обема на движение.
  4. Сила- Способността на двигателна единица или цели мускули да прилагат сила.
  5. Мощност- Максималната сила приложена за минимално време от двигателни единици / мускулни влакна инервирани от влакното на един нерв/.
  6. Скорост- Минимизиране на времевия цикъл на едно повтарящо се движение. Колкото по-малък е цикъла, толкова по-голяма е скоростта.
  7. Координация- способността да се комбинират няколко ясно различими модела на движение в едно ясно различимо движение.
  8. Ловкост- Качеството, което позволява на човек да премине от един модел на движение в друг за минимално време.
  9. Баланс- Способноста да се контролира разболожението на телесния център на тежестта спрямо неговата носеща основа.
  10. Точност- Това качество позволява на човек да контролира движението в дадена посока или в дадено време.
  11. Това е от мен. Концентрация- качество, което ти дава възможност да извлечеш максимална полза от десетте гореизброени физически качества.

Източници: http://www.alchemycrossfit.com/getting-started/the-10-general-physical-skills/

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *