Здравейте, приятели. Това е прост видеоурок, който заснехме за видео канала ни. Целта на видеото е да ви представи проста техника, която може да изпълнявате без асистирането на физиотерапевт. Авто ПИР-ът  е представен в два варианта, като мое лично мнение,  е че втория вариант е по-добър. Могат да се измислят още няколко варианта,  като се следват принципите на Постизометричната релаксация, но се постарах да не изпадам в екзотични и лирични отклонения. Някои особености на техниката:

1. Осигурете си удобно изходно положение, което е комфортно за вас.

2. Дишането има роля в тази конкретна техника дотолкова, доколкото помага на вас да се отпуснете и оттам крайната релаксация на м. Солеус.

3. Техниката не трябва да ви причинява болка.

4. Това е релаксираща техника, а не стречинг и макар да има разтягане на м. солеус до достигането на бариерата, целта на техниката е да се релаксира мускула, чрез използване на механизми в нашата нервна система.

5. Това ни води до 5 точка, която гласи: Нежно, бавно, внимателно и без сила.  Ако боли не е правилно , ако трепериш при контракция не е правилно, ако разтегнеш веднага след отпускане на мускулната контракция не е правилно.

6. Техниката не е магически трик. Тя произвежда сигнали подавани от рецепторите разпръснати из сухожилията  и мускулните влъкна, за да излъжем ЦНС, че мускулът трябва да се релаксира, за да не се нарани. Това не значи, че вие трябва да се нараните в старанието си да постигнете много и веднага.

Запомнете тези 6 точки, когато гледате видеото показано долу. Не забравяйте, че то е показано с образователна цел и не е база за лечение или диагноза.

Техниката е особено подходяща за жени носещи високи токчета.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *