Предстои да прочетете статия, която съм превеждал преди повече от 6 години от датата на тази редакция (6.01.2018). Тази статия беше публикувана оригинално в стария ми блог и в последствие я прехвърлих тук. За тези години теоретичните ми и практични знания нараснаха значително. За жалост тя отдавана не отговаря на стандартите ми на писане и научна обосновка. Тази статията ще бъде основна редактирана и разширена, за да придобие много по сериозен и полезен формат. Ако виждате това съобщение, то все още не съм успял да го направя. На този етап в блога ми има над 170 статии и прегледа и редактирането на всяка една от тях е огромен труд. Статията не е свалена и  може да я прочетете, защото нещата написани тук не са неверни и  са просто написани и може да са ви полезни. Благодаря ви за търпението, приятели!

Атаксия е липсата на мускулната координация, която може да повлияе на реч, движения на очите, способността да поглъщат, ходене, бране на обекти и други доброволни движения. Лице, с устойчиви атаксия може да има щети в част от мозъка, която контролира мускулната координация – малкия мозък. Атаксията може да има няколко причини, включително множествена склероза, травма на главата, злоупотребата с алкохол, удар, церебрална парализа, дефектен ген, или тумор. Атаксията може да бъде симптом на липса на координация, свързани с инфекции.

Има различни видове атаксии включително атаксия на Фридрих и spinocerebellar вид атаксия 6. А по-често срещаният тип е атаксия telangiectasia.Има над 40 познати форми на наследствени атаксии – нови форми продължават да бъдат определени като научни технологии подобри.

Според Medilexicon на медицински речник, атаксия е ” Неспособност да координира мускулната активност по време на доброволното движение; най-често е резултат от нарушение на малкия мозък и задната колони на гръбначния мозък; могат да включват крайници, главата, или тялото.”

Терминът атаксия може да се използва по-широко да показва липса на координация в физиологичен процес, като оптични атаксия (обикновено част от синдром на Балинт, който включва липсата на координация между визуални материали и движения), или Ataxic дишане (некоординирани движения дихателни, обикновено се дължи на дисфункция на дихателните центрове в продълговатия мозък).

Английската дума “атаксия” идва от старогръцки ataksia дума, означаваща “безредици”. Древните гръцки думата означава taksia “за”.

източник:http://www.yesanswer.de/

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *