В тази кратка публикация ще разгледам страничните ефекти от предозирането на един есенциален витамин- пироксидин/ витамин B6/. Преди да продължа искам да уточня, че нямам формално обучение по темата. Ако сте се запознали с работата ми знаете, че не съм фармацевт, физиолог, нутриционист. Макар че съм изучавал физиология в Медицински университет- Пловдив, в никакъв случай не е на нивото на един магистър по Медицина. Информацията тук не може да замести лекарско мнение и всякакво решение, което ще вземете, основано на прочетеното тук, е изцяло ваша отговорност.

Защо пиша тази статия?

 1. Не намерих съдържание по темата на български език.
 2. Много пациенти приемат хранителни добавки с различни наименования, които съдържат витамин B- комплекс, в който се съдържа и витамин В6. Понякога някои от тях си го самопредписват и като хранителна добавка това не може да бъде контролирано от лекар. Добре е да са наясно с токсичният ефект от предозирането с пироксидин
 3. Като подсказка за хора с формално образвание, което е различно от Медицина, но имат контакт с хора, които страдат от болки и болежки и токсичните нива на витамин В6 могат да са причината. Правилното нещо е да се насочи човекът към лекар, за да се уточни причината и да се изключи хроничното натравяне с пироксидин.
 4. Мощният маркетинг на витамини и минерали и тяхното”привидно” превъзходство над балансираното и пълноценно храненене. Не смятам, че “повече значин по-добре”. Това не винаги е вярно послание!

Пироксидин или витамин В 6, е есенциален нутринет, който си набавяме от храната. Функциите му са разнообразни и няма да са обект на тази статия, но ако желаете повече информация може да последвате тази връзка (виж тук).

Няколко са причните поради, които могат да ви предпишат витамин В6

 1. Като част от хранителна добавка, която съдържа витамини В комплекс, е травма на периферната нервна система. Тя може да е остра, хронична или дължаща се на различни състояния, които нарушават проводимостта на нервите.
 2. При предменструален синдром, макар че все още са нужни повече проучвания, преди да се каже категорично, че от това има смисъл.
 3. Възможно е да попаднете на информация или лекар да ви предпише пироксидин като превенция на ракови заболявания или при лечение на някои ракови заболявания. На този етап не съм намерил литература, която да подкрепя това.
 4. Като превенция и профилактика на сърдечно-съдови заболявания. Отново информацията по въпроса е ограничена и по-скоро клони към това, че няма асоциация между суплиментацията с витамин В6 и посочените в предишното изречение твърдения.
 5. При влошаване на познавателните функции, но и в този случай систематичният обзор на рандомизирани проучвания, които съм прочел, не показва ползи при здрави възрастни или при хора, преживели инсулт, или живеещи с деменция.

Какви са възможните рискове?

Макар и водоразтворим витамин, пироксидинът не е безопасен. В разговори с познати, приятели и пациенти (да, знам че това е анекдот и няма никаква тежест) циркулират митовете, че водоразтворимите витамини се изпикават спокойно, ако се предозира с тях. Не и в случая с витамин В6. Натрупването му и задържането му в организма може да продължи до месец в различните тъкани на тялото, а препоръчителните дневни дози в никакъв случай не са трудни за набавяне от храна. В моя случай, като мъж на 35 години, препоръчителна дневна доза, която трябва да приема е 1.3 мг. В една консерва с нахуд има приблизително 1.1 мг витамин В6. Този витамин се намира в много храните и независимо от хранителните ви предпочитания ще е трудно да имате дефицит от него, ако сте здрави и с добри хранителни навици.

Да, разбира се, че има изключения

Хора с алкохолна зависимост, хронични заболявания на бъбреците или някои автоимунни заболявания могат да имат ниски нива на витамин В6, но здрави, активни хора не би трябвало да имат проблеми да си набавят този витамин.

Маркетингът, който ни залива от екраните на телевизори, телефони, таблети и компютри може да твърди друго, но най-добрият и физиологичен начин да си набавим витамин В6 си остава храната, а неговото предозиране в никакъв случай не е безопасно.

Хроничната хипервитаминоза с витамин В6 води до временни, а ако не се спре предозирането и до постоянни неврологични оплаквания. Интересното е, че според посочените по-горе източници, тези симптоми се проявявят само при приемане на суплементи. Не са описани при хранене с храни, богати на витамин В6. Симптомите с натравяне от витамин В6 могат да са затруднена походка с наличието на: атаксия, променена чувстрителност на кожата, неволеви движения, фоточувствителност, усещане за ток по тялото, психози, променени познавателни функции, раздразнителност, кожни лезии, гадене, сърцебиене, намалено усещане за вибрация.

Наличието на такива симптоми трябва да ни насочат към невролог и то бързо. Тялото може да толерира изключително високи нива на витамин В6 от 10 до 100 милиграма на ден, но колкото повече приемаме, толкова по-бързо ще настъпят тези симптоми. Продължителното им пренебрегване и лутане могат да задълбочат поражненият. Лечението се назначава от лекар, а неврологичните поражения и техните последствия се третират и с активна физиотерапия, за да се подобри равновесието, селективността на движенията и тяхната координация и да се повиши общия тонус на организма.

Източници:

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB6-HealthProfessional/#en1

https://en.wikipedia.org/wiki/Megavitamin-B6_syndrome

https://www.nap.edu/catalog/6015/dietary-reference-intakes-for-thiamin-riboflavin-niacin-vitamin-b6-folate-vitamin-b12-pantothenic-acid-biotin-and-choline

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17210874/

Comments

comments

14 Responses

 1. This is the right website for anyone who wants to understand this topic. You understand so much its almost hard to argue with you (not that I really would want toÖHaHa). You certainly put a brand new spin on a subject that has been discussed for many years. Wonderful stuff, just wonderful! This is the right website for anyone who wants to understand this topic. You understand so much its almost hard to argue with you (not that I really would want toÖHaHa). You certainly put a brand new spin on a subject that has been discussed for many years. Wonderful stuff, just wonderful! נערות ליווי במרכז

 2. Im excited to discover this web site. I need to to thank you for ones time for this wonderful read!! I definitely savored every bit of it and I have you bookmarked to look at new information in your web site.

 3. Здравейте , колко време след изпикаване на витамина продължават ефектите от предозирането ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *