Знаем, че упражненията, които се изпълняват системно и в правилна дозировка, водят до положителни адаптации в различните системи  на човешкия организъм. Доказателствата за това се трупат и променят нашата клинична практика и подход. От пациентите се очаква да са все по-активни, да се мобилизират все по-рано и това в повечето случаи води до по-бързо възстановяване след множество остри заболявания или хронични състояния.

 

Като физиотерапевти, ние адресираме чрез физическите упражнения тъканите, но също така се стремим да променим  и да постигнем положителни промени в поведението и отношението на пациентите към физическото натоварване. Добър пример е това научно проучване (виж тук) от 2017 година, в което се прави ревю на научните доказателства относно вярванията и страховете на физиотерапевтите при хронична болка в кръста и как те се отразяват на клиничната им практика. Не е учудващо, че терапевти, които имат притеснения и страхове за натоварването на пациенти с хронична болка в кръста не натоварват достатъчно хората, с които работят. Тези терапевти  дават по-леки упражнения и съветват пациентите си да са по-малко активни. Неща, които са недопустими в светлината на съвременните научни доказателства (виж тук)

В тази статия сме избрали да говорим за Имунната система и ефекта на упражненията върху нея. Имунната система е изключително сложна система, която работи постоянно в тясно сътрудничество с Нервната ни система, за да опази организма  от вредни влияни на различни патогени. Има множество класификации на Имунната система, но в тази статия ще я  използваме следнта:

Неспецифичен имунитет

Неспецифичният имунитет е насочен срещу всички потенциални опасности, които биха могли да застрашат хомеостазата на организма. Има много Форми на неспецифичен имунитет, като в тази статия само ще ги посочим без да се отклоняваме от основната тема:

Втората група е специфичния имунитет, която ни интересува основно и която се влияе пряко от количеството физическо натоварване и неговата системност. Формите на специфичен имунитет са:

Как се влияе в краткосрочен план Имунната система от физически упражнения?

Основният фактор, който определя влиянието  на упражненията са тяхната интензивност. Лекото, до средно натоварване води до минимални, маргинални ефекти, които в кратък срок не водят до особена промяна в имунната активност. Според това научно проучване (виж тук) упражнения със средна интензивност водят до усилено кръообръщения, което води и до по-бързо достигане на белите кръвни телца до мястото на потенциална опасност и по-бърза реакция.

Важен компонент във влиянието на упражненията е  изръсването на определени хормони. Дейността на тези хормоните е изключително важна, за да може да се осигурят и регулират оптималните условия, които да помогнат на човек да се справи с физическото натоварване. Важни хормони са: човешкия растежен хормон, инсулин, глюкагон, норепинефрин (норадреналин), епинефрин (адреналин), кортизол. Последните три от изброените, са основните виновници за имунна супресия след  високоинтензивно и продължително натоварване. Да, имунната система бива подтисната няколко часа след на физическите упражнения. Има множество научни проучвания, които подкрепят този ефект. Те твърдят, че след интензивно физическо натоварване съществува един „отворен прозорец“ от 1-3 часа, в който адаптивния клон на имунна система (клетъчен и хуморален) са  с намалена дейност (виж тук) (виж тук) (виж тук) (виж тук).

Тези резултати ни дават основание да твърдим, че след  интензивни упражнения човек би могъл да развие инфекциозно заболяване, поради наличието на този „отворен прозорец“. Има доста разпространени митове сред закоравелите трениращи индивиди, че с тренировка се убиват бактериите и вирусите, но това не се подкрепя от съвременните научни проучвания. Нормално е, ако сте болни да си останете вкъщи и да се лекувате и почивате, за да може имунната ви система да си свърши работата, а не да бъде супресирана от стресовите хормони, които се изръсват след тежка тренировка.

Какви са дългосрочните  ефекти на физическото натоварване върху имунната  система?

На практика същите. Леките до средно тежки натоварвания усилват имунитета (неспецифичния) и това е описано в тази статия (виж тук) (виж тук). Атлети, които хронично се подлагат на големи натоварвания като маратони, ултрамаратони и др. показват хронична супресия на имунната система и податливост към инфекции на гордните дихателни пътища.

 

И така, на този етап науката потвърждава тезата, че умереното физическо натоварване води до закаляване и показва, че хроничното пренатоварване и стресиране на организма намалява съпротивителните му сили.

Comments

comments

One Response

  1. И аз съм забелязал, че когато имам схващания и спортувам активно, бързо отшумяват! Поздравления за добрата и изчерпателна статия!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *