В този систематичен преглед (виж тук) на научните доказателства са разгледани случайте на идиопатично замръзнало рамо и различните мероприя, с които да ги облекчим по пътя им на възстановяванвще. Изключени са пациенти с Диабет, операции, травми, неспецифични болки в рамото.

При идиопатично замръзнало рамо историята на заболяването играе най-важна роля, тоест, ако имате идиопатично замръзнало рамо, шансовете да се възстановите са 94 процента след като се проиграе историята на заболяването. Причините все още не са уточнена, но знаем, че ако поставим човек под обща анестезия, получаваме значително подобрение на обема на движение, така че проблема може би е по-скоро мускулен, отколкото ставен.

Очаквано, ставните манипулации плюс стречинг не носят статистически значимо подобрение спрямо стречинг.

Комбинацията на ставни манипулации и велоергометър, срещу леки упражнения и ултразвук показват статистическа разлика в полза на първите.

Моята хипотеза, е че количеството движение с велоергометъра дава нужния стимул, за да се получи временната неврологична адаптация, която дава по-малко болка и по-голям обем на движение.

Мултимодална програма състояща се от: горещ компрес, терапия за подпомагане на мускулна релаксация и гленохумерални мобилизация плюс статичен прогресивен стречинг с устройство дават по-добър резултат от тези, които правят само програмата.

Инжекция с ниска доза кортикостероид съчетана с домашни упражнения, дава подобни резултати от инжекция с висока доза кортикостероид, както и по-добри резултати от такава с лидокаин.

Моите изводи от това проучване и препоръки въз основа на научните доказателства и опита, който имам като терапевт са следните:
1 Ще се оправите и шансовете за това са близки до 100 процента въпреки усилията ни.
2.Симптомите ви могат да бъдат контролирани с една ниска доза кортикостероид и активни упражнения в началото.

3.Мануалната терапия може да се използва, за да успокои, човек, че нещо специализирано му се прави, но не дава сериозни резултати.
4.Стречинг дава временно увеличаване на пасивния обем на движение, който за да задържим трябва да натовари с активни упражнения.Проблемът Най-вероятно е мускулен, а мускулите растат и реагират най-добре на активни упражнения… Ставите, сухожишилия, съдовете, нервите и лигаментите също. 😁😎
5.Ултразвукът както винаги не работи.😀😀😀
Обобщение
Може да контролираме болката и сковаността по много начини с модалностите, които описах до тук и след година- две ще се оправите. През това време е разумно да сте активни и да правите активни упражнения в обема, който контролирате, за да помогнете на стегнатите, тонизирани, слаби мускули на ротаторния маншон и рамото да растът и да си вършат работата. Хубава неделя

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *