Open source physiotherapy!„Истинската Физиотерапия се учи след като завършиш!“ Колко често сте го чували? Аз твърде често!

Ако Физиотерапията, която учим в университета не е това, от което имаме нужда, за да практикуваме на високо ниво, трябва да се запитам: защо това е така?! Академичната среда ,в своя идеален вариант,  е инкубатор на идеи и креативност.  Един студент- физиотерапевт, който се учи в такава среда,  тогава не би трябвало само и единствено да попива личното знание и опит на преподавателя, нали? П0-логично би било да го предизвиква, да го поставя под критична оценка, да задава въпроси и да търси отговорите в диалог, като  равен с равен. Не да търси отговорите в написани лекции и преподадени от авторитет, седящ на подиума и диктуващ с твърд и нетърпящ възражение глас.

Лекциите и учебниците, приятели, не са написани на каменна плоча- това трябва да го разбере всеки студент.

Независимо, колко гениален е преподавателя, който ги е изготвил, нещата които учим в учебниците обикновенно са „снимка“ на това, което е БИЛО според Науката. И то обикновенно е било преди 10-20 години.

Физиотерапията, като всяко нещо в нашия свят, се развива твърде бързо, за да може сам човек да смогне на темпото.

В наши дни всичко се развива много  бързо и в огромни количества! Твърде бързо, за сам човек да смогне, въпреки интереса си и желанието си да се ориентира в постоянния поток от информация, да я отсее, синтезира, обмисли и преподаде на студентите. Възможно е да минат години, а според това проучване(кликни тук!) са нужни цели 17 години, преди добро научно проучване да навлезе в клиничната  практиката.

Това е доста време, нали?

Къде виждам  причина  това  да се случва? Университетите, в които се преподава Физиотерапия не са инкубатори на идеи, те са места където се налива знание, но не се създава навика да се мисли, не се възпитава логиката, скептицизма и желаниет да подложиш на тест наученето. Познавам твърде много хора, които биха приели знанията поднесени им на тепсия в лекцията, въпреки че са морално остарели, а понякога дори доказано неверни, просто защото ги има в лекциите и не биха използвали информацията от нови проучвания, за да си изградят свое мнение. Фактите за някои неща в професията ни не се променят( например костите, мускулите, нервите- въпреки, че дори те си имат анатомични вариации, за които трябва да сме наясно), но това са твърде малко неща, както се оказва напоследак.

Желанието да се придържаме към тази пасивна форма на учене- четене, запаметяване, прилагане, не прави добро нито на нас,нито на бъдещите ни пациентите ! Идеите се раждат, развиват и процъфтяват чрез диалог и наука. А за диалога и науката са нужни мислене, логика, скептицизъм.

Защо Open source Physiotherapy?

nauka

Тук може да прочетете за явлението Open source(кликни тук!). То ни дава свобода да мислим, да създавеме, да сме креативни, да се учим чрез съвместна работа, с хора които дори не сме виждали и да надграждаме техния труд и идеи.

Напоследък разсъждавам върху термина, който ми хрумна (Open source Физиотерапия),след разговори с приятели програмисти, че огромна част от това, което научават, го научават сами и дори много от тях са се научили да работят самостоятелно, без академично образование.
Не твърдя, че желая такова нещо да се случи с Физиотерапията, защото клиничната практика, опита и контакта с хора(пациенти) е незаменим. Твърдя, че на студента трябва да му се даде повече автономност в търсене на информацията, нейното анализиране, синтезира и прилагане. Това от своя страна ще изисква по-голяма гъвкавост на учебните планове и начините по-който се изпитват студенти. Крайната цел на дипломирания Физиотерапевт трябва да е притежаване на етични норми, автономност, скептичност, логика, мислене, креативност и умения сам да намира отговори на проблемите ,воден от новостите в науката.

Каква е всъщност разликата между професионалиста, които е open sourse физиотерапевт  и традиционния физиотерапевт?

Традиционния физиотерапевт е свикнал да не предизвиква авторитета, свикнал е да получава готовите отговори и протоколи в дебелите книги. Науката, която намира в учебниците му е напълно достатъчна. Осъзнава, че нещата, които са му преподали в университета са „основата на професията“, но са и морално остарели, затова се стреми да посещава редовно квалификационни курсове, където да се дообразова в последните „новости“.

Квалификационните курсове(според мен) са физиотерапевтичния вариант на лицензираните програми, като Photoshop и Microsoft Word, които ни дават толкова много възможности,но също така, за да получим нови опции трябва да чакаме следващата версия или ъпдейт, с което ни налагат рамики и ограничения. Трябва да посетим този или онзи двудневен курс и да платим, за да получим последните новости.
Има една съществена разлика между лицензираните програми и курсовете, които ни се преподават след дипломиране.

Програмите са написани от един екип, който е наясно с тяхната логика и механизъм на действие !

Много от курсовете, които ни се продават твъдят, че имат определени и ясни: логика, цели, задачи, механизъм физиологично действие и резултати. За жалост точно механизма на действие и резултатите от прилгането им се провалят, когато бъдат подложение на рандомизирани научни проучвания. Въпреки това тези курсове се преподават, продават и прилагат, защото „работят“ или постигат някакви резултати, по някакъв начин, различен от предполагаемия им механизм на действие. Това за мен е Closed source физиотерапия, мислене и практика! Това на свой ред и води до едно по-мудно развитие и навлизане на научните доказателства в практиката ни!

Не казвам, че closed source физиотерапевта е мързелив или неетичен( макар, че за хората, които продават такива курсове не съм убеден в това). Просто не е научен да търси, да мисли и да надгражда воден от научните доказателтва. Closed source физиотерапевта в повечето случаи, донякъде е базиран на научни доказателства( просто по-остарели). Той или тя със сигурност е по-полезен за обществото и пациентите си от типа физиотерапевти, които простя правят нещата, защото така се правени, правят се и ще се правят.

Отворена, променяща се, водена от наука Физиотерапия- мечта или реалност?!

Въпреки упоритото продаване и усложняване на курсове, прикачване на различни зрелищни имена, създавене на търговски марки, сложни думички в дебели книги и продължащото непредизвикване на авторитети, аз съм оптимист за бъдещето на Open source Физиотерапията! Никога преди знанието, и науката, споделянето на идеите под формата на снимки, видео и текст, не е било толкова бързо, динамично и достъпно. Благодарение на Интернет можеш да срещнеш изумителни хора! Благодарение на Интернет идеите ти могат да стигнат до всеки един човек на планетата( просто доказателство,е че вие четете тези думи сега!).  Мисля че дискусиите по форумите и фейзбук групите възпитаванат  скептизицъм, логика и мислене  във все повече млади професионалисти, Водената от научни доказателства ,отворена за промени и надграждане Физиотерапия има светло бъдеще! Нека да участваме заедно в него!

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *