“ Кинезитерапевтична Програма за оптимизиране лимфната система при целулит и други циркулаторни смущения

krasivo-tqlo-na-jena

1. Кинезитерапевтичен комплекс :

– Поглаждащи движения от дистално към проксимално ( посоката е към ингвиналната гънка) 7-8 повторения за единия долен крайник и след това другия. Поглаждането е повърхностно и бавен ритъм – “ като с перце „

– Изометрични контрации за глутеалната , бедрена и подбедрена мускулатура 6 – 8 “ от 3 -4 до 10 повторения , след това се прави обхващащо поглаждане на три ленти по продължение от външната страна на долния крайник.

– Изометрични контракции 6″- 8″ от 3-4 до 10 повторения , след това обхващащо поглаждане по продължение от вътрешната страна на долния крайник.

– Флексия в цервикален дял , компресия в ингвиналните гънки и абдоминалната област по мануален начин .

– Флексия в цервикален дял , повдигане на таза и симетрична компресия в областта на глутеусите. Изх. позиции лег и седеж за авто – двигателен комплекс , препоръчва се приемане на повече вода

2. Двигателно обновяване на лимфната система Особено ефикасно е изпълнение на следната двигателна активност :

– Скачане или подскачане на трамплин или мини трамплин поне 5 мин. дневно ( активен метод за раздвижване на лимфотока ).

– Другите подходящи са – ходенето , стречинг , йога , китайска гимнастика , пилатес ,танци , плуване и др. Да Не се носят и използват превръзки , пристягащи и тесни дрехи , особено в области на колектори от лимфни и кръвоносни съдове.

3. Обновяване на лимфната система , чрез правилен хранителен режим

– Лимфната система работи непрекъснато за нашето пречистване. За да се подобри и улесни нейната функция е необходимо да се спазват правила при хранене – редуциране натрупването на токсини в тялото с ограничаване и елиминиране на простите захари и карбохидратите , приемане на достатъчно количество течности( поне 8 чаши вода ), което води до по – лесно протичане на лимфния ток.

4. Комплексна оптимизация и обновяване на лимфната система

– Лимфата се движи бавно без помощта на своя собствена помпа , затова обездвижването може сериозно да ограничи функционирането и. Мускулните контракции чрез упражнения и дълбоко дишане са основните средства , чрез които лимфата циркулира , а лимфния масаж и дренаж осигуряват още една ефикасна възможност . Метода на лимфо дрениране е от 1930 год. и неговите основи се ползват в съвремието за третиране на лимфедем. Основният принцип е редовен ( дори ежедневен ) лимфен масаж ( особено в областите на корема , аксиларните ганглии , гръдния кош ) за профилактика и поддържане на здравето. Надявам се да съм Ви била приложно – прагматично полезна

Автор : Хрета Аспарухова

Хрета по образование е магистър по кинезитерапия , преподавател в МУ- Плевен , СДО , ЦПО Spa&Wellness експерт. Интересите и като  физиотерапевт са разнообразни, което води до участието и в много курсове  в България и Белгия.

Малка част от знанията, който натрупва в Белгия, подкрепят  педагогическия и опит  и ентусиазъм в изграждането на  програма за СДК за плевенските студенти Медицински Рехабилитатори и Ерготерапевти. Най-голям  удовлетворение  намира в различните автентични СПА и Wellness терапии и церемонии. Мотото и е :„Здраве за здравите!“.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *