Масажът не трябва да е извинение, за да не промените навиците си!

Posted on 23 September, 2018

Като всичко хубаво и масажът има своите странични ефекти. Често човек се пристрастява към него. И в това няма нищо лошо. Масажът е чудесно средство за релаксация и отмора. И все пак субективните усещания, които добрият масаж може да предизвика, често водят до затвърждаване на поведенията, които са довели до  него в самото начало.

  1. Боли ме вратът от много седене пред компютъра… ще отида на масаж.”
  2. Боли ме кръстът от тежката физическа работа, която извършвам… ще отида на масаж.”
  3. Болят ме мускулите и ставите, докато  се ПРЕТОВАРВАМ С  тежести или бягам дълго… отново ще отида на масаж.”
  4. Какво да правя, за да не ме боли? Ще ходя профилактично  на масаж.”

Това са поведения, които не са полезни в дългосрочен план. Ще ви дам пример. Пушачите са изложени на огромен риск от развиване на белодробен рак (и не само). Изглежда че бягането може да редуцира този риск (виж тук), но не толкова,  колкото ако пушачите просто откажат цигарите. Лечебните свойства на масажа е тема, която е много хлъзгава. Има колеги, които биха ме разпънали на кръст, ако кажа, че трябва да свалим “лечебен масаж” от програмата на физиотерапевтите и да го наречем просто масаж.

Ако погледнем лекциите, по които учат студентите в България, лесно може да достигнем до извода, че това чисто помощно средство постига неспецифични  и неизмерими промени в организма, които са чисто субективни. Масажът не може да свали температурата и е противопоказан при активни възпалителни процеси. Болката не е заболяване, което да лекуваме,  а продукт на нервната ни система, която се опитва да ни предпази по време на процеса на възстановяване.

Модулирането на нейното усещане с масаж в ранните периоди може да е полезно само, за да започне човек да се движи и да се ускори възстановяването, но в дългосрочен план не може да се сравнява с движението. Отокът също може да е резултат от възпаление, сърдечна недостатъчност, проблеми със съдовете, поради отстранени лимфни съдове и масаж би помогнал за неговото сваляне… но в дългосрочен план упражненията и движението са по-добро и устойчиво средство за контрол на отоците.

Какво лекуваме тогава?

Не бихме могли да излекуваме нито едно от състоянията и заболяванията, които са в нашия контингент само с масаж. Всъщност, нашата роля не е на лечители. Вчера говорих с един колега и той го каза в прав текст. “Ние не сме лечители!” И съм склонен да се съглася с него. Това в никакъв случай не обезсмисля нашата роля! А тя е на хора, които променят поведението на пациентите ни от болен към оздравяващ, от зависим към независим.

Залагайки на масажа като на лечебно средство, ние  промотираме това поведение на “болен” и “зависим”  у хората, с които работим. Ако има проблем, ще се излекувам с масаж. “Мога да правя каквото си искам, после ще отида на масаж.” Не, това не е така! Не можете да правите каквото си искате. Не можете да седнете на задната седалка на автомобила и да оставите терапевта да ви продава “лечебен” масаж и други “лечебни” терапии. Вие сте отговорни за вашето здраве.

Ако имате МС – правете си предписаните упражнения, спете достатъчно, яжте предписаната диета. МС не значи, че не може да живеете, да общувате, да се виждате с хора, да правите секс, да отгледате деца, да живеете щастливо. Правете си масаж, защото е хубаво, не защото ще ви редуцира плаките и ще излекува множествената склероза.

Ако имате инсулт правете си упражненията, хранете се добре, спете достатъчно,  дайте си време, постоянно прогресирайте с натоварването и не слушайте глупостите, че след година и половина няма да има смисъл да се занимавате с тялото си. Правете си масаж, защото е хубаво, не защото ще изчезне лезията в мозъка ви.

Ако тренирате тежко и глупаво намалете темпото, подобрете техниката си, наемете треньор, консултирайте се с терапевт за насоки и ПРОДЪЛЖЕТЕ  да тренирате. Правете си масаж, защото е хубаво, а не като превенция срещу тъпия ви начин на трениране, който не се основава на някаква ясна прогресия, реалистични цели и адекватни знания, вярвания и очаквания.

Ако седите цял ден пред компютъра ами не стойте цял ден пред компютъра! Научете се да работите с темпо и ритъм, който ви позволява да сте ефективни и без цял ден да се взирате в екрана без почивка. Ако това не ви е възможнопреориентирайте се! Научете нови умения, подхванете нова професия, намерете работа или шеф, който разбира, че за да работите добре, трябва да се чувствате добре, а за да се чувствате добре имате нужда от кратки паузи! Правете масаж, за  кеф, а не като компенсация за забързания/заседнали ви начин на живот и пълна липса на внимание към своето здраве и нежелание/невъзможност да се движите 9-10 часа на работа и докато пътувате за работа.

Ако работите тежка физическа работа потърсете начин да намалите темпото, говорете с шефа си, да се закупят машини, които да ви облекчат и да повишат ефективността на труд, започнете да учите нови умения, които ще ви извадят от групата на хората, които вършат тежка физическа работа. Започнете да тренирате, за да  може тялото по-добре да понася физическите натоварвания, научете се да релаксирате активно и да се възстановявате по-добре, вместо да легнете след работа и да пиете по една ракия. Ходете на масаж, защото е приятно и се чувствате добре!

 

Правете масаж, за да се чувствате добре, а не като извинение да продължите сегашния си начин на живот. За да ходите на уж лечебен масаж, защото ви боли или, за да не ви боли, значи има нещо, което е сбъркано в начина ви на живот и едва ли масажът ще го реши радикално. Живеем един живот променете го!

Бъдете здрави, информирани и спокойни!Винаги търсете консултацията на здравен специалист. Тази публикация не замества такава консултация.
Ако считате, че работа ни е полезна последвайте фейсбук страницата Физиотерапевт БГ ЕООД и споделете това съдържание, за да стигне до повече хора!
___________________________________________
При въпроси или за записване на часове 0898663479 за град Пловдив, ул. Тодор Александров 7, Физиотерапевт БГ ЕООД
webpage: https://physiobg.com/
YouTube: #RehabilitationPlovdiv
Instagram: fizioterapevtbg_eood
‍Facebook: Физиотерапевт БГ ЕООД

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *