Хипертонията или високо кръвно налягане е сериозно заболяване, което се разпространява сред възрастните жители на планетата ни с тревожна скорост.

Кръвното налягане е силата, която кръвта оказва когато натиска стените на артериите.

Всеки път когато сърцето се съкрати то изтласка кръв в кръвоносната ни система.

Тогава кръвното налягане отчита максималната си стойност и то се нарича систолично кръвно налягане. Когато сърцето си почива между съкращенията/ударите наричаме това кръвно налягане дистолично. Хипертонията се определя като усреднено систолично кръвно налягане над 140 mm Hg,  а дистоличното кръвно налягане е над 90 mm Hg. Макар че няма много видими признаци за хипертония тя увеличава риска от инфаркт и инсулт.

Противопоказания

Когато даден индивид има хипертония, допълнително налягане се упражнява върху стените на неговите кръвоносни съдове. Дейности, които могат да увеличат допълнително вече високото кръвно налягане могат да доведат до риск от разкъсване на кръвоносен съд, което е изключително опасен сценарии. Един от физиологичните аспекти на масажа, е че подобрява циркулацията и оттам влияе на  кръвното налягане.

Масажът подобрява цикулацията, като изтласква застоялата кръв извън масажираните  зони и след това оставя нова прясна кръв да „залее” тези зона. Увеличаването на на циркулацията на кръвта може да повиши налягането в кръвоносните съдове. Това е причината поради, която един истински квалифициран професионален масажист се отнася много предпазливо към клиенти с хипертония.

Иронията

Макар че много масажисти се отнасят към противопоказанията сякаш те са абсолютни, има доказателства, които оборват „противопоказността” на масаж на клиенти с хипертония.:

В началото на 1999 изследователи в Медицинския университет на Маями и Югоизточният университет Нова във Флорида провеждат проучване  наречено

„Високото кръвно налягане и асоциираните с него симптоми се намалята чрез масаж”.

В това проучване участници с контролирана хипертония били записвани на случаен принцип или в група за масаж или в група за прогресивна релаксация. Резултатите показали,че макар и двете групи да имали по-ниски нива на тревога и депресия, само групата за масаж показала намаляване на дистоличното и систоличното кръвно налягане в седнало положение както и нивотона хормона на стрес кортизол.

Публикуваните през 2005 проучвания в Университета на Южна Флорида тествали ефекта на редовно прилаган масаж на гърба на клиенти и как се отразява на кръвното налягане на пациенти с клинично диагностицирана хипертония. Базирано върху значително намаляване на систоличното и дистоличното кръвно налягане , изследователите заключили, че редовния масаж понижава кръвното налягане на хора с хипертония.

Като резултато от налагането на тезата, че масажът намаля кръвното налягане през 2006 Националният университет по здравеопазване (САЩ)провежда проучване, което цели да определи промените на кръвното налягане след прилагане на масаж. Изследователите достигнали до извода, че  Шведския или Класически масаж, както е известен понякога, има най-голям ефект в намалянето на кръвното налягане, докато потенциално болезнени техники като третиране на миофасциални ключови точки може да има противоположен ефект.

Според Борис Прилутски- експерт в сверата на мобилизационни техники и масаж, масажната мобилизация на кожа, съединителна тъкан, мускули и периоста, стимулира рецептори, които изпращат съобщения за релаксация на централната нервна система. Тези рефлекси причинява вазолидация (съдоразширяване), което води до намаляване на кръвното намаляване и сърдечния ритъм.

Как да подходим

Какво правим когато клиент с високо кръвно налягане дойде при нас. Конвенционалните текстове твърдят, че това състояние е противопоказно за масаж, докато новите проучвания напълно подкрепят тезата, че масажа може да бъде много полезен при понижаване и стабилизиране на кръвното налягане на пациента. С тази противоречива информация отностно хипертонията, масажиста трябва да проведе добро проучване преди да започне да работи с хипертоник. Ето няколко предложение, които ще ви помогнат да формирате добра стратегия.

Ако клиент с високо кръвно налягане не се е преглеждал скоро, той или тя трябва да се консултира със специалист, което е наясно със съвременните практики и може да вземе адекватно решение дали пациента може да си прави масаж. Някои клиенти може да се „шашнат” при ваше желание да се консултират с лекуващия им лекар ( става дума за лекари в Западна Европа и САЩ, по мои наблюдения българските лекари са доста назад в тези практики и предпочитат консервативно лечение с хапчета), но когато им се обясни ЗАЩО  искате такава консултация, клиента придобива увереност и доверието му към вас се увеличава. Когато се съмнявате ВИНАГИ, ПОВТАРЯМ ВИНАГИ,  се консултирайте с лекаря на клиента ви!

Когато работите с хипертоници изберете масаж, който да насърчи релаксацията и избягвайте болезнените техники. Примери: класически масаж, масаж на лицето и скалпа и рефлексологията.

Когато има противоречива информация от клиента  НЕ РИСКУВАЙТЕ. Проведете допълнително проучване или откажете да работите с него. Макар че масажът увеличава и подобрява циркулацията, релаксиращите похвати изпращат сигнали, които допълнително разширяват кръвносните съдове. Крайният резултат, е че увеличената циркулация и съдораширяващият ефект на релаксиращите похвати понижават кръвното налягане. Опаснот СЪЩЕСТВУВА САМО КОГАТО КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ НА ХИПЕРТОНИКА НЕ Е КОНТРОЛИРАНО. Бъдете внимателни! ГОВОРЕТЕ  с клиентите и техните доктори. Не се плашете, че може да загубите един масаж и клиент като задавате правилните въпроси, защото прибързано решение в случая може да ви коства кариерата и свободата ви, ако причините сериозно увреждане поради непредпазливост от ваша страна!

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *