Малко противоречива статия, която все пак преведох. Консултирайте се с лекар или рехабилитатор/ кинезитерапевт преди да приложите прочетеното тук. То не замества професионалното мнение, диагонза и лечение. Добавих малко от моите виждания по въпроса, особено за алтернативните  методи на криотерапия. В блога ми има още статии на тази тема тук.

 

Криотерапията е една от спешните мерки при болезнено нараняване като разтежения и разкъсвания, претоварване, контузии и др.

 

Leden masaj

 

Защо да охлаждаме прясна мекотъканна травма?

При рпилагането на лед  при мекотъканно нараняване ние намаляваме отока и възпалението като редуцираме кръвотока към наранената зона. Ледът също така, ако се приложи продължително води до временна анестезия и обезболяване  след болезнено нараняване.  За да получите най-добри резултати ледът трябва да се прилага в първите 48 часа от травмата, за да не се допусне формирането на голям оток.

Ледотерапията намаля температурата на наранените тъкани с 10-15 градуса за кратко, като е добре да се изпълнява на кратки серии с почивки.

При мекотъканни наранявания масажът с лед е добър вариант

Масажът с ледено блокче е ефективен метод за прилагане на лед при наранявания. Проучванията насочени към криотерапия продължават да поддържат следващите насоки за извършване на криотерапия при нараняване. Тези стъпки водят до най-добро лечение  и изход от много остри спортни травми.

 Как се прилага ледения масаж?

Най-лесния начин, за да изпълните леден масаж на наранено място е да замразите вода в малка пластмасова или картонена чашка с дървена клечка. Крайния резултат прилича малко на сладолед на клечка. Махнете чашката от замръзналата вода. Като вдигнете наранения крайник над сърцето/ ако е възможно разбирасе/ , за да намалите отока масажирайте леко наранената зона. Продължете да движете леда с кръгови движения за 10 минути. Никога не задържайте леда на едно място.  Ако се разтопи вземете нова ледена заготовка.

Повтаряне на масажа с лед

Най-ефективния и безопасния начин  за прилагане на леда е  непрестанния масаж за 10 минути. Позволете на засегнатата тъкан да се сгрее поне един час преди да повторите масажа. Използвайте повтарящи се, не толкова продължителни ледени апликации. Това помага да се поддържа намалената мускулна температура без да се увреди кожата. Също така позволява на повърхностната кожна температура  да възвърне нормалната си температура, докато в дълбочина температурата остава ниска.

Колко дълго да продължи масажът с лед?

Времето необходимо за извършване на тези масажни цикли зависи от болката и отока, който имате, колко тежка е самата травма и вашите лични предпочитания. Като цяло повтаряйте ледения масаж 3 до 5 пъти на ден в първите 24-48 часа. След 48 час вече доказателствата подкрепящи по-бързото оздравяване на травмата чрез криотерапия намаляват.

Внимавайте с ледения масаж!

Ако охлаждате една травма прекалено дълго това може да доведе до допълнително траматизиране и увреждане на меките тъкани и дори до ледено изгаряне на кожата.

Запомнете че вашите рефлекси и моторни функции също намалени и отслабени след криотерапията, затова  може да сте податливи на травма в следващите 30 минути. По тази причина дръжте увредения крайник или част от трупа неподвижна и в покой докато се загрее отново / за около час/.

Алтернативни техники с лед

Ако не желаете да използвате масаж с лед, можете да използвате криопакове, торбички с натрошен лед, замразени зеленчуци  и др. С тези опции задължително върви и хавлия ,която да бъде сложена като бариера между кожата и леда. Вече времето, сериите и продължителността зависят от предписанията на доктора ви и физиотерапевта/ кинезитерапевт, рехабилитатор/.

Източник: http://sportsmedicine.about.com/od/treatinginjuries/qt/icemassage.htm

Hubbard TJ, Denegar CR. „Does Cryotherapy Improve Outcomes With Soft Tissue Injury?“ J Athl Train. 2004 Sep;39(3):278-279.

MacAuley, DC. Ice therapy: how good is the evidence? International Journal of Sports Med 2001 Jul;22(5):379-84

 

 

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *