Scott& White  Healthcare са една „верига“ от здравни заведения отвъд океана, които свободно са предоставили богата библиотека от ресурси като: информация за пациентите какво може и какво не може да се прави и как би трябвало да протече  лечението и рехабилитацията на пациентите избрали да използват техните услуги.

 

Insult

Вероятно ще се появят хора, които ще кажат, че американците не са най- добрия пример за медицина и рехабилитация, ако не си с достатъчно пари и вероятно  са прави. Да, навярно Щатите не са най-социалната държава, но въпреки това мерките които предлагат са разумни. Тук в България също ги знаем… професионалистите, но въпроса е дали редовия пациент или ошашканите от „инцидента“ роднини са наясно какви са протоколите , а и какъв екип от специалисти трябва да се занимава с техните близки.

Този мултидисциплинарен екип описан по-долу би трябвало да си върши работата и да я върши в следващата 8 месеца дори повече от година.  За жалост в Пловдив, България не е така/ поне от скромния си опит по клиничните бази/ , тук екипа ни от лекари  е рехабилитатори е на  лице, но времето е крайно малко и усилията на рехабилитаторите са неадекватни от гледна точка, че самата система на разплащане на услугите и ситуацията не позволява повече. Няма достатъчно наети рехабилитатори,  за да се обгрижи един човек индивидуално, няма достатъчно пари по клинична пътека и т.н. Тенденцията е да сме по-малко и да си вършим работата по ефективно, но статистиките и  показват какво  произвежда нашата здравна система- инвалиди! Отделно достъп до другите изброени специалисти го няма предвиден по клинична пътека.

Та това, което ще прочетете е превод от статията „Рехабилитация след инсулт, възрастни“ . Аз имам личен интерес към това „състояние“ и към  рехабилитацията му.  Желая ви приятно четене и дано информацията и коментарите ми са ви полезни!

Инсултът може да причини много типове проблеми. Лечението след инсулт включва 3 стадия: превенция, лечение незабавно след инсулта, рехабилитация след инсулта./ Първична, вторична и третична профилактика бел ред./

Как се разработва моя рехабилитационен план?

Детайлен преглед от / лекар в България, а там не знам  Бел. Ред./ ще разкрие проблемите причинени от инсулта. Вашия „здравен представител“ / най-близко, което мога да измисля  може да коментирате, по-адекватен превод и ще рехадактирам статията Бел. Ред./  може да се консултира със специалисти. Такива специалисти могат да са доктори, ерготерапевти, физиотерапевти/кинезитерапевти и рехабилитатори/, логопеди, психолози. Тогава е възможно да се състави план, който най-добре да пасва на нуждите ви.

Прегледа ви може да включва следните неща:

 

Какви са типовете рехабилитация?

Може да започнете рехабилитация веднага след инцидента в зависимост от сериозността на инсулта. Рехабилитацията след мозъчен удар се фокусира на възвръщане на функцията и предотвратяване на друг инсулт. Рехабилитацията може да включва:

Физиотерапия/ кинезитерапия. Това може да включва  помощ с ходенето, ставането, лягането и баланса. Също така може да бъде съставена, така че да предотврати скъсяването на „мускулите“/“контрактури“/ както и отока/едеми/.  (Бел. Ред. По скоро се изъвшват мероприятия целящи функционалното възстановяване като се предоставят грижи, внимателна работа и движение както и почивка, така че да се развият  предпоставки да НЕ се развие спазъм в мускулите и да се възвърнат максимално функционално движение , координация и самостоятелност и достоен живот./

Ерготерапия. Тази терапия развива умения нужни за водене на нормален живот. Това може да включва ядене, използване на тоалетна, обличане, да можете да се грижите за себе си. Това помага да сте по-независими.

Зрителна терапия, тя помага да се запази, засили и подобри вашето зрение след инсулт.

Говорна терапия/ логопед/ тази терапия помага при подобряване на говорните ви и комуникативни умения. Също така ви учи, а и членовете на семейството ви да се справят с проблемите, че не можете да си комуникирате.

Познавателна/ когнитивна терапия- тази терапия  терапия  ви помага да  се справите с проблемите причинени от  слаби памет, внимание или концентрация.

Психологическа или психиатрична терапия. Това може да ви помогне да се справите с проблемите причинени от объркването и емоционалните проблеми, които могат да се развият след мозъчен удар.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *