Предстои да прочетете статия, която съм превеждал преди повече от 6 години от датата на тази редакция (6.01.2018). Тази статия беше публикувана оригинално в стария ми блог и в последствие я прехвърлих тук. За тези години теоретичните ми и практични знания нараснаха значително. За жалост тя отдавана не отговаря на стандартите ми на писане и научна обосновка.  Редно е да отбележа, че няма да редактирам или свалям тази статия. Вярвам, че и от грешни или остарели неща човек може да се поучи и да  вземе нещо, с което да подобри себе си и практиката си.  Част от статията е актуална: анатомия, стречинг и укрепване на м. СКМ. Друга вече гледам като морално остаряла. Става дума за тригерните (ключовите е неточно използван термин от мен ) точки.  В тази статия престижен научен журнал по Ревматология критично е разгледан феномена на тригерните точки. Не можем да отречем неговото съществуване, но механизма и теорията зад терапията, която се прилага върху тригерните точки не е издържана. Последвайте този линк, за да научите повече. https://academic.oup.com/rheumatology/article/54/3/392/1796114

СТЕРНОКЛЕЙДОМАСТОИДЕУС (СКМ) е шиен мускул, наречен така, защото произхожда от гръдната кост (стернума/стерно) и ключицата (клавикулата/ клейдо) и се захваща за мастоидния процес (мастоидеус), който е лесно откриваема костна издатина зад ухото. Мускулът преминава диагонално през предната част на шията, започвайки от върха на гръдната кост и свършвайки зад ухото.

Мускулът е изграден от два клона. Среден или „гръден“ израстък (клон), който е насочен нагоре, настрани и назад, и клон, заловен за ключицата и насочен почти вертикално нагоре.
Дясната страна движи главата по следния начин: ротация наляво и флексия надясно. Лявата страна върти главата надясно и извършва флексия наляво. Двете страни заедно навеждат врата и главата напред. Стерноклейдомастоидеусът е също така и важен аксесорен мускул, който участва при вдишването, и е изключително активен при гръдно дишане, особено при бързо дишане. При приведена стойка и приведена позиция на главата стерноклейдомастоидеусът може да се скъси. Това води до пренапрежение на мускулите, които контролират накланянето на главата напред.

Ключови точки на стерноклейдомастоидеусния мускул, болка, симптоми и причини

Рядко има болка в самите стерноклейдомастоидеуси, но те имат потенциала да “препратят” (рефлектират) болката в зони на главата, лицето и гръдната кост (виж ключовите точки по- долу). Всяка глава на стерноклейдомастоидеуса, гръдната и ключичната, може да има свои ключови точки, затова всяка трябва да бъде третирана поотделно (но и двете рефлектират болка нагоре към главата, лицето и челюстта). Стерноклейдомастоидеусът може да се схване/ стегне/ и да причини болезнена скованост във врата, принуждавайки главата да се наклони на една страна. Това може да подскаже за съществуването на ключови точки, които са отговорни за чести главоболия или болка в ушите (често бъркана с инфекция).

Главоболия с миофасциален произход се наричат миогенни главоболия и болката от тези типове главоболия най-често се усеща в долната задна част на главата, или така нареченият тилен дял. Ключови точки в трапеца или различни дъвкателни мускули също могат да допринесат за миогенните главоболия.

Стерноклейдомастоидейните ключови точки могат да бъдат свързани с ключови точки в челюстните мускули, което може да причини болка в челюстта или в зъбите. Главоболия, предизвикани от СКМ заедно със зъбобол и болки в челюстта например, може да значат, че СКМ е образувал ключови точки в дъвкателните мускули, които предизвикват гореописаните болки.

Замаяност или проблеми с баланса, гадене, припадъци, силно замъглено виждане, тремор на клепача или увиснал клепач и нарушение в зрението, са възможни резултати на ключови точки по СКМ. Също така симптоми като студена пот на челото, нарушено чувство за тегло, излишен секрет в синусите, носните кухини и гърлото, както и хронична кашлица, могат да бъдат добавени към гореспоменатите.

Ключовите точки на стерноклейдомастоидеуса могат да бъдат активирани от стегнат или напрегнат пекторалис майор (голям гръден мускул), тъй като главата, заловена за ключицата на пекторалис майор, придърпва надолу и напред ключицата. Това напряга СКМ, както и леватор скапуле и scalenus anterior, scalenus medius, scalenus posterior, тъй като тези мускули са активни, когато се опитват да се нагодят с промяната на походката. Съществуват разбира се много други предпоставки за развитието на ключови точки в стерноклейдомастоидеусите.

Ключови точки на клавикулалния клон

Ключовите точки в клавикулалния дял от СКМ могат да причинят болка дълбоко в ушите, зъбобол в задните кътници, болка зад ухото и главоболие в зоната на челото

Ключови точки на гръдния клон

Ключовите точки на гръдния дял на СКМ могат да предизвикат дълбока болка около очите, болка в езика при преглъщане, главоболие зад ушите, върха на главата и над очите. Те могат също така да допринесат за болка темпоромандибуларната става (челюстта), заедно с дъвкателните мускули. Също така е възможно болката да рефлектира надолу до върха на стернума.

Третиране на ключови точки

СКМ ключовите точки лесно могат да бъдат самолекувани и изискват единствено пръсти и палец. Оглеждането в огледало може да ви помогне да визуализирате двата клона. За да го направите, леко наклонете брадичката напред. Би трябвало да може да видите залавните места на ключицата и стернума.
Гръдният дял е изявеният дял близо до предната част на шията, а клавикуланият дял е отзад. Ако не можете да визуализирате и двата, поставете няколко пръста на този, който може да видите и го завъртете напред-назад докато попаднете на зоната, в която е заловен другия.

Щом локализирате някой от клоновете, стиснете го между палеца и показалеца и масажирайте(омачкайте) мускула от горе до долу. Обходете и двата дяла, търсете особено болезнени зони, на които да се концентрирате. Използвайте натиск, който може да понесете, не трябва да има силна болка. Всяка сесия не трябва да продължава повече от две минути на страна.

Масажирането на стерноклейдомастоидеуса може да бъде изключително болезнено в началото. Възможно е дори да възбуди рефлекторни симптоми като главоболие. Но болката трябва да започне да отшумява бързо и на следващата сесия рефлекторните болкови симптоми би трябвало да преминат почти моментално.

След като симптомите изчезнат продължете с ежедневните масажни сесии още няколко дни. Бъдете внимателно за каротидната артерия, която се намира високо под брадичката покрай трахеята. Тази артерия кореспондира на каротоидния пулс, така че може да почувствате, ако сте прекалено близо до артерията.

Фигурата по-долу (в слайда) показва вътрешното и външното положение на каротоидната артерия спрямо стерноклейдомастоидеуса и другите шийни мускули, както и анатомията на главата. Масажа на СКМ трябва да бъде абсолютно безопасна процедура, но както при всяко самолечение и при тази има известни рискове. Консултирайте се лекуващия си лекар относно каквито и да е било притеснения, които имате.

Стречинг на стерноклейдомастоидеус (СКМ)

СКМ може да бъде разтегнат заедно с трапецовидния мускул (трапец). Ако разтегнете десния трапец и разтягането продължи по СКМ от позиция на седеж, това позволява на главата да се наклони наляво и след това да се извие още малко. Дясната ръка трябва да бъде фиксирана под дясното бедро така, че дясното рамо да не може да се повдига по време на разтягането. Докато лявата страна на главата остава наклонена, оставете главата си “да падне” напред във флексия. След това обърнете лицето си наляво и с лявата си ръка издърпайте главата си от дясната ѝ страна, за да разтегнете трапеца още повече. За да разтегнете СКМ завъртете главата си надясно и след това наклонете брадичката. Разтягането трябва да се усети по СКМ на противоположната страна.

Укрепване на СКМ

Всъщност няма нужда да мислите за укрепване на отделни мускули на врата. Ако вратът може да устои на “съпротива” (натиск), използвайки основните си движения, тогава всички мускули са достатъчно тренирани и СКМ участва по-активно в допълнителни флексии и въртеливи движения.
Въпреки това, с цел да разясним и обясним, ако приложим съпротивление срещу челото и се опитаме да натиснем или наведем главата напред срещу съпротивлението по този начин тренираме директно стерноклейдомастоидеусите. Това се отнася към функцията на този мускул като сгъвач. Ако поставим съпротивление на челюстта от едната страна и приложим ротационна сила, за да опитаме да завъртим главата към съпротивлението, то ние ще тренираме стернуклейдомастоидеуса от противоположната страна, като това ще кореспондира с функцията на мускула като ротатор на главата и шията.

Дланите или други средства за съпротивление могат да бъдат използвани. Например превръзки на челото с тежести, за да тренираме флексията на врата. Също така възглавничка може да бъде поставена на стената и да се облегнем на нея с челото си като по този начин част от теглото на тялото трябва да бъде понесена, тоест отново тренираме флексията във врата. При ротация трябва да се използва много слабо съпротивление, така че няма нужда от друго средство, достатъчни са собствените ви длани. Също така и партньор може предостави съпротивлението вместо вас.

Най- важното нещо, което трябва да се запомни при упражненията за засилване на врата е, че само изометрични упражнения трябва да се използват. Никога активно не извършвайте каквото и да е било движения срещу съпротивление. Това е изключително рискова зона, така че всякакви експерименти, различни от изометричните упражнения могат да доведат до сериозни увреждания, както на мускулите така и на самия гръбначен стълб или нервите излизащи от него.

Хипертрофията на шийните мускули, специално стерноклейдомастоидеусите, може лесно да бъде поправен с прости изометрични упражнения, така че ако целта ви е да имате по дебел и здрав врат и шия, не е нужно да бъдете твърде „креативни“ в тренировъчното си меню. Ръчно трениран, СКМ участва по-активно в допълнителни флексии и въртеливи движения.

Comments

comments

3 Responses

  1. Здравейте! Поздравявам Ви за полезната информация, която предоставяте!
    Имам проблем със скм от3 години и големи притеснения. Бихте ли споделили подходящи упражнения за тортиколис, а също така имате ли представа при какъв лекар да отида за конст- невролог, или ортопед? Също ще съм ви благодарна, ако предоставите в блога си снимки и още инфо за излекувани хора, или такива, които са получили облекчение. Благодаря!

    1. Няма как да ви дам съвет при такъв коментар, а и тук не е мястото за качване на снимки и „лекуване и самолекуване“. Невролог ще ви е нужен, ако има засегнат периферен нерв, ортопед, ако има изменени костни структури, а рехабилитатор/ кинезитерапевт ще ви помогне с упражнения, които са подходящи за ВАШИЯ конкретен случай. Не се лъжете да се самолекувате с неща публикувани в интернет. Има си специалисти, които са учили и са лицензирани, за да ви лекуват. Статиите в моя блог си остават просто статии, те не са и не трябва да са основа за самолечение, защото всеки пациент е различен. Първият човек при, който трябва да отидете е вашия личен лекар, той да ви прегледа и да прецени дали да ви прати на ортопед или невролог. Ако личния лекар ви попита за къде искате направление- търсете си нов личен лекар. Ортопеда или невролога ще предценят консервативно или оперативно да е лечението, защото както виждам вие не сте дете. А след това идва и рехабилитацията- Успех ви желая!

  2. Дадохте ми надежда с тази статия-симптомите ми са 1:1 ,но никой лекар не го видя,трябваше сама да си намеря инфото,живи и здрави да сте!Лекуваха ми главоболието вкл с антидепресанти,който между другото незнайно как ми помагаха,явно отпускат мускулатурата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *