Невродинамика е методика, която може да повлияе чувствителност и болка при стеноза, дискова херния, протрузия и радикулопатия.

Като всяко нещо в медицинското образование и на нервната система се гледа като на парче: периферна, централна , вегетативна, но всъщност нервната система е един непрекъснат континиум. Тя няма начало и край. Нервната тъкана се разпростира из цялото тяло и достига до всяка жизнено важна тъкан, органа и система. За да направи това, тя се промушва под, над, около и през различни тъкани в тялото, за да осигури адекватна инервация и да може да функционираме безпроблемно.

невродинамика

За да осъществи своята функция, когато тъканите около нея се движат… нервната тъкан прави същото. Дори когато стоите абсолютно неподвижно, нервната тъкан е подложена на ефектите на движението на диафрагмата и гръдния ви кош. Всяко едно движение на тялото ви е съпроводено с движението на периферните нерви, гръбначния мозък и дори главния мозък, както може да видите в това видео, в което е показан ядрено-магнитен резонанс на главния мозък и неговите движения.

https://m.youtube.com/watch?v=Po-1tm8wS6c

Нервната система се движи и от тук следва да приемем, че като всяка една тъкан и тя отговаря и тя се променя на биомеханично, морфологично и физиологично ниво, когато движението я натоварва. Това наричаме и невродиманика! Можем да разделим промените предизвикани от движението на две основни групи: механични и физиологични .

невродинамика на медианус

Механичните промени са:

  1. Плъзгане
  2. Удължаване
  3. Компресия
  4. Ангулация
  5. Увеличена виско-еластичност
  6. Промени в напречното сечение

Физиологичните промени са:

  1. Промени в интерневралното кръвообръщение
  2. Намален акционен потенциал
  3. Намален аксонален транспорт
  4. Механочувствителност

 

След като уточнихме тези важни класификации е добре да установим и няколко принципа:

  1. Нервната тъкан е непрекъсната и функционира като такава въпреки анатомичните разделения, които сме създали за наше удобство.
  2. Тъканите, които я опаковат като обвивки са едни и същи и на ниво главен мозък, и на ниво гръбначен мозък, както и на ниво периферните нерви.
  3. Всякакво напрежение върху, която и да е част от нервната система ще се предаде по този континимум. Навеждането на главата ще затрудни опъването на седалищния нерв. Завърнането на главата към мобилизираната ръка ще намали напрежението по н. медианус и т.н.

Разглеждайки класификацията, която представихме до този момент, както и трите принципа представени по-горе, е лесно да установим какво е нарушена невродинамика. При нея динамичните защитни механизми, които позволяват безпроблемното движение на нервната тъкан са нарушени, което води до болка и ограничена функция.

Кои хора са застрашени нарушена невродинамика?

Това са хора, които имат промени по гръбначния стълб, които могат да доведат до механично дразнене или компресия на нервната тъкан!

Такива състояние са:

  1. Дисковата херния/протрузио,

2. Стеноза (стесняване) на гръбначно- мозъчния канал

3. Спондилолистеза

4. Радикулопатия

За Втората Свободна Конференция за Рехабилитация Богомил Джеджев ни запозна с подробности за терапията с тази техника. Лекцията е изключително информативна и може да я глете във видеоканала ни.

Невродинамиката на нервната система е интересен дял от Физиотерапията. Чрез нея можем да приложим на нашите пациенти пасивни, пасивно-активни и активни тестова/ техники/ упражнения. Във видеоканала Rehabilitation Plovdiv има много интересни видеоклипове, които демонстрират такива тестове/техники/ упражнения. Предстоим да заснемем и още такива образователни клипове, както и да спишем по-конкретни статии по темата.

Слъмп тест, за да тестуваме цялата нервна система.

Модифициран слъмп тест.
 
https://www.youtube.com/watch?v=4OeupPKunaQ&t=97s

 
SLR Single leg raise test или теста на Ласег.
 
https://www.youtube.com/watch?v=mgaaeUieMo4

 
 
Винаги търсете консултацията на здравен специалист. Тази публикация не замества такава консултация.
Ако считате, че работа ни е полезна последвайте фейсбук страницата Физиотерапевт БГ ЕООД и споделете това съдържание, за да стигне до повече хора!
___________________________________________
При въпроси или за записване на часове 0898663479 за град Пловдив, ул. Тодор Александров 7, Физиотерапевт БГ ЕООД
Instagram: fizioterapevtbg_eood
 

 

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *