През 1994 година, преди 22 години, излиза проучването „Разширената роля на Физиотерапевта при пациенти в Извънболнична ортопедична клиника”. Това проучване е проведено от проф. Гордън Банистър, който е  ортопед- хирург практикуващ в Обединеното кралство. Той има 147 публикации за периода от 1988 година до 2014 година и също така е цитиран 4535 пъти. Можете да ги разгледате в профила му като последвате този линк: https://www.researchgate.net/profile/Gordon_Bannister/publications/8

Изключително съм подробен с източника и автора, защото заключенията от това проучване публикувано преди 22 години няма да се хареса на доста колеги и ще учуди доста пациенти.

 

28b5fd8

В проучването се разглежда разширената ролята на физиотерапевт (рехабилитатор/ кинезитерапевт) с доста разширена квалификация и експертиза в лечението на амбулаторни ортопедични пациенти . Този терапевт освен познанията си по физикални модалности и физиотерапия (кинезитерапия) , е с широки познание за различните видове ортези, също е и квалифициран да поставя кортикостероидни инжекции. Това е нещо, което може да се случи в Обединеното кралство, но е стриктно забранено на професиите практикуващи физиотерапия в България (рехабилитатори/ кинезитерапевти) . Тук тези професионалисти нямат право да нарушават целостта на кожата и да извършват каквото и да е без надзора на лекар.

В това проучване този физиотерапевт успешно се справя САМОСТОЯТЕЛНО с 85% от амбулаторните пациенти.

Финалното лечение избрано от физиотерапевта процентно се разпределя както следва:

12% от пациентите получават съвети.

31% от пациентите получават манипулации или електролечение.

20% от пациентите получават ортези.

22% от пациентите получaват локални кортикостероидни инжекции

Сега за 15% от пациентите, които физиотерапевта не е успял да помогне:

10% са имали нужда от хирургична операция

5% са били насочени към други медицински специалисти.

От пациентите лекувани от физиотерапевта независимо :

21% оценят, че се подобрили по-малко от 40%!

46% оценят, че са се подобрили между 40% и 80%!

33% оценяват, че са се подобрили повече от 80%!

Всички взети заедно 89% от пациентите и 95% от Личните лекари са удовлетворени от полученото лечение.

Можете да прочетете абстракта на проучването като последвате този линк:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0031940610610504

С това проучване не спира пътя за разширяване на независимостта и квалификацията на физиотерапевтите като професионалисти във Великобритания.

През 1995 година се формира професионалната мрежа на физиотерапевти с разширен обхват (компентенция). Членовете-основатели развиват ролята на физиотерапевта да работи, заедно  с ортопеда- хирург, за да се намали времето за изчаквакване на пациентите, които са приети в ортопедични клиники. Физиотерапевтите развиват умения, с които да извършват задачи, които преди са били изпълняване  от медици, като назначаване и извършване на изследвания и насочване за операция. През 1999 година, тази мрежа от професионалисти бива призната официално от властите на Обединеното кралство. От оригиналните 35 физиотерапевта, мрежата нараства до над 600 терапевта с разширена практика и компетенция.

Можете да прочетете повече за тези физиотерапевти ( пак подчертавам, в България това са рехабилитаторите и кинезитерапевтите, а не колегите им лекари по физикална медицина) като последвате този линк: https://www.esp-physio.co.uk/about-us/about-esp

Защо това е важно и какво ни интересува как го правят в Обединеното кралство?

В България се тръби, че няма пари, че няма лекари, че системата не работи. Тази практика показва, че от 20 години една доста по-богата, но и задъхваща се от липсата на кадри система, дава възможност на физиотерапевтите да учат, да надграждат уменията и компетенцията си и да поемат част от ролите на ортопедите-хирурзи, разтоварвайки ги от амбулаторни пациенти!

И защо го правят?

Защото ортопедите-хирурзи за нужни в ОПЕРАЦИОННИТЕ, където да оперират. И колкото повече оперират, толкова по-добре! Така ще има повече оператори, реално занимаващи се с операции и повече терапевти приемащи амбулаторни пациенти, като по този начин ще съкратят времето за изчакване на пациентите, както и парите, които се харчи от системата. Така се дава достъп на пациентите директно до терапевта, който ще е отговорен за въстановяването му. И най-хубавото, е че ако пациента има нужда от операция, физиотерапевта ще може да го насочи към ортопед-хирург, който ще има свободното време да извърши тази операция и пациента няма да чака!

Поднасям Ви тази информация, която вероятно няма да се приеме добре в нашата постсъветска система.

И знам, че само с емоционални изявления трудно бих привлякъл вниманието Ви към очевидините ползи от една професия наречена Физиотерапевт, практикуваща автономно, а при желание и подходящо обучение на терапевта и НЕЗАВИСИМО, за да разтоварим нашите лекари и за да ги насочим към местата където са НЕЗАМЕНИМИ И НАЙ-НУЖНИ! Убеден съм, че тази практика може да бъде приложена в БЪЛГАРИЯ при добро желание, обучение на световно ниво и търпение. Ще продължа със статии, които не са просто емоционални, но и изпълнение с факти, защото се надявам да има дискусия и промяна в България!

Comments

comments

One Response

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *