За кой ли път се дразня, че България седи встрани и разчита на стари методики от татово време и нови технологии развити от някой друг. Имаме потенциала да сме по-добри.

Ето на какво попаднах ровейки се в свободното си време из интернет- подводна бягаща пътечка.

underwater-treadmill-tech

Концепцията и не се различава по нищо от тази, която ще видите във фитнесите, просто инженерите са си свършили работата и са успели да я потопят под вода.  Захранването на пътечката идва от дъното на басейна и няма никакъв контакт с водата. Гумените колани, с които може да са окомплектоват пътечките позволяват както бягане на бос крак, така и с обувки, макар че не виждам логиката да влизаш в басейн с гуменки .

 Все пак има всякакви хора- от странни, по-странни.

 Има доста дизайни на пътечки съдейки по снимките в нета, сега описвам конкретно  този модел.

Ето още малко от спецификациите на пътечката.

Тя може да ускори от 1 до 8.5 мили в час като успешно симулира ходенето по суша, бягане , спортни дейности и лекоатлетически упражнения, но извършени с тяло тежащо едва 1/10 от оригиналното си тегло поради подемната сила на водата( не трябва да забравяме и тежестта на главата и частите извън водата. Независимо от това тази практика се явява един перфектен начин за успешното елиминиране на гравитацията!

Какви са ползите от този вид уред.

Освен, че пациента извършва физическа активност  водата го предпазва от възможността да се контузи сериозно, както и успешно елиминира гравитацията. Самите физични фактори като температура и хидростатично налагане, ако са добре дозирани и контролирани също оказват положителен терапевтичен ефект.

Та нека сега да изброим ползите:

Кога ще видя и ще работя  като студент по рехабилитация с нещо подобно в Пловдив? Наистина не знам! Водолечебната база във ДКЦ-2 не функционира. Около Пловдив има разни спа центрове с характера на  клиники, но въпреки всичко те си остават спа центрове.

Лошо е че голям брой хора нямат достъп до нещо толкова чудесно, лошо е че и българските фирми или нямат идеите или нямат технологичните познания да изградят нещо подобно. Българските рехабилитатори и пациенти заслужават да лекуват/ се лекуват с такива иновативни лесни идейки.

Underwater 300x225

Не можела да ходи бабата?! Добре тогава, веднага  потапяме пътчеката под вода- хайде, бабо, ходи!

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *