Днес Фейсбук ме изненада. Докато проверявах съобщения, статистики на страници и новини(клюки),  ми излезе снимка, която напълно бях забравил. „Нека ви припомим един спомен отпреди 7 години.“масажна кушетка

Това е първата ми мобилна масажна кушетка, приятели. Спомням си добре 2009 година, когато изкарах „масажния курс“. Слагам го в кавички, защото ме научи на похватите и как да масажирам, но далеч не ме научи как да правя нещо повече от класически масаж. Първите обяви в Интернет, след като си взех  Удостоверението за професионална квалификация. Първите клиенти, първите радости, многото разочарования, мъжете с друга сексуална ориентация, които си мислеха, че щом предлагаш масаж предлагаш и „още нещо“( да последното не е майтап).

Това на снимката е първата ми кушетка, която си купих.  За тези седем години изтече много вода, много лутане, съзряване. Тогава бях масажист, сега съм „рехабилитатор“, макар че името на професията би трябвало да е физиотерапевт, както е в Европа, но това е друга тема.

Толкова спомени ми навя тази снимка. Периодите през, които минах и възгледите ми от  за масажа като : „Спа и уелнес“,след това „лечебен“,  пречупен през биомеханичната парадигма, последван от „лечебен“ през неврологичната парадигма, в момента  нелечебен , но успокояващ и релаксиращ, пречупен през биопсихосоциалния подход на практикуване.

За седем години разбрах, че можеш да постигнеш и малко, и много с масажа при правилния  човек, в правилната обстановка, с правилната нагласа. Еволюцията ми като терапевт продължава, но като всичко в еволюцията аз не губя даден белег, той само се променя- закърнява или добива нова функция.

Масажът  винаги ще е част от това, което съм аз. Аз ОБИЧАМ ДА ПРАВЯ МАСАЖ!Но аз не съм монтьор, не съм майстор, не съм магьосник, който постига невероятни резултати на масажната кушетка и намества( или поне така си мисли) тялото, за да работи по-добре.  Аз съм скромен човек, който обича да прави масаж и се радва когато донесе облекчение, релакс и удоволствие, за да си починете от ежедневието или да започнете да се движите отново!

Относно клиентите, които търсят магьосници… и терапевтите, които се мислят за такива, ще публикувам линк, който си струва да последвате.

http://www.aptei.ca/wp-content/uploads/Manual-Therapy-Paradigm-Shift-2016.pdf 🙂

Мисля, че по-често трябва да пиша такива постове. Изобщо… трябва пак да започна да пиша! Очаквайте нови публикации в блога на Физиотерапевт БГ. Не съм загубил енергията си през последните седем години, нито съм я насочил само и единствено към видео канала ми!

Аз съм Димитър Христев и Ви благодаря, че изчетохте статията до край!

 

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *