Сколиоза- какво я причинява? Все още нямаме категоричен отговор на този въпрос! Това, което знаем е, че доста често изглаждането на гърба, което е така желаната изправена стойка на тялото от много родители и възрастни, е първата стъпка към развиването на гръбначно изкривяване.

сколиоза
Сколиоза

Гръбначният стълб има нормални извивки, които ние наричаме торакална кифоза и шийна и лумбална лордоза. При някои хора тези извиви могат да са намалени или преувеличени, но това в повечето случаи не е отклонение от нормата. За наша радост, иситнките гръбначни изкривявания засягат много малка част от децата и подрастващите- само 2-3 процента от популацията!

Изглаждането на торакалната кифоза се смята за една от основните причини за прогресиране на сколиозата! При изразена торакална кифоза, е редно да се работи за възстановяне на нормалната извивка, която измерене от Th2 до Th 12, трябва да е в порядъка на 20-40 градуса. При наличие на тези градуси и при поставена диагноза Сколиоза“, всяко упражнение, при което кифозата се изглажда, би могло да задълбочи гръбначното изкривяване.

торакална кифоза

Най-опасната възраст е годината преди преди периода на бурния растеж, както и по време на пубертета. С други думи, между 10-15 годишна възраст, без да уточняване половите разлики. Освен упражнения, всякакви състезателни спортове водещи до изглаждане на кифозата биха могли също да задълбочат и ускорят развитието на сколиоза.

шрот терапевти в българия
Виждате загубята на нормалната торакалната кифотична извивкапри това дете със сколиоза!

Примери, които можем да дадем са:
⛔ Плуване
⛔ Художествена гимнастика
⛔Танцуване

Не на последно място, трябва да сме наясно, че сколиозата може да рестартира своята бурна прогесия и през зрелите години (35-40), заради започващите се нормални дегенеративни промени по гръбначния стълб. Друга опасна възраст са късните години от живота придружени от остеопороза.

В този ред на мисли, всеки човек с гръбначно изкривяване, който приема системни кортикостероиди, е редно и да се занимава със специфични физиотерапевтични упражнения, за да подобри телодържанието си и за да не се задълбочат структурните характеристики на дадена сколиоза.

Не ме разбирайте погрешно! Когато става въпрос за лечение на гръбначно изкривяване като един от малкото шрот терапевти в България препоръчвам физическата активност при деца с идиопатична сколиоза!

сколиоза

Посочените спортове са чудесни, но просто не са подходяща състезателна кариера, както и лечебно средство за деца със Сколиоза, ако те искат да задържат гръбначното изкривяване стабилно по време на растежа. Не ги обезкуражавайте да ги практикуват, но ограничавате интензивни тренировки. Не трябва да забравяме, че има успели спортисти със сколиоза (Юсеин Болт). По тази причина не трябва да насърчаваме децата да се движат по-малко, но може би има спортове, където състезателна кариера не би помогнала на състоянието им. В същото време има и митове за същите спортове, че могат да коригират нещо при истинско гръбначно изкривяване!

Моето мнение като специалист, е че на стойката се придава прекалено голяма важност. Има хищници, които ще експлоатират неувереността на хората и доста успешно ще корелират болките и болежките има с някакви привидни визуални „дефекти“. Не трябва да забравяте, че истинските гръбначни изкривявания са рядкост. Повечето вариации в стойката на хората се дължат на навик или характер, а не на слаби мускули.

Да, възможно е да имате истинска сколиоза при вяла мускулатура, но трябва да сте преживели неврологична травма или да сте се родили със заболяване или състояние, което да доведе до отслабване на паравертербралната ви мускулатура. Това също са редки състояния. Останалите хора- родители или възрастни не трябва да се притесняваме кой знае колко от стойката си и дали е по-изправена или не! В повечето случаи няма никакво значение. Имайте предвид, че прекалено изправената стойка е енергийно по-таксуваща, защото нямаме мускули за поддържане на кифозата, но имаме мускули, които могат да я изгладят, когато се стегнат активно!

В заключение, лечение на гръбначно изкривяване не се изразява в упражнения, които да те изправят като струна! Гръдната извивка е нужна, важна и придава стабилност на гръбначния стълб във фронталната равнина, независимо какво се опитват да ви пробутат разни „специалисти“. Към всеки един човек трябва да се подхожда индивидуално, а не да се опитваме да налагаме хората в калъпи!

Истинското лечение на гръбнанио изкривяване изисква да се насочи вниманието на децата към специфични физиотерапевтични упражнения, докато тече активния растеж. Такива могат да ви бъдат дадени от системата #СЕАС и #Шрот. За наша радост тече интензивно обучение през последните няколко години и терапевтите обучение по тези методики могат вече да се намерят в повечето градове в България.

Послание към колегите! Ако вие желаете да се занимавате с хора с гръбначни изкривявания:

⚠️Прочетете научнообоснованите ръководни принципи за консервативно лечение на сколиоза, изготвени от #SOSORT!
⚠️Изкарвайте някой от посочените курсове!
⚠️ Забравете какво са ви учили преди! 

Спрете да плашите хората с осанка различна от общоприетата норма за красива, функционално и безболезнена. Все още нямаме доказателства, с които да твърдим категорично каквото и да е като здравни специалисти, а проучвания се правят много!

С Уважение,

Димитър Христев,

рехабилитатор,

Винаги търсете консултацията на здравен специалист. Тази публикация не замества такава консултация.

Ако считате, че работа ни е полезна последвайте фейсбук страницата Физиотерапевт БГ ЕООД и споделете това съдържание, за да стигне до повече хора!

___________________________________________

При въпроси или за записване на часове 0898663479 за град Пловдив, ул. Тодор Александров 7, Физиотерапевт БГ ЕООД

webpage: https://physiobg.com/

🎥YouTube: #RehabilitationPlovdiv

📸Instagram: fizioterapevtbg_eood

👨‍🏫Facebook: Физиотерапевт БГ ЕООД

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *