Хетеротропната осификация е  присъствието на костна тъкан извън костите, в меките тъкани, където не би трябвало да има такива осификати.  Разпознаваме две форми на хетеротропна осификация- придобита и наследствена.

                                                                                Източник  на снимката: Physiopedia

Придобитата форма може да се случи  буквално след всески вид мускулно-скелетна травма: след ортопедични операции на тазобедрена става, фрактури, мекотъканни травми (често на квадрицепс или брахиалис). Неврологичните пациенти също не са пожалени от възможността да се формират извънкостни осификати. Травматичната увреда на главния мозък е класически пример. Във видето по-долу можете да видите последствията от хетеротропна осификация върху младо момче на 23 години, което е с травма на главния мозък. Пациенти с увреждания на гръбначния мозък също могат да развият  хетеротропна осификация. Понякога можем да наблюдаваме ХО и при: изгаряния, случаи на хемофилия, тетануст, мултиплена склероза и т.н.

Наследствената форма е известна също и като myositis ossificans progressiva или прогресиращ осифициращ миозит.  Тя няма да е обект на тази статия.

Най-често хетеротропна осификация наблюдаваме в тазобедрените стави и лактетните стави,  рамената и колена, рядко осификати се натрупват в областа на стъпалата.

Критичния момент е 3-4 седмици до 12 седмица след травмата. Ставите са оточни, зачервени, болезнени, с ограничен обем на движение.  Пациентът може да има и висока температура. В този период медикаментозното лечение е  на първо място. Физиотерапията се изразява във внимателни пасивни движения, за да не се възбуди процеса и да се увеличи миграцията на костни клетки в меките тъкани. Също така могат да се използват и меки шини.

В тази статия няма да засягаме физикалните модалности.

Превенцията на хетеротропна осификация е най-добрия курс на лечение! Тук, нашите колеги лекари трябва да понесат тежестта на най-голямата отговорност, за да не се допусне формиране на осификати на първо място. Това се случва, ако се постави на време адекватна диагноза. За жалост често случаите, при които имаме хетеротропан осификация са тежки за лечение, грижа и рехабилитация.

От изследванията,  повишеното ниво на Алкалната фосфатаза може да ни наведе на идеята, че има ХО. Обикновено тя се повишава около втората седмица след травмата, като достига 3.5 пъти нормалните стойности около 10 седмица и се връща в норма около 18 седмица. За жалост тя не винаги е адекватен показател! Често алкалната фосфатаза може да е в норма, но да има активна хетеротропна осификация. В друг вариант алкалната фосфатаза може да продължи да е висока години след инцидента, което винаги ще оставя съмнение, че процесът все още не е завършил и има опасност от формирането на нова костна тъкан.

Образната диагностика е важен инструмент в поставянето на правилната диагноза. В тази статия няма да навлизаме в повече подробности отностно нея.

Хетеротропната осификация не е безобиден процес! При нея новоформираната костна тъкан може да доведе до ограничен обем на движение и анкилози, до притискане на периферни нерви и/или артерии. Може да изпъкне към кожата и при лоша грижа да предизвика декубитални рани!

Важно е да започнем с пасивните движения рано, но те не трябва да са агресивни, за да не задълбочим процеса! Както споменахме по-горе препоръчително е използването на шини, за да се запази обема на движение в засегнатите стави! Медикаментозната профилактика се изразява в приемането на нестероидни противовъзпалителни средства и на бифосфонати. Радиационната терапия е описана като възможно средство в арсенала на лекуващия лекар, което да действа превантивно или да лекува вече формирани осификати.  Хирургичната операция е възможен вариант, но след съзряване на процеса. Преценка на лекаря  и на пациента и неговите/нейните близки ,е кога да се случи операцията, но в общите случаи: 6 месеца за мускуло-скелетна травма, 1 година след увреда на гръбначен мозък, година и половина след увреда на главен мозък.

Важно е да се знае, че осификатите няма да изчезнат от самосебе си и  операция в един момент  ще трябва да се случи! Не можем да очакваме чудеса от Физиотерапията и организма на пациента. Но движението в останалия активен и пасивен обем на движение, след острия период на ХО, трябва да се СЛУЧВА! Хетеротропната осификация е един от съпътстващите проблеми, към състояния, които често са много сериозни: кома, плегия/пареза, тежки изгаряния. Тогава е важно да се взимат  правилните решения, съобразени от нуждите и възможностите на пациента.

 

Източник: http://jnm.snmjournals.org/content/43/3/346.long

http://www.physio-pedia.com/Heterotopic_Ossification

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *