Методът Шрот за сколиоза е една от 7 школи на мисълта, които използват специфични физиотерапевтични упражнения, за да лекуват консервативно гръбначни изкривявания при децата.

Подобно на СЕАС този метод използва специфични физиотерапевтични упражнения, които се комбинират с дихателни и мануални техники, за да се достигне до структурния лимит на кривината.

Заедно с корсеотолечението и операциите, прилагането на специфични физиотерапевтични упражнения заляга в гайдлайновете на SOSORT, като една от научно доказаните форми за лечение на идиопатична сколиоза при деца. От упражненията се очаква стопиране на процеса на колабиране на гръбначния стълб  и евентуалното изправяне на кривината/ кривините в трите равнини на пространството. 

Терапията се прилага от акредитиран Шрот терапевт, който постоянно поддържа добри отношения с колеги в цяла България и чужбина, както и посещава опреснителни обучения, за да не изостава от развитието на метода. Шрот е преди всичко активен метод, който използва различни позиции, с които да постави детето с гръбначно изкривяване в позиция на максимална корекция в трите кардинални равнини.

Основния двигател на тази терапия е дишането. Дихателният компонент на този физиотерапевтичен метод е най-важният елемент, тъй като пневаматичната сила, която оказва въздуха върху гръдната клетка и коремната стена раздвува като балон и намества в коригирана позиция гръбначния стълб и ребрата. Това води до едно разтягане и омекотяване на меките тъкани, които ако не бъдат натоварвани по този начин, бавно и постепенно заемат формата на сколиозата!

Освен упражнения, Шрот е метод, в който се прилага и много мануална работа, за да се омекоти кривината. Мануални техники се правят, ако е много ригидна сколиозата и за пръв път ще се правят упражнения. Техниките са прости и лесно могат да бъдат показани и обяснени на родителите. Същото се отнася и до упражненията. В това е и силата на всеки един метод за корекция на идиопатична сколиоза. Ако детето и родителите не осъзнаят важността на това да си правят упражненията ежедневно, няма шрот терапевт, който да постигне добри резултати с тях.

Друга важен аспект на метода Шрот, е че той се допълва много добре с корсетолечението! При класифицирането на една идиопатична сколиоза при деца е изключително важно да се определи колко градуса ъгъла на Коб. Това е водещият фактор, който да определи дали лечението ще е оперативно, с корсет и упражнения или само с упражнения. Класификацията е следната:

  1. От 10 до 25 градуса лечението е с упражнения. Това е лека сколиоза и има шанс тя да бъде спряна само с Шрот, или друг специфичен физиотерапевтичен метод за 3 д корекция на кривината!
  2. От 25 до 45 градуса лечението прехвърля фокуса си на корсета! Съвременните корсети са направени индивидуално от високотемпературна пластмаса, които прилягат перфектно и коригират гръбначното изкривяване в трите кардинални равнин. Корсетът в този период трябва да се носи и докато някои твърдят, че 15 часа са достатъчни, ние от Физиотерапевт БГ ЕООД държим на 19 часа в денонощието, както и правене на гимнастика с корсет. Последното е чудесна иновация, която се прилага от скоро в пратиката. Ние я харесваме изключително много, защото дава една сигурност за тежките случаи, че ще получат максимално добра корекция, докато се правят раздишващата компонента на упражнението.
  3. От 45 градуса нагоре вече започва да се обсъжда операцията. Колкото по-голям е ъгъла на Коб и е напреднала възрастта на детето, толкова по-вероятен кандидат за операция е то. С метода Шрот или други методи за корекция на гръбначни изкривявания, които се базирата на научни доказателства и ръководните прицнипи, които SOSORT поддържа, може да се постигне някаква корекция, но това се случва преди да е прикючил растежа на детето. По тази причина е изключително важно да не се отлага консултацията със специалист и да се опитват алтернативни и недоказани методи. Ако градусите са големи, а детето е малко, със сигурност трябва да се работи консервативно, докато приключи растежа по две причини! Първата причина ,е че има шанс да се постигне корекция, макар и с големи градуса. Втората причина, е че трябва да се приключи растежа на детето, за да не повяе операцията на неговият ръст.

Шрот