ABR -терапията ( Advanced Bio-Mechanical Rehabilitation)- или поредният патентован подход-чудо, агресивно пробиващ си път и търсещ да заеме своето място на нашата планета . Този подход е за пациенти с  ДЦП, сколиози, Даун, Ретт и други.

Мислих, че са се изчерпали с методиките- панацеи, но съм грешал. Човешкото тяло е сложно, но човешкото въображение и изобретателност е още по-сложно.Споделям този подход скептично настроен. Докато не се докаже… ако се докаже.

Тяло Макар че недоказаните неща се купуват винаги, ако в рецептата има достатъчно доза ВЯРА, Уникалност и Чудо. Дай боже да издържи рандомизирани тестове и други такива отегчителни , но полезни за преминаването на професията към Базирана на Доказателства(научно потвърдени) Рехабилитация и Физиотерапия, методи.

Въпреки моята скептичност и желание за наука в работата ни, колелото вече се върти и тази „Напреднала биомеханична рехабилитация“  е навлязла достатъчно в света, за да  очакваме и в България да се разгърне с пълна сила. Тя ще продължи да се развива като алтеранативен подход, доказан или недоказан. Ако бъде доказана ще бъде приета в арсенала на Базирана на доказателства Физиотерапия,към която доста млади колеги се стремим. Стремим се към тази промяна, за да обосновем това, което правим. Трябва да  имаме доказана от наукта причина , за да взимаме парите на клиентите си и тяхното ценно време.

Сега прочетете този малък превод, който е част от концепцията зад тази „Напреднала Биомеханична рехабилитация“, в която прочетох доста „интересни термини и теории“. Поправете ме в коментарите, ако не съм го превел добре.

“ Целта на ABR-терапията е да въстанови нормалния мускулен тонус на гладките мускули и/ „вътрешна миофасция“/, което с каскаден ефект въстановява пропорции и симетрията на скелета. По време на този процес се нормализира тонуса  на мускулите (скелетните, не гладките ) , ръцете и краката развиват увеличена мускулна маса, нормален обем на движение, мобилност и най-накрая: достатъчно сила, за да могат децата да развият своите движения в един нормален и спонтанен начин. Всички други подходи адресират скелетните мускули директно. Такъв директен подход дава ограничен резултат. ABR вижда такъв вид подходи като такива, които се занимават само с „върха на айсберга“. Подводната част (на айсберга) са гладките мускули.“

Ако искате да прочетете повече за тази нова терапия, вижте оригиналния  сайт– дори скептичен им правя реклама.

Е, не може да се избегне!

 Въпреки това Ви призовавам да останете леко скептични. Запазете желанието си за Чудо и Панацея под контрола на Рационалното и Логиката. Не приемайте написаното в уебсайта на програмата за чиста монета. Има малко, а по мое мнение никакви научни трудове от независими автори посветени на тази терапия. Аз не можах да открия такива, ако вие откриете моля  да ги споделите в коментарите под статията.

Източник: http://www.blyum.com/ABR_concept.html

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *