В момента във Фейсбук се вихри война. Създават се групи и страници, оформят се лагери със собствени идеологии и хората в тези групи са  твърдо убедени в правотата на каузата си. Антиваксърите са едната група и те желаят да имат свобода да избират дали да ваксинират децата си, или не. Другата група са проваксърите и те желаят с всички средства да оборят антиваксърската идеология и да накарат всеки един родител да ваксинира детето си. Осъзнавам, че това е тема много различна от нещата, които публикувам, но личните ми наблюдения и фактът, че съм здравен специалист ме принуждават да напиша това.

Трябва да ви е ясно, че проваксърите и антиваксърите са хора и като такива са напълно способни да допускат грешки. Това означава, че те могат да бъдат заслепени от своите вярвания  и идеологии и най-вече добри намерения. Такива хора могат да бъдат изключително опасни. Едните (антиваксърите) разчитат на псевдонаука, наука, извадена от контекста и интуитивно мислене, за да разпространят идеологията си. Проваксърите от своя страна отиват в другата крайност. Разчитат на познанията ( понякога повърхностни) за логически грешки, критично мислене, аргументация и научни доказателства и  използват всякакви интерактивни методи: клипове, инфографики, комикси, страшни снимки, които показват заболяванията, които ваксините предотвратяват,  за да се опитат да осмеят идеологията на антиваксърите, тяхната слаба аргументация и псевдонауката, която използват, за да поддържат идеологията си.  Оставам с впечатлението, че антиваксърите са превръщани в плашило, което се използва, за да се накарат останалите родители да ваксинират децата си?!

Относно научните доказателства, независимо от вашето образование и кауза, ви моля да се запознаете с този безплатен курс разглеждащ по разбираме начин клинични проучвания, както и с това, че  фактите  имат полуживот, което означава, че времето ги ерозира и то доста бързо!

Какви са резултатите от тази конфронтация?

Множество обидени и каращи се хора под различни постове във Фейсбук. Това  също показва, че има  задници, които не са достатъчно образовани в психологията и образованието и от двете страни на барикадата.

Работят ли ваксините? 

Според данните, които вадят проваксърите- да! Аз съм склонен да се доверя на тези резултати, защото наистина са базирани на научни методи, макар и да има така наречената „Биг Фарма“ , която наистина финансира доста от науката свързана с ваксините. Фактът , че живеем по-дълго и населението  на планетата се увеличава, ме убеждава, че медицината и усилията, които се полагат в лабораториите, дават резултати. Въпреки изобретателността на планетата Земя да балансира нашата бройка, хората ставаме все повече и повече. Никое друго живо същество не може да се размножава и разпространява  по този начин безнаказано. Контролира го или липсата на достатъчно добри условия ( вода, калории, климат и т.н.) или хищници и заболявания. Homo Sapiens отдавна не се страхува от неща с нокти и зъби. Комарите и болестите, които пренасят, са по страшни от всеки тигър, мечка и лъв и убиват милиони хора всяка година . Вирусите и  бактериите са едни от 10-те причини за човешка смърт, но обнадеждаващото, е че от заразните болести в топ 10 през 2000 година някои вече не са в списъка през 2016. СПИН не е един от убийците  на човешки същества в топ 10 през 2016. Успехът вероятно се дължи на добра превенция, преподавана от здравните специалисти, както и учители и общественици, която се изразява в информиране на хората за причините, ограничаването на безразборни полови контакти, презервативи и т.н.

Защо тези успешни тактики, които работят при СПИН-на не работят при антиваксърите?

Тук ще хвърля няколко твърдения, които смятам, че се корена на проблемите ни.

  1. Не познаваме психологията на хората, които са против ваксините. Те държат на правото на личен избор и действия и коментари, които оспорват това, без да им предоставят разумна за тях алтернатива, просто ги капсулират още повече.
  2.  Комфортът, който груповия имунитет ни дава, доведе до този културен феномен, който ерозира доверието във ваксините . Положението е толкова лошо, че в момента (2018 година) в Европа има повече случаи на дребна шарка 18 017 до днешна дата, отколкото във всички останали континенти взети заедно! На тази интерактивна карта може да следите промяната на  цифрата, която цитирах.
  3. Интернет и липсата на комуникацията лице в лице и безбройните спорове, проведени от позицията на относителна анонимност, която лесно може да доведе до дехуманизация на опонента.
  4. Абсолютното невежество от страна на проваксърите как трябва да се води нормална дискусия и да се презентира нещо. Това, че знаем научните доказателства, не значи, че сме добри презентатори. Световната здравна организация изготви наръчник за всеки, който желае да прави това и да постига максимален успех и горещо препоръчвам на всеки, решил да се бори срещу антиваскърската идеология да ги прочете.

Свали  тук: http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0005/315761/Best-practice-guidance-respond-vocal-vaccine-deniers-public.pdf

Каква е ползата от научните доказателства, ако не можем да ги презентираме и КОМУНИКИРАМЕ правилно?

Отговорът е НИКАКВА! Твърдо заставам зад твърдение, че от хората, които се борят в българското Интернет пространството и особено фейсбук, да променят хорските мнения, никой не го прави по правилния начин. Все се изкушават да са сатирични, да са подигравателни, даже и открито да атакуват личността на антиваксъри, като смятат, че изобличаването им, чрез публично унижение и разпъване на кръст ще убеди повече хора в правотата им. Не намирам тази тактика за успешна! Имат и добри инфографики и статии, но сечта, която се случва в коментарите, просто занулява ефекта от положения труд за списване на статиите, превеждане на клипове и инфографики и т.н.

От гледна точка на способността ни да комуникираме и убеждаваме пациентите е изключително важно е да разберем, че фактите сами по себе си НЕ могат да променят вярванията на човек. Това отнема време и постепенна и внимателна работа.

Директното конфронтиране на вярвания даже си има и име: The backfire effect

Как се справят здравните специалисти в клиничната си практика?

Слабо, но в положителна насока. Това и други научни проучвания подкрепят способността ни да комуникираме и да променяме правилната информация на пациентите ни.

Проблемът не е в антиваксърите или поне не изцяло! Проблемът е в неспособността на много хора: задравни специалисти и лаици, които пишат в Интернет, да комуникират правилно с антиваксърите и хората, които още нямат мнение. Те не могат да разберат, че ТРЯБВА внимателно да се опитат да променят мнението и вярванията им, използвайки ПРАВИЛНИТЕ подходи използвани в психологията и основани на научни доказателсте, а не карайки се с тях и наричайки ги глупаци, невежи и убийци. Мнението ми е, че с тези си действия те сами провокират и капсулират родителите, а това само може да доведе до проблеми, за които ще плащат децата!

 

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *