Реших да преведа тази статия, която отразява много добре мнението ми за грозната Индустрия, която дори не се опитва да си крие лицето в България: безразборни рентгенови снимки, скенери, ЯМР, поставяне на епидурални стероидни инжекции, озони, извършване на операции без сериозни НАУЧНИ доказателства, които да подкрепят тяхната ефективност. Като физиотерапевт, не съм съгласен с всичко, което казва авторката на книгата в това интервю и съм се постарял да го отбележа в скобички, но  нещата, по които се разминаваме са малко. Приятно четенене, приятели. Тази статия не е преведена от мен, Димитър Христев,  с комерсиална цел и не продавам, или печеля по някакъв начин от нея. Използването и с комерсиална цел е на ваша отговорност!

Болки в гърба? Пребройте  се сред 62-те милиона американци, които търсят лек. След като прекарва десетилетия и  харчи хиляди долари за лечение на хроничната си болка в гърба, разследващият журналист Катрин Якобсон Рамин открива по-голям проблем в света на здравето на гръбначния стълб.

Нейното шестгодишно приключение е записано в новата й книга „Crooked: Outwitting the Back Pain Industry and Getting on the Road to Recovery“. Рамин пътува по света и служи като морско свинче за множество терапии и интервюира повече от 600 пациенти, лекари и терапевти, всички свързани с индустрия за 100 милиарда долара годишно. Накрая тя открива, че това, което в крайна сметка е работи за нея, са интензивното и  целенасочени упражнения.

Рамин наскоро разговаря с Next Avenue за книгата. Интервюто, което ередактирано за по-голяма дължина и яснота, е показано по-долу.

Next Avenue : Какво искате да вземат читателите от вашата книга?

Катрин Якобсон Рамин: Caveat empto. Преди да решите да вложите вярата си във всеки доставчик, погледнете много внимателно досието на доставчика. Ако сте изпратени за MRI няколко дни след болки в гърба без намерение да имате операция, попитайте защо отивате за това ЯМР, защото единственото използване на ЯМР е за подготовка за хирургическа интервенция или епидурална инжекция със стероид. И ако мислите, да се подложите на епидурална инжекция със стероиди, попитайте се защо, защото доказателствата са, че те не са ефективни в повечето случаи.

Няма да намериш някой, който да те „поптсеи“. Вие ще бъдете , човекът, който сам ще се „поправи“.Обмислете възможността болката в гърба да е тясно свързана с тревожността и напрежението. В момента има много от това в нашия живот. Винаги сме го имали много и ще имаме много повече.

Описваш лична диагноза, наречена „дегенеративна дискова болест“. Това звучи невероятно плашещо.

Плашещо е! И когато чух за първи път, за втори и пети път, бях много, много уплашена. Звучеше лошо. Звучеше като Деня на Страшния съд и си помислех, че ще трябва да разширим вратите към баните/тоалетните, за да мога да вляза с инвалидната количка.

Никой не ми каза: „Това наистина звучи ужасно, но не е така, така че просто не се притеснявайте за това.“ Вместо това рецепциониста в кабинета на доктора каза с много сериозен глас: „Вие наистина трябва да влезете Веднага, за да можем да говорим за следващите стъпки.“ Помислих си:“ О, Боже, наистина? „Аз бях на 51 или 52 години и мислех, че това просто не може да се случи.

Но това, което научих през годините, е, че тази диагноза е глупост, защото всички са с дегенерирали дискове в гръбнака си. Просто такова е положението, а също така е много маркетингов термин и начин да се продаде една операция.

Може би най-шокиращата статистика във вашата книга се отнасяше до анкетата ви от 100 лекари.

Това беше въпрос, поставен на хирурзите на гръбначния стълб: „Бихте ли имали операция на гръбначния стълб?“ [По-точно операция за стабилизиране на лумбалния дял  или заместване на диска.] И в тази група всички ревностно казаха „Не“, освен един. Сега това трябва да ви каже всичко, което трябва да знаете.

Свързвате точките между скока на болката в гърба и опиоидната епидемия.
Има изключително ясна връзка. Това, което се случи, е, че лекарите се чувстват изкушени да предписват опиоиди на пациенти, които страдат. И фармацевтичните компании бяха точно зад това, като настояваха, че цялата болка в гърба трябва да се лекува незабавно с опиоиди.
Вие обвинявате много от големите играчи в арената на болки в гърба. Един от тях са хиропрактиците.  Трийсет и пет милиона американци посещават хиропрактици . Те ще бъдат шокирани от този обвинителен акт.

Предполагам, че хората, които практикуват хиропрактика ще бъдат доста разстроени. Ако току-що сте развили болки в гърба, има доказателства, че една до две сесии с хиропрактик може да ви помогне. Повече от това няма абсолютно никакви доказателства и всеки, който е отишъл да види хиропрактик, знае, че има много малко хиропрактици, които искат да ви видят за една или две сесии. В момента, в който влезеш през тази врата, ти се казва, че за целите на профилактика и превенция трябва да идваш много, много редовно за много, много дълго време, може би завинаги. А всъщност няма доказателства за това.

Вероятно ще се нуждаете от това, което аз наричам ‘back whisperer’ (физиотерапевти, по мнението на редактора), за да ви помогне да го преодолеете, защото пациентите с болка в гърба мамят. Те мамят през цялото време. Те правят нещо, което изглежда като нещо, което те смятат, че им е казано да правят, но тъй като техните мускули са склонни да бъдат слаби, те избягват да ги използват. Ето защо те обикновено се нуждаят от помощ, някой да ги тласка, да им пази фокуса, да предотврати измама.

И това е това, което  е  ‘back whisperer’ ?

Да. И това не е твоят сладък треньор от фитнес зала, който казва: „Добре, боли, добре, трябва да спрем.“

Оставайки на темата за упражнения, пишете че машините във фитнес клубовете няма да работят, стречингът може да не работи.

Има много дезинформация, която разсейвам. Персоналните треньори казват неща като: „Трябва да укрепим сърцевината ти.“ Те приемат, че сърцевината означава вашите коремни мускули. Е, това няма да реши проблемите с гърба, тъй като проблемите на гърба произтичат от много слаби глутети, слаби бедра и слаби ниски мускули, стабилизиращите. Това са онези, които трябва да работят.

( С последния абзац не съм съгласен, защото болката е многокомпонентна и многофакторна и ако адресираме чисто и просто само мускулите и тяхната слабост, няма да помогнем адекватно. За да се информирате повече за хроничната/ персистира болка и централната сенсибилизация/сенситизация, изгледайте краткото видео във видео канала ми! Бел. Ред.)

 

Източник: http://www.nextavenue.org/book-exposes-crooked-back-pain-industry/

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *