В този кратък пост ще ви представя няколко прости идеи, ако трябва да живеете с ендометриоза и искате да сте физически активна жена.

Ако четете този пост може би вече знаете какво ендометриоза и живеете с болката дълго време. Тя ви е завела при много лекари, опитали с те много лекарства, терапии и естествени начини за възстановяване. Навярно сте осъзнали вече, че ендометриозата не е болест, а състояние, в което вече се намирате и ще трябва да се научите да живеете с него. За тези от вас, които са посетили тази страница от чисто любопитство ще ви разкажа с няколко думи какво определяме като ендометриоза и до какво води тя.

Ендометриум е латинското наименование на тъканта, която покрива вътрешната кухина на матката. На народен език можем да я наречем лигавица. Тя е един от трите слоя, които изграждат матката. Другите два слоя наричаме миометриум (мускулен слой) и периметриум (серозен слой).

Ендометроза наричаме състоянието, в което част от лигавицата се намира извън матката. То е водещата причина за персистираща болка в областта на таза при жените, като в световен мащаб това се изразява в следните цифри 5.7 до 26.6 процента. Хронична болка в таза наричаме болка, която е продължила повече от 6 месеца и е довела до функционални ограничения или ви се е наложило да потърсите медицинска помощ.

Ендометриозата води до болка и тази болка може да бъде причинена от неща, които може да контролирате и от неща, които няма как да контолирате. Едно от нещата, които не може да контролирате е дали да имате месечен цикъл. По време на менструацията може да имате болка и това наричаме дисменорея .

Друго нещо, което не можете да контролирате е дали да ходите по голяма нужда. Бихте могли да го отложите… но това обикновено ще влоши нещата, защото ще доведе до запек. Така че болката при голяма нужда и запека наричаме дисхезия.

Следващото нещо, което не може да контролирате е уринирането и болката, което то може да ви донесе. Тази болка и трудност при уриниране наричаме дисурия

Нещо, което вече може да контролирате е дали да правите секс. Ендометриозата би могла да доведе до болезнен полов акт. Това нещо наричаме диспареуния . Разбира се отказа от секс означава сериозна промяна в начина на живот и в зависимост от човека би могло да доведе до сериозно влошаване в качеството на живота и на връзката ви с вашия партньор.

С това заключихме описанието на 4 от големите причинители на страдани при жените, които живеят с ендометриоза, но това не значи, че сме описали всичко.

Болката в таза би могла да бъде изострена и от голямо физическо натоварване. Това е една от причините, като при всеки случай на персистираща болка на жените да се казва да се „внимава“ с натоварването. Тази не особено конкретна препоръка би могла да доведе до отказа от определени движения, спортове, хобита и натоварвания. И това не е нещо, което наблюдаваме само при жените с болки в таза. Болката в кръста води до страх от движение (кинезиофобия) , а страха от движение значително влошава качеството на живот!
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26836836

И в това няма нищо учудващо. Ако сте човек, който обича да ходи в планината, да вдига тежести, да е физически активен и т.н. е много шокиращо, когато чуеш от лекаря си, че трябва да ограничиш натоварването. Не ме разбирайте погрешно. Ограничаването на натоварването не е лош съвет… в началото. Но ако дадем само този съвет без да приложим бъдещи стратегии за справяне, то навярно човекът пред нас може да възприеме поведение, което да е свързано с с продължителен престой в леглото всеки път като го заболи, а това знаем, че НЕ РАБОТИ при хроничната болка! Все пак не трябва да забравяме, че болката при ендометриозата има цикличен характер.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4568158/

Жената би могла донякъде да планира натоварванията си според тази цикличност, но пълното изключване на упражнения, спортове и хобита е нещо, което не трябва да се случва. Рязкото намаляване на физическата активност и продължителните престои в леглото значително могат да намалят капацитета на тялото да понася натоварване. Това би могло да се отрази дори на способността ви да извършвате дейности от ежедневния живот. Вече живеем в общество, в което не е срамно мъж да знае как да проска дрехи и да пуска прахосмукачката, но има моменти, в които партньора ви няма да може да ви отмени, а и не всяка жена има мъж до себе си във всеки един момент от живота й.

Ендометриозата е състояние, в което ще трябва да промените поведението си. Няма как да усетя това, което вие изпитвате, защото съм мъж, но това не значи, че не мога да ви предложа съвет основан на здравия разум и познанията, които имаме за хронична болка до този момент. Вече споменахме цикличността, която донякъде ще ви предоставя възможност да планирате натоварванията си, но друго нещо, което искам да ви предложа е постепенното подлагане на натоварването. Това е елементарен принцип, който използваме, когато се работи с човек страдащ продължително време от болка. Знаем, че голямото натоварване ще обостри болката! Знаем, че продължителните почивки ще направят неща, които преди сме възприемали като нищожно натоварване да изглеждат като невъзможна задача! Тук идва постепенното излагане на натоварване като стратегия за справяне. Да започнете с движения, които са ви възможни и постепенно през седмиците и месеците да увеличавате способността ви да понасяте това натоварване. Основен принцип, много прост, силен и РАБОТЕЩ! И ако ви е трудно да го приложите намерете група, клас или терапевт, които/ който да бъдат/бъде до вас в този период, в който ставате все по-силна и независима.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6332532/

Shot of an attractive and sporty young woman stretching outdoors

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *