Грижа ли ни е?

 Странен въпрос, нали? Този въпрос веднага провокира още въпроси: Имаме ли време, за да ни е грижа? Трябва ли да ни е грижа? Защо да ни е грижа? За кой/ какво да ни е грижа? Какво е грижа? Сега ли да ни е грижа? И какво като ни е грижа? Променяме ли нещо, ако/като ни е грижа?

грижа

Много въпроси, нали? Вероятно вие също ще се сетите за някой, който съм пропуснал.

Думата „грижа“ според  първия български интернет речник , на който  попаднах  може да бъде съществително име, може и да е глагол . Те имат много  форми.

Като съществително име „грижа“ може да има  3 възможни форми.

Като глагол  „грижа“ може да има 67 форми плюс, минус някоя дума. Пребройте ги сами и ако съм сбъркал коментирайте.

Тълковният речник определя следните значения на „грижа“:

„Безпокойство, притеснение, свързани с постоянни мисли за нещо обикн. неприятно. Имам грижи. Грижата как да ги изхраня изцяло ме е обсебила.
2. Обикн. мн. Дейност за благополучието на някого или нещо. Полагам много грижи. Обкръжавам я с грижи.
• Бера грижа. Разг. Безпокоя се. Не бери грижа за мен!“

Синонимният речник ни дава следните думи-синоними на „грижа“:

 

„(същ.) загриженост, безпокойство, неприятност, тревога, страдание, печал, тъга, скръб, кахър
(същ.) труд, затруднение, задължение
(същ.) внимание, бдителност, старание, ревност, усилие, грижливост
(същ.) дерт, гайле, мъка, болка
(същ.) занимание, заинтересованост, интерес
(същ.) вълнение, беля, опасение, обърканост
(същ.) владение, съхранение, охрана, закрила
(същ.) грижи, предпазливост
(същ.) наблюдение, надзор, отговорност
(същ.) поръчение, опека, управление, контрол
(същ.) неприятности“

E, грижа ли ни е?

Лесно ли можем да отговорим на този и другите въпроси като вече знаем формите, тълкуванието, синонимите?

Помислете върху въпросите. Помислете с какво тълкование свързвате „грижа“, кои синоними ви идват наум като отговаряте на въпросите.  Помислете наистина добре с какво значение и смисъл натоварвате думата „грижа“, докато живеете живота си и работите работата си.

А сега се поставете на мое място и на мястото на всички  специалисти предлагащи „ Здравни грижи“. Това са професионалисти по-дълбоко свързани с  думата „грижа“  от хората от хилядите професии  по тоя голям свят /мое мнение, което далеч не е заключение, с което може да се съобразявате или сляпо да се съгласявате  /.

С какво значение специалистите по здравни грижи, натоварваме думата „грижа“, докато живеем живота си и вършим работата си? Грижа ли ни е, докато раздвижваме, храним, почистваме, лекуваме, дори  докато общуваме с пациентите/ клиентите си? Нов важен въпрос, нали? Като че ли въпросите в статията станаха твърде много? Дали са правилни въпроси зададена в грешна посока или грешни въпроси в правилната посока? Според мен това са въпроси, на които трябва да потърсим своите отговори.

Никоя норма , никой правилник не могат да наложат как да си вършим работата  и да живеем живота си  си по-добре, без да осъзнаем, потърсим и намерим правилните за нас отговори на въпросите.

Не съм фен на „абсулютизмите“, защото те никога не показват цялата картина, нито всички гледни точки. Все пак вие вече сте стигнали до тук. Прочетохте моята кратка статия. Сега се замислете  на какво мнение сте? Не съществувайте, живейте! Разгледайте значениета, разгледайте формите, вижте синонимите, задайте си въпросите, помислете върху живота и работата си. Има две възможности: да ни е грижа и да не ни е грижа, да живеем или да съществуваме.  Е… грижа ли ни е?

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *