Мускулният спастицитет или спазъм причинява скованост на мускулите. Също така е свързан с усилени сухожилни и надкостни рефлекси.
При спазъма, който се проявява при лезия на пирамдидна система от ЦНС имаме една „еластичност“ за разлика от восъчната пластичност и ригидност специфична за уврежданията на екстрапирамидната система. Такива увреждания обикновено се свързват с мозъчен инсулт, мозъчна травма, тумори субарахноидални кръвоизливи и др.

spasm

Как да си помогнем сами?

Тези неща могат да влошат спазъма.

Вашият физиотерапевт може да научи вас и болногледача ви стречинг упражнения, които може да правите.Тези упражнения ще запазят мускулите ви от контрактури и скъсяване.

Активността ви също ще запази мускулите ви отпуснати. Аеробни упражнения, плуване, както и засилващи силата упражнения могат да са ви много полезни. Играенето на игри, спортове
или ежедневни задачи също може да помогне. Говорете с лекуващия ви лекар или физиотерапевт ( рехабилитатор, кинезитерапевт) преди да започнете някаква нова програма от упражнения.

Вашият доктор може да ви постави шина или дори да гипсира спастичния крайник , за да предотврати контрактурите. Носете ги според предписанието поставено ви от медицинския работник, който ви ги е предписал и поставил.
Бъдете внимателни- не трябва да допускате развиването на декубитални рани от залежаване или заседяване! В това видео може да видите какви действия да приложите, за да предотвратите това!

Спазъмът може да увеличи шанса вие да паднете и да се нараните. Бъдете сигурни да направите всичко възможно това да не се случи!

Бел. Ред.
Това е откъс от статията, чиито източник ще дам по-долу. Не мисля, че е редно да се пишат конкретни фармакологични препарати тук. Тези, които са заинтересувани, могат да ги прочетат в оригиналната статия.

 

Източник: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/patientinstructions/000063.htm

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *