Статията не е редактирана!

Когато бизнесът дойде преди Медицината и Рехабилитацията в България… Тогава болния престана да бъде пациент, а обект, който носи ценни клинични пътечки. Тогава пациентът загуби доверие в системата и медицинските специалисти. Тогава младите хора започнаха да записват в Медицинските университети, водени от това, че професиите там им дават повече пари, сигурност, престиж, а не защото искат да се грижат и помагат на пациентите. Тогава Хипократовата клетва и думичките „грижа“ и „хуманност,“ стананаха клише, което трябва да прочетеш преди да си вземеш дипломата, защото това се очаква от теб.

Познато ли ви звучи? Кога се случва това? Случва се сега!

Въпреки черните краски не всичко е загубено! Има все още ХОРА сред медицинските специалисти. Макар че кариерата ми е още в началото, тя ме среща с такива ХОРА!28b5fd8

Тази статия е насочена към всички вас!

Тези ХОРА не са в Медицината и Рехабилитацията, за да забогатяват! Всъщност, основната цел на Медицината и Рехабилитацията, не е само да излекува, колкото се може повече хора, а да не допусне тяхното разболяване на първо място. Колкото по-малко болни , травмирани и починали преждевременно пациенти, толкова по-добре. Това обаче, създава предпоставки за специалисти с бизнес нюх да реализират огромни печалби продавайки/ предписвайки/ прилагайки скъпи, понякога излишни лекарства, витамини и терапии, които създават страх и зависимост в пациентите.

По мое мнение основен приоритет на всеки медицински специалист ТРЯБВА ДА БЪДЕ здравното образоване на близки, приятели и граждани в общността, която живее, а не пасивно да чака болните да идват. Това изисква активна гражданска позиция, желание и грижа. Ако всеки един от десетките хиляди медицински  специалисти в България, отдели един час от своето време седмично, за да изнесе лекция/презентация/ беседа/ безплатна консултация в нашата родина ще живее един по-здрав и щастлив народ.

Услугите на здравните специалисти са скъпи!

В 21 век лечението и рехабилитацията стават все по-скъпи и дори непосилни за средностатистическия гражданин. Здравните специалисти са хора, които трябва да учат непрестанно, за да не затънат в заблуждения и остарели методики. Това значи много време прекарано в скъпи следдипломни квалификации и курсове, четене на научни проучвания и  учебници. Безкрайни часове инвестирани в усъваршенстване, поражда в медицинските специалисти желанието за една добра реализиация и достойно заплащане. Но „достойно заплащане“ в условията на пазарна икономика е много разтегливо понятие, което може да доведе до извращенията, които описах по-горе.

Какво можем да направим- Общество и медицински специалисти, за да променим към по-добро състоянието, в което се намираме в момента?

1. Обучаваме твърде много лекари! Вместо да обучаваме толкова много лекари, които след това заминават за чужбина, нека подобрим условията на практикуващите в момента медици. Не е нормално да работят на 4-5 места, за да догонят заплатите на колегите си по-света.

Нека направим обучението на лекарите по-евтино, по-достъпно, с повече възможности за специализации в България, но и по-трудно за завършване. Не е нормално един Медицински Университет да обучава стотици лекари и дентални медици и само няколко десетки медицински сестри. И тази 2015 година тази зависимост се запази в България.

2. Медицинските сестри не са САНИТАРИ! Това са висококвалифицирани медицински специалисти, без които здравната система изнемогва. Инвестирайки повече в тях, давайки им повече възможности за професионална реализация и обучение всички ще спечелим от това!

3.Професиата “Болногледач” има място в лечебните заведения. Така медицинските сестри ще бъдат разтоварени да вършат по-важни неща, свързани с манипулации и документация. Санитарните дейности на болногледача трябва да са стриктно насочени към болния! Не може човек, който чисти тоалетни и бърше пода, след това да храни болния.

4. Хигиена, Хигиена и пак Хигиена! Не можем да икономисваме от Хигиената!

5. Време от изостанали/ догонващи да започнем да мислим като лидери. България има традициите, потенциала и всички дадености, за да постигнем това. Научните дейности трябва да са приоритет. В момента Австралия е лидер в развитието на Физиотерапията и това е така, защото хората там не спират да правят наука, която има място в клиничната практика.

6. Базирана на доказателства Медицина и Рехабилитация, но разгледана през скептичния поглед на истинската НАУКА, ще ни помогне да отсеем практиките, които имат нужда да бъдат прибрани в килера, за да отстъпят място на по-ефективни методи за лечение и рехабилитация на пациентите!

7. Медицината и Рехабилитацията не трябва да създава чувството за страх, крехкост, ранимост и зависимост в пациентите. Тези хора имат чувства, социална среда, психологическо състояние и минал опит, които медицинските специалисти трябва да намерят време да разберат и съобразят.

8. Пациентът идва преди всичко!!! Медицинските специалисти, Медицината, Рехабилитацията, колежите и университетите са нещата, които трябва да подсигурят това! Не го ЗАБРАВЯЙТЕ!!!

Което не значи, че пациентите трябва да се отнасят грубо или все едно медицинските специалисти са им слуги. Уважението трябва да е в двете посоки, за да тръгнат нещата!

9. По-малко излишни процедури и по-малко пациенти пуснати по “пътечката”! Пациентът трябва да получи най-доброто и най-ефективно лечение подкрепено от наличните за момента научни доказателства!

10. Добрата Медицина има нужда от добра Рехабилитация, а добрата Двигателна Рехабилитация изисква ЕДНА специалност с име Физиотерапевт. В България в момента са три специалности занимаващи се с едно и също нещо ( Рехабилитатор, Медицински рехабилитатор и ерготерапевт, Кинезитерапевт) и това създава разделение сред специалистите.Така вече не може да се продължава!

11. Много вождове, малко индианци. Това е много типично за България. Системата трябва да се реформира към опростен и лесен достъп до висококачествени медицински и физиотерапевтични услуги. Повече Автономност на Физиотерапевтите ще значи облекчен достъп на пациентите до експерти квалифицирани да адресират широк спектър от нозологични единици и то персонално за конкретния пациент. Това ще ги амбицира да се развиват професионално и да достигнат едно световно ниво. Както казах и за колежките мед. Сестри: инвестирайте във Физиотерапевтите. Те ще ви се отплатят!

Това са 11 точки, които за мен са много важни да се променят. Сигурен съм , че ще има несъгласни и съгласни! Напишете думите си като коментар и конкретни предложения.

Наясно съм, че това ще изисква голямо усилие на всички ни и навярно звучи идеалистично, но ако правим малки крачки в правилната посока и бъдем единни в това нещата ще станат по-добри!

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *