Масажистите разчитата на ръцете си да разтриват и омачкват мускулите на техните пациенти, но техните работливи ръце са сериозно застрашени от дерматит на ръцете. Част от проблема се корени в редовното използване на етерични и/или синтетични масла, честото миене с различни сапуни  както и специализирани масажни лосиони, които се предлагат от козметичните фирми.

Дерматитът на ръцете е състояние на ръцете при което кожата става суха, зачервена,обринати, възпаленена и напукана. Той не е заразен. С времето и влошаване на състоянието на пациента дори самия контакт с вода може да причини болка. Това е един сериозните  рискове на професията.

В проучване проведено в американския град Филаделфия от 350 професионални масажиста, които редовно практикуват професията си, 23% от тях са имали някаква форма на дерматит в период от 12 месеца. Това е много по-високо от ниво от нормалното за страната. Проучването е проведено от Глен Кралфорд, доктор по медицина, от кожния департамент на медицинския център на университета на Пенсилвания. Проучването съобщава че 15% от масажистите, които са били под наблюдение са били диагностицирани с дерматит, докато 23% от тях съобщават за симптоми на това състояние.

Рисковите фактори за дерматит включват често миене със сапуни, етерични масла, латекс и други дразнители и алергени намиращ се масажните масала, кремове и лосиони. Част от проблема може да се свърже и с многобройните продукти с етерични масала на пазара, които масажистите използват при провеждане на ароматерапия.

Проучването отбелязва значителна взаимовръзка между съобщените случаи за дерматит на ръцете и редовно използване на продукти с етерични масала. Това може и да дойде като изненада за много от масажистите и клиентите им, защото голяма част от тях гледат на тези натурални продукти като на нещо безобидно и полезно, а реално те са силни алергении.

Като цяло 47% от професионалистите съобщават че използват продукти за роматерапия ежедневно: масла, лосиони, свещи, кремове и т.н.

Едно от най-често използваните масла е етеричните масла от чаено дърво, лавандула, жасмин, лимоново олио, бергамонт, цитронела, масло от касиси, иланг иланг. Това проучване се фокусира върху масажисти, много от които използват подобни продукти по цял ден всеки ден.

Приблизителната бройка на практикуващи масажист е от 260 000 до 290 000 само в Съединените американски щати. Следователно може да се очаква , че в целия свят вероятно милиони хора практикуващи профсионално като масажисти са изложени на опасността да развият чувствителност към тези синтетични и натурални продукти.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *