Източник на снимка: Wikipedia

Историята на Емили Роза е изключителна! Тя е най-младия човек, който публикува научно проучване в медицински журнал, който е  анонимно проверен. На 9 години, Емили създава своето елегантно научно проучване, което използва за Научеб панаир за четвъртокласници. Темата, която тя си избира е алтернативната терапия известна като Терапевтично докосване, която през това време (1998г) в САЩ е много популярна сред медицинските сестри.

През 1996 година Роза гледа видео, в което практикуващите Терапевтично докасване твърдят, че съществува „Човешко Енергийно Поле“, което те могат да усетят и манипулират, чрез жестове на ръцете си. Използвайки това енергийно поле, тези алтернативни терапевти твърдели, че могат да диагностицират и да лекуват различни заболявания. Съоснователката на Терапевтично докосване, чието име е Долорес Кригер, дори твърдяла, че всеки човек има способността да усети това поле и да се научи да го манипулира.

Всичко това впечатлило много малката Емили Роза!

Тя провела много просто, но изключително елегантно проучване! 21 терапевта били тествани на две серии, като повече подробности може да прочетете в проучването тук: http://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/187390 

В тази статия ще ви дам кратък преразказ на това, което е търсила да провери Емили. Тя е искала да разбере способността на алтернативните терапевти да усетят „Човешкото енергийно поле“. За да провери това, тя поставя терапевтите зад екран, в който има отвор за ръцете, но блокирал зрението им. Терапевтите били помолени да използват способностите си да усетят Човешкото енергийно поле на ръката на Емили Роза, която тя протягала над ръцете им.  На всеки един терапевт били дадени 10 опита. Средната успеваемост била 4.4 пъти, което е под 50%. Някои от терапевтите изследвали ръцете на Роза, за да усетят коя е с по-силна енергия. В тези случаи Емили Роза използвала само тази ръка, но резултатите не били по-различни. Крайният резултат от проучването показал, че  алтернативните терапевти не могат да успеят да усетят Човешкото енергийно поле и тези 4.4 успешни опита са по-скоро резултат от шанс и налучкване.

След като научното проучване е оформено, заедно с коректна статистика и библиография, то е предложено за публикация. След анонимен преглед, то е публикувано в Журнала на Американската Медицинска Асоциация през 1998 година: http://jamanetwork.com/

Самата история набира много голяма популярност, заради възрастта на Емили Роза, но хората, които практикуват Терапевтично докосване лесно отхвърлят нейните резултати.

Ето някои от причините:

  1. Самата среда и начина, по който е проведен експеримента влияят на Човешкото енергийно поле.
  2. Терапията работи само на хора, които вярват в нея. Роза не е вярвала, което автомативно може да обърка Човешкото енергийно поле

Тази история ми подсказва две неща:

  1. Независимо от фактите, вярванията и убежденията на хората са по-силни. По тази причина и Терапевтично докосване се използва и досега.
  2. Науката е гъвкава и адаптивна и за нея няма значение на колко си години, стига да предложиш нещо качествено и добре издържано!

Източници:

http://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/187390

https://en.wikipedia.org/wiki/Emily_Rosa

https://www.psychologytoday.com/blog/homo-consumericus/201109/eleven-year-old-debunks-therapeutic-touch-the-case-emily-rosa

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *