Предстои да прочетете статия, която съм превеждал преди повече от 8 години от датата на тази редакция (6.01.2018). Тази статия беше публикувана оригинално в стария ми блог и в последствие я прехвърлих тук. За тези години теоретичните ми и практични знания нараснаха значително. За жалост тя отдавана не отговаря на стандартите ми на писане и научна обосновка. Тя  отразява уклоните ми през 2010 година, когато тъкмо прохождах като масажист и все още нямах формалното си образование в МУ-Пловдив. Статията отразява  епизод от развитието ми като терапевт, който отдавна отмина и остана в историята. Поставям я в категория „Митове и Легенди във Физиотерапията“.  Не го правя, за да засегна някой! Но на този етап не мога да оставя тази статия онлайн, освен ако не направя това. Вярвам, че тя ще е полезна на хора, които се интересуват от източни философии и желая на всеки, който я прочете да осмисли и моите въвеждащи думи и съображения. Приятно четене, приятели!

Заемаща централно място в мирогледа на хората практикуващи Таоизм е силата на живота наречена Ци- тя циркулира и дава живот на всичко живо в нашия свят. Това е вибрационен природен феномен! Потокът и трептенето, което се случва на молекулно, атомно и субатомно ниво. В Япония тази сила се нарича „Ки”, в Индия „ прана” или „шакти”, Древните египтяни са се обръщали към нея с името „Ка”, а древните гърци са я знаели като „пнеума”. За Американските индианци тя е „Великият Дух”, а за християните „Светият Дух”. В Африка пък името и е „Аша”, в Хавай я наричат „Ха” или „мана”. В Китай разбирането на Ци е наследено в самия език. Например: буквалният превод на йероглифа за жизненост е „висококачествено Ци”. Буквалния превод на йероглифа означаващ приятелски, приветлив е „ умиротворено Ци”.

Много различни видове Ци

Практикуващите традиционна китайска медицина и „Цигун” са идентифицирали много различни видове Ци. В човешкото тяло имаме Ци-то с което сме родени наречено Юан Ци, или Ци на предците. Ци-то което абсорбираме през живота си с хранатата, водата, въздуха и практикуването на Цигун- наричат го Хой Тай Ци. Ци-то което тече на повърхността на тялото ни като защитна черупка, наричат го Уей Ци или защитно Ци. Всеки вътрешен орган също има своя собствена Ци. Според таоистката космология двете най-фундаментални форми на Ци са Ин Ци и Ян Ци- мъжката и женската енергия. Много възпитаници на Цигун практиката говорят и за Небесна и Земна Ци, както и Ци която се излъчва от дървета, цветя, реки, планини.

Балансирана и свободна течаща Ци= Здраве

Фундаментални прозрения на Ци и Китайската медицина( акупунктура, билкарство) е че здравето на човек идва от постигането на баланс на енергиите в него и около него. Една застояла и небалансирана Ци(Ки) води единствено до болести. Това е истина не само за човешкото тяло но и за места от природата като планини, реки, гори, както и структури и места построени от хората- къщи , офиси, паркове. По същият начин и един лечител практикуващ акупунктура диагностицира енергийния баланс или дисбаланс на пациента и работи в насока да подобри потока на движение на Ци в човешкото тяло. Същото правят и хората практикуващи Фенг Шуй. Те откриват енергийния дисбаланс в природни или направени от човека структури и използват разнообразни техники, за да излекуват този дисбаланс. И в двата случая идеята и целта е да се подобри и освободи движението на енергията във външна или вътрешна среда. Можем да разгледаме таоистките церемонии като форми на цигун и фен шуй, тъй като специфични действия и подредби на ритуални обекти се използват за да се възбуди и провокира потока на свещена енергия. Като силно акупунктурно лечение, успешния резултат отваря портал между човешкия свят и света на духовета, боговете и безсмъртните.

Усещане на Ци

Умението да се усеща потока на Ци директно, тоест да я виждаме или усещаме, е нещо което може да бъде развито чрез тренировки по Цигун или акупунктура. Като всяко умение, някои хора са по-добри от други в това- някои хора просто имат по-силна дарба в това умение, за други е по-трудно. Дори, ако не е е съзнателно култивирано или признато, повечето от нас могат да кажат разликата между някой с „голяма енергия” и някой от който може да се усетят лоши вибрации. Също така повечето от нас могат да забележат, когато влезнат в стая каква е атмосферата- релаксираща или стресираща и тежка.

Имаме навика да приемаме света като сбор от солидни обекти и форми. Таоизма ни учи, че можем да се тренираме да го виждаме по друг начин и добро начало е като започнем с човешкото тяло. Макар че усещаме тялото си солидно, на молекулярно ниво то е съставено от вода- МНОГО течна субстанция! А на атомно ниво е 99.99% празно пространство.

Като практикуваме Цигун, ние практикуваме и развиваме нашият усет да усещаме всички тези различни нива- да усещаме нашия свят и нас самите като течност и празно пространство, както и с това, че е изпълнен с привидно солидни обекти и форми. Колкото повече развиваме това наше умение, ние усещаме все по-добре мелодията с която света около нас вибрира. Не само че усещаме нашето тяло като палитра и потоци от ЦИ, но също така осъзнаваме че нашите чувства и мисли също са форми на енергия. Тези прозрения ни провокират да развиваме и създаваме нови прекрасни и креативни концепции и идеи в този красив вибриращ свят!

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *