\

Тъй като напоследък определени медицински медии гърмят, че лекарите и медицинските сестри взимат изключително малко пари, че медицинските сестри ни напускат от години, че 96% от младите лекари мислят да напускат държавата реших, че е редно да започна моя малка информационна кампания за това как рехабилитаторите, кинезитерапевтите и всички „специалисти“ под кода „ Физиотераписти“ в Националния класификатор на  професиите на Република България  се справят из блатото на българското здравеопазване и трудов пазар.

Аз за кратко ще наричам тези специалист Физиотерапевти, няма да си пречупя пръстите да напиша изкривения превод, който написах горе в кавичките.

Днес ще ви поговоря за заплатата на физиотерапевтите в Канада. Ще видите, от изнесените данни, че тя е доста добра и не отстъпва по нищо от заплатите на повечето медицински специалисти/ ако не броим ортопедите, но ортопедите са богове за правене на пари по света и у насJ…шегичка, не се заяждам. Данните, които имам, са от 2011. Предполагам, че няма някаква фундаментална промяна досега. Всичко,което ще прочетете оттук надолу, е превод, приятно четене.

„Таблицата, която е дадена по-долу показва часовата ставка на Физиотерапевтите/ кинезитерапевти, рехабилитатори бел. Ред./.

Канадския национален класификатор на професиите използва кода 3142, за да класифицира тази професия.

Названието на работните позиции варират при тази професия.

Примери са работни позиции като: физиотерапевт и физикален терапев.

zaplata. rehabilitatori, kanada

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Според последните данни най- висока средна часова ставка се печечели в Торонто, Онтарио за 37.91 долара на час, а най-ниската средна часова ставка е в Монтреал, Квебек за 27.50 долара на час.

Типичната годишна заплата на пълно работно време при професията Физиотерапевт е в рамките на 70,000- 80,000 долара.

Възможностите за намиране на работа са добри в Канада. Правителството прогнозира, че нарастването на заетостта на терапевти и диагностици ще бъде едно от най-силното от всички професии.

PS: Като обърнах средна годишната заплата  по днешния курс на канадския долар от 1.366 х70 000 долара/ взимам по-малкото, да не се депресираме J/ = 95 629 български лева. Ако приемем, че средната заплата за рехабилитаторите и кинезитерапевти в България е 500 лв/ тя е по-малко, но давам от себе си и закръглям в полза и на подвизаващите се по частните клиники и масажистите на хотелите/ то 500х 12= 6000 български лева. Тази проста аритметика показва, че  канадските ни колеги работят за 15 пъти повече пари от нас в доста по-добри условия и и база и търсят физиотерапевти. Ще трябва да приравняваш, държиш изпити или дори да учиш на ново… но когато една година в Канада е равна на 15 в България… Нямам коментар, стягате ли куфарите за Канада, колеги?

Източник: http://www.livingin-canada.com/salaries-for-physiotherapists.html

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *