Това е въпрос, който ме вълнува от известно време.

Докато бях масажист, който не е чувал за научен метод, за критично мислене,  за етично практикуване на професията- този въпрос, може би никога нямаше да ми хрумне. Но аз вече не съм масажист, не съм и студент. Вече съм физиотерапевт и като такъв, имам моралното и етичното задължение да внимавам какво говоря/ пиша. Ако следите блога ми (или го откривате с тази статия) ,сигурно ще забележите, че съдържанието и броя на статиите се променя  количествено и качествено през годините.

В началото темите са насочени към масажа, към мануалната терапия, към анатомията. Постепенно в статиите все повече навлизат думичките: „неврология“, „ортопедия“, „рехабилитация“, „кинезитерапия“, „физиотерапия“. Тази промяна в съдържанието на нещата, които се публикуват тук, свидетелства за еволюцията ми като терапевт: в началото масажист, после студент, а сега вече млад и развълнуван от науката терапевт. Някак си, ентусиазъмът  не успря да ме напусне, а напротив, канализира се още  повече! От доста време мисля да направя една специална  секция за статиите, които преди години съм смятал за истина и за нещо невероятно, а сега намирам за остарели,овехтели неща, които трябва да се приберат в килера. Това е напълно  нормално нещо… поне за мен, на този етап.  В науката има феномен, който се нарича  „полуживот на знанието/фактите“. Един съвременен терапевт трябва да знае, че нещата, които  е учил, след 5-10-15 години може би няма да са истина и това важи за всяка една професия. Знанието, което трупаме, нараства толкова бързо! Не можем да игнорираме това!

 Имам чувството, че в България, това не се взима предвид!

Такива наблюдения имам:

Но тези учебници, курсове и клипове са базирани на научни проучвания (в идеалния случай), събрани от автора/преподавателя на курса и  пречупени през призмата на неговата личност и клиничен опит.  Проблемът е, че  има забавяне от времето на публикуване на новата наука, до влизането и в учебниците и практиката на здравните специалисти– средно то е 17 години.

Междувременно, терапевтът е похарчил хиляди левове за курсовете и учебниците. Бил е запленен от опита, увереността и размаха, с които преподавателя/ авторът е предал знанието и опита си.  Желанието да приложи научените  неща, може да е по-силно от това  да спре, за да направи проучване на СЪВРЕМЕННАТА литература и да види  дали преподаденот в учебника/ курса, отговаря на съвременната наука! Всъщност, нормално е да свърши това още преди да е заплатил таксата за курса/ учебника.

Това, колеги и уважеми клиенти/пациенти, е наше задължение! Не е задължение на хората, които ще плащатат  и ще бъдат терапевтирани с новопридобитите ни знания и умения. Истината е, че има много остарели неща, които надигат грозната си глава в България и това се случва, защото ние, терапевтите, не упражняваме нашето ЗАДЪЛЖЕНИЕ-да сме информирани за съвременната наука и да мислим критично, като имаме предвид двата линка, които посочих по-горе.  Наше е задължението до българските пациенти да достигат само качествена терапия, която да е на световно ниво, а начинът да го осигурим е чрез ЧЕТЕНЕ на съвременна литература.

Тези неща, според мен, неволно създават пациенти:

 

Другите користни неща са:

Няма как да вършим съвременна Физиотерапия:

 

Докато не осмислим тези неща, ние ще продължим да създаваме пациенти, вместо да ги въстановяваме!

PS: Тази статия не атакува колегите, които преподават курсове/учебници   в България, напротив. Призивът  към тях  е да  държат съдържанието на курсовете/учебниците в час със съвременните научни проучвания и да предоставят актуална библиография. Също така се надавам повече физиотерапевти в България да се насочат към трудния и бавен път на трупане на знание, на постоянното му осъвременяване и редактиране. Осъзнавам, че това е мегатрудно, но това е НАШЕ ЗАДЪЛЖЕНИЕ, колеги, ако искаме да сме полезни на българските пациенти.

Източници:

http://journals.sagepub.com/doi/full/10.1258/jrsm.2011.110180

https://en.wikipedia.org/wiki/Half-life_of_knowledge

 

 

 

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *