Алтернативната медицина/терапии  е тук и няма да изчезне скоро. Това е нещо, което разбрах, като новоизлюпен  терапевт, който привлича внимание с работата си в Интернет. Знам, че видеоклиповете, които снимам, и подкаста, който правя се гледат и слушат. Знам, че статиите, които списвам през годините, се четат. Тези ресурси са чудесна хронология на разбиранията, вярванията и количеството и качеството на знанията, които съм придобивал, докато съм учил и работил през тези 9 години.  За това време писах, говорих, спорих и може да се каже, че има хора, които спряха да комуникират с мен заради изразяването на гледната ми точка относно алтернативните терапии. В този пост искам да помогна на хората, които си мислят, че съм някакъв хейтър, да ме разберат по-добре.

Мразя ли алтернативната медицина и терапии и хората, които ги практикуват?

Не, нямам негативно отношение нито към алтернативните терапии, нито към колегите, които ги практикуват. Но имам проблем с нежеланието/невъзможността да се обосноват защо правят нещо и как то се случва. Мисля, че това е важно и този проблем го има и в конвенционалната медицина. В продължение на години се прилагат терапии и операции, които се смятат за ефективни, но в действителност това не е така (виж тук) … или поне това  е един от основните аргументи, които използват  доста от алтернативни терапевт. Това и  Биг Фарма  манипулациите, които корпорациите правят за наша сметка. Пример  за неефективна оперативна интервенция е това проучване (виж тук), в което се сравнява ефективността на частичната менисцектомия и шано хирургия(плацебо).  Заключението е, че при пациенти без остеоартрит, но с наличие на симптоми на дегенеративно разкъсване на медиалния менискус не  се получават по-добри резултати при артроскопия, спрямо палацебо хирургията.

Какво означава това?

То показва, че все пак има и  наличие на воля  и желание от страна на  част от лекари и терапевти да коригират, подобрят или премахнат неефективните инструменти и процедури от тяхната „кутия“.  Много се надявам повече терапевти и лекари, практикуващи алтернативна терапия,  да намерят начин и финансиране и ОБЕКТИВНО  да подложат на тест  и оценка комплементарните лекарства и терапии, които предписват. Това мисля, че е първата вятърна мелница, която се надявам  да преборим заедно с писането и дискусиите/ препирните, които  водим в Интернет и на живо с различни колеги. Ще ми се лекари и терапевти да не искат само „резултати“, но и доказателства.

Разбира се, сляпото следване на доказателства и размахване само на заключенията на научни проучвания не е добра практика. Бих искал да видя  желание от страна на алтернативните медици и терапевти не само да включват новости и идеи, които съвпадат с мирогледа им и научни доказателства, които подкрепят действията им. Критичната оценка на научните доказателства, желанието да произведеш ново знание и да подложиш на обективен тест една терапия, логично биха довели и до ИЗКЛЮЧВАНЕ  на определени части от алтернативната методика, както и до нейната еволюция. Това е втората вятърна мелница, която смятам, че трябва да се бори.

Смятам ли, че алтернативната медицина е опасна?

В известен смисъл да. Когато се стигне до конфликт между надеждите и вярванията на пациентите от една страна и възможностите и инструментите на „конвенционалната“ медицина, физиотерапия  от друга страна, тогава човек, който се бори, е склонен да приеме всякакви магически лекове. В повечето случаи те не са опасни за здравето, освен за финансите. В други случаи човек губи ценно време и ресурс, в който може да се насочи към лечение/ повишаване на качеството на живот.

Е, добре е да отбележим дефиницията на Световната здравна организация: „Състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие, а не просто отсъствие на болест или недъг.“  Количеството пари, които се изливат в алтернативни медицински практики като: стволови клетки, алтернативни клиники, шамани са факт. Да се борим с това е трудно, даже смятам невъзможно. Не можем да отнемем сламката на давещия се  и това смятам, че е третата вятърна мелница, която трудно ще преборим.

Можем обаче да се постараем да създадем възможно най-добрата грижа и лесна достъпност до превенцията, профилактиката и лечението на заболявания, които биха подтикнали човек да се обърне към  алтернативната терапия. Да работим за подобряване на инфраструктурата, информираността на гражданите, да се постараем да интегрираме социално хора със специални нужди, за да могат те да живеят живот, а не да водят постоянна и непосилна борба за оцеляване. Това е четвъртата вятърна мелница, която в България изглежда неразрушима…

Смятам, че хората, поставени на милостта на изнемогващите си родители  (ако са в съзнание и могат да взимат рационални решения), осъзнават, че един ден те ще останат сами и тогава животът им буквално ще е застрашен, ако няма адекватна грижа. Това ги поставя на път, в който захвърлят всичко друго и основната им цел е да се преборят, за да оздравеят. През това време пропускат всички други възможности, които им предлага животът, а именно да развият качествата си, които все още имат, а не да се борят отчаяно да възвърнат функции, които са загубили на цената на огромни и усилия и посещаване на милион различни лекари и терапевти и колеги практикуващи алтернативни методики . Не ме разбирайте погрешно, аз вярвам, че тези хора трябва да работят на 120 процента, но съм на мнение, че макар и в количка човек може да постигне много и да остане в историята. Това е  петата вятърна мелница, която трябва да преборим в България и която вярвам, че би направила живота на хората по-пълноценен.

Последната вятърна мелница, която стои пред нас е осъзнаването, че алтернативната терапия, която има научни доказателства се нарича медицина и не е редно да конфронтираме „алтернативното“ и „конвенционалното“, защото това не води до нищо добро. Хората, които практикуват алтернативна медицина имат нужното желание да и хуманност. Сигурен съм, че те искат да помагат. Но тази открита конфронтация и поляризация на конвенционално и „алтернативно“  води до една капсулованост и нежелание да се види и чуе аргумента, колкото и логичен да е той. Спор се води с някой, който е готов да му бъде променено мнението. Когато някой те мрази или се страхува от теб, шансовете за това намаляват драстично. Подходът на пряка конфронтация не работи!  Надявам се, че хората, които практикуват алтернативна медицина ще разберат, че науката, колкото и ограничена като метод, е пътя напред за всички ни.

За финал оставям снимката на един велик човек, който ще остане в историята, докато има хора, които да помнят.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *