Наскоро четох една статия, в която се твърдеше, че им проучвания, че сърдечно болни и хора с високо кръвно налягане не трябва да изпълняват изометрични контракции поради простата причина, че кръвното налягане се повишава много, както и в сърдечния ритъм и честота се получават нарушения.  Самата статия беше много грамотно написана, но това, че не се посочи научния източник ме накара да се разровя в добрия стар интренет. Тъй като не искам да са многословен ще ви предоставя два научни труда, които може да намерите в интернет. Сега ви представям  научния  труд на тема „Отговор на кръвното налягане към изометрични упражнения при пациенти с атеросклероза“  проведен от тези господа:

 

Espen F. Bakke, Jonny Hisdal, Andries J. Kroese, Jørgen J. Jørgensen and Einar Stranden1

Department of Vascular Diagnosis and Research, and Department of Vascular Surgery, Aker University Hospital and Faculty of Medicine, University of Oslo, Oslo,

 

Няма да превеждам имената, защото не съм сигурен как точно се спелуват. Екипът е част от Департамента за съдова диагностика и проучване и Департамента за съдова хирургия в университетската болница на Аркен, Университет на Осло, град Осло, Норвегия.

 

В тяхното проучване, което можете да намерите в интернет в пълен pdf документ, добре е изследвано влиянието на изометричните контракции при здрави млади, здрави „ възрастни“ и възрастни пациенти с атеросклеротични изменения или така наречената атеросклероза. Резултатът от научния им труд , е че пациенти извършващи изометрични контракции наистина имат повишено кръвно налягане, сърдечен ритъм и др. сърдечно-съдови показатели, но те със сигурност не са така драматично увеличени или нерегуриларни. Това което показва проучването,е че всъщност организма успява да запази компенсаторните си способности при атеросклероза на съдовете да се справят с периферното кръвно налягане, стига разбира се сърдечния мускул да успява да компенсира.

За да не съм голословен ще публикувам тук таблици от гореописаното научно проучване… дано не ме съдят.

 

ateroskleroza1

 

 

 

ateroskleroza 2

Друго проучване на тема: „Изометрични упражнения: сърдечно-съдовия отговор при „здравата“ и „сърдечно“ болната полулация.

Автрорите: Hanson P, Nagle F.

В това проучване в едно изречение и цитирам. Сърдечно болните пациенти постепенно/ с тенденция към увеличаване и трениране/ трябва да бъдат излагани на субмаксимални изометрични тренировки в наблюдавани/ръководени/ сърдечно съдови рехабилитационни програми.“

Няма да ви давам наготово линкове към проучванията. Дал съм ви авторите, дал съм ви и преведени дословно заглавията, използвайте търсачки. И помнете, ако сте болни от сърдечно-съдови заболявания- ходете на рехабилитация при рехабилитатори, лекари и кинезитерапевти. Статии написани от лаици/ хора незапознати с материята, не целя да обиждам никого като използвам тази дума/ в интернет има много. Единитя превежда от другия, вторият чул нещо от третия и накрая става развален телефон. Има си научни проучвания, има си и секция в търсачките за научни трудове както и отворени за четене научни списания. Ако вие сте болен и се интересувате от обща култура можете да намерите правилната информация на сравнително разбираем език, но най-важното си остава да се доверявате на лекуващите ви специалисти: личен лекар, кардиолог, лекар по физикална медицина, кинезитерапевт и рехабилитатор- те ще ви кажат какво и как, като става дума за вашето лечение.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *