След като статията „Заплатата на рехабилитатори и кинезитерапевти в Канада“ пожъна небивал интерес( Повече от хиляда пряко заинтересувани потребители я прочетоха за две денонощия), реших, че е редно освен обещаните статии за други интересни дестинации да ви покажа интересна статия за това какво реално трябва да направите, за да се озовете в Канада и да започнете да практикувате!  Посочената информация е преведена и поне по мое мнение е достоверна. Имайте предвид, че изискванията се променят всяка година, а тази информация е от 2011. Във всеки случай не вярвам да е толкова остаряла. Все пак бъдете скептични и сами проверете допълнително, не приемайте информацията дадена тук за чиста монета. Приятно четене, колеги!

Макар че физиотерапевтите биват бързо одобрявани от правителството на Канада при тяхната молба за постоянно пребиваване като специалисти/ skilled workers/ остава неотговорения въпрос какви стъпки трябва да предприеме физиотерапевта/ рехабилитатор, кинезитерапевт/ , когато той/тя пристигне в Канада. Кандидатите за работа в Канада трябва да разберат, че това е регулирана професия и новопристигналите чуждестранни физиотерапевти трябва да се сдобият с лиценз от регулаторния орган,  за да могат да практикуват като физиотерапевти. Нека разгледаме тези стъпки.

kanada imigraciq

 

 

 

 

 

 

 

Физиотерапията в Канада

 

Физиотерапията е петата по големина регулирана професия в Канада. Половината от всички физиотерапевти практикуват в свои частни практики. Другите работят в болници, рехабилитационни центрове или в домовете на пациенти, домове за стари хора, летни лагери, училища, спортни центрове и индустриални работни площадки.

 

В Канада Физиотерапията е регулирана професия. За да работите като физиотерапевт трябва да се регистрирате в  регулаторния орган на провинцията или територията където ще работите. Има пълен лист на тези регулиращи органи на www.alliancept.org.

 

Алиансът се занимава с оценяване на акредитациите и административното изпитване  за компетентност от името на повечето провинции и територии.  Оценките и изпитите на Алиансът не дават право да практикувате или да се регистрирате  като физиотерапевт в Канада. Всяка провинция и територия може да има допълнителни изисквания. Алиансът предоставя информация на регулаторните  органи за вашата квалификация и диплома и регулатора решава кой може и кой не може да получи лиценз да практикува.

 

Преди да дойда в Канада

 

Докато чакате да дойдете в Канада, може да  направите много важни неща, за да повишите шансовете си за успех.  The Foreign Credentials Referral Office (www.credentials. gc.ca)  може да ви предостави полезни ресурси, които може да видите на този уеблинк (www.workingincanada.gc.ca).. Използвайте тези ресурси, за да намерите и съберете информация и за да създадете план за търсене на работа.

 

Ще трябва да докажете вашите езикови умения на английски или френски или да вземете тест. Може да намерите информация на  www.language.ca. Ако трябва да подобрите езиковите си умения започнете да го правите преди да се озовете в Канада.

Вашите официални  работни, образователни и идентификационни документи за важни. По-лесно е да съберете и организирате документите си докато сте в  родната си страна.

Бъдете сигурни дали разбирате  преводните изисквания.

В някои случаи ще трябва да използвате професионални преводачески услуги в Канада или сертифицира/ заклет/ преводач.

 

Как да станете регистриран физиотерапевт в Канада ?

 

Има няколко стъпки, за да станете регистриран физиотерапевт в Канада:

 

  1. Трябва да решите в коя провинция или територия искате да работите. След това трябва да намерите какви изисквания ще трябва да изпълните, за да работите там като се свържете с регулаторния орган на провинцията или територията. Може да намерите линкове към тези регулаторни органи на този сайт  www.alliancept.org .
  2. Някои регулаторни органи изискват да покриете теста на Алианса /  www.alliancept.org/ . Може да започнете с това преди да пристигнете в Канада.

 

За провинцията Квебек трябва просто да кандидатствате за вашата оценка при by l’Ordre professionnel de laphysiothérapie du Québec at www.oppq.qc.ca.

  1. Повечето регулаторни органи изискват да минете Изпита за Компетентност по Физиотерапия, който се организира от Алианса.

 

  1. Трябва да кандидатствате в регулаторния орган в избраната от вас провинция за лицензирана регистрация. Изискванията варират за всяка провинция и територия.

Да си намеря работа в Канада

 

Провинциални и териториални регулаторни органи

 

 

https://www.facebook.com/notes/amir-ismail-canadian-immigration-consulting/immigrating-to-canada-as-a-physiotherapist/10150232126700740

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *