Предстои да прочетете статия, която съм превеждал преди повече от 5 години от датата на тази редакция (6.01.2018). Тази статия беше публикувана оригинално в стария ми блог и в последствие я прехвърлих тук. За тези години теоретичните ми и практични знания нараснаха значително. За жалост тя отдавана не отговаря на стандартите ми на писане и научна обосновка. Тя отразява философията ми като прохождащ масажист и  търси приличане на внимание и на клиентела . Огромна част от твърденията написани в тази статия не са подкрепени от научни доказателства ( лечебните и терапевтични ефекти на масажа на глава) и на този етап от професионалното  си развитие не   твърдя нещата пред клиенти, които искат да получат масаж на главата в моята частна практика :).  Оставям тази статия в секциите „Морално остарели“ и „Митове и Легенди във Физиотерапията“.  Може да я прочетете, защото тя описва донякъде възникването на тази практика и това ще е интересно на някои от читателите.

Индийският масаж на главата или Чампи на Хинду е практика, която е на поне едно хилядолетие и произлиза от Индия.

Индийските майки масажирали косите на техните дъщери с различни масла, за да  подпомогнат растежа на дълга и здрава коса.

Неренда Мехта, сляп мъж, който израснал в индийска общност, където Чампи била важна част от живота на хората е първият човек, който разработил и развил индийския масаж на главата като действаща терапия.

Днес една от най-популярните форми на масаж на главата е „Чамписажа”- разработена рутина от масажни похвати.

Мехта пристига в Англия през 70-те години където се квалифицира като физиотерапевт. През 1978 се завръща в Индия, където изучава ползите и практиките на Чампи.

Мехта скоро включил врата, рамената и лицето в масажа. Освен това приложил и модерните знания по шиатцу и акупресура, за да релаксира напрегнатите зони и да възвърне енергийния баланс, както и да отстрани всякакви негативни емоции и енергии от дадена зона.

Масажна сесия: какво да очакваме?

Терапевта ще започне да възстановява баланса и хармонията на на аурата ви като започне да работи на трите най-горни чакри( основата на гърлото, челото и короната)

Чакра( колело или диск) е център от живителна енергия във формата на лотос. Цвета на лотоса се намира в предната част на тялото, а стъблото преминава през гръбначния стълб.

Има седем чакри разположени по тялото като се започне от тази разположена в края на гръбначния стълб и се стигне до чакрата разположена на върха на главата. Когато терапевта балансира горните три чакри, останалите четири ще започнат да вибрират в отговор и също ще постигнат баланс, което ще доведе до здраве и по-добро състояние на духа.

Един професионален индийски масаж на главата в действителност трябва да се усеща почти като сесия по рефлексотерапия, която се прилага на стъпалата, но се усеща по цялото тяло. Това се обяснява с наличието на няколко важни акупресурни точки на главата.

Индийският масаж на главата може да се изпълни на сух, възможно е и използването на масла. Маслата не само подхранват косата, но също така успокояват нервната система, тъй като коренчетата на всяко косъмче е свързано с нервни влакна.

Важни зони по които работим.

Индийският масаж на главата работи на зони засегнати от умствено натоварване и емоционален стрес и съответно води до незабавно облекчени. Също така подобрява циркулацията, усилва сетивата, подобрява паметта и насърчава мисловната дейност.

Хората които страдат от главоболия, мигрени, безсъние, шум в ушите, замайване и депресия, могат да получат много голяма ползва от индийския масаж на главата. Модно е да се говори, че този масаж премахва вредните ефекти от излъчванията от клетъчните телефони.

Много медици и корпорации откриват дори в този момент ползите от тази древна практика. Зъболекарите примерно го използват, за да намалят дискомфорта на пациентите си, докато бизнесът предлага безплатни масажи на главата, за да подобри продуктивността и работоспособността на офис-работниците си, както и за да намали отсъствието им от работа.

Климатизацията и изкуствената светлина често причинява главоболия, както и седенето пред компютър по цял ден или шофирането, които могат да доведат до формирането на миофасциални ключови точки във врата и рамената.

Тъй като индийският масаж на главата може да се изпълни навсякъде и е също толкова ефективен, ако се приложи на сухо, тази практика се използва много успешно в натоварената и изпълнената със стрес офис-среда.

Други ползи

Вярва се, че индийският масаж на главата:

*увеличава потока от кръв и глюкоза към мозъка;

*подобрява циркулацията на цервиакалната течност;

*разнася токсини в главата;

*намалява оплешивяването, загубата на косата и посивяването;

*растежът и гъстотата на косата се увеличава;

*масажът на слепоочията и челото подобрява зрението и концентрацията;

*облекчава болката от синузит;

*помага за развитието на 6 до 9 месечни бебета, тяхното зрение и мозък;

Моля отбележете си:

Хора с дегенеративни патологии на гръбначния стълб като остеропороза и артрит се нуждаят от по-нежен масаж
Натискът трябва да бъде нагаждан според нуждите на клиенти и неговите характеристики, включително възраст
Ежедневно прилагане на масаж на главата не е желателно, дайте си почвка между сеансите- от 5 до 10 дни!

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *