Няма да крия – една от основните причини да запиша в Медицински университет-Пловдив е Инсулта. Може спокойно да твърдим, че сме в челните редици по заболеваемост в целия свят. Макар че има светли моменти, като широкото използване на тромболиза при исхемичния инсулт, репортажите и статиите, конфенренции и обучения за рехабилитаторите и кинезитерапевти, акумулиране на ново знание и опит от страна на колегите невролози, експериментите с инхибитори на тумор некротичен фактор в САЩ, Локомат и др. рехабилитацията на инсултите в България не върви. Времето за рехабилитация не е достатъчно, рехабилитаторите са демотивирани от това, че не могат спокойно да си свършат работата. Хората не са добре информирани за превенцията, профилактиката. Каква е тяхната роля след такъв инцидент на близък човек от семейството им.


 

Аз самият имам дядо покосен от болестта!

Сто процента инвалид, с „лошо“ рамо и нарушена походка, заради спастичните мускули в крака му. През целия си живот той беше човек на труда, майстор- заварчик работил в България и Русия, продължи да работи и след пенсионирането си, докато не се случи мозъчния инцидент. Държавата и системата, за която той работи целия си живот не си свърши работата. Сега той не продуктивен гражданин, сега той е инвалид!

Нека сме честни- здравната системата не работи!

Когато системата не работи тя произвежда инвалиди- 100% инвалиди, на които социалната ни система плаща 100% пенсии по болест и това се случва толкова често, защото рехабилитаторите не могат да си свършат работата- да въстановят тези болни според рехабилитационния им потенциал.

Това е една от водещите причини поради, която се събрахме приятели и заснехме този клип в дома ми.

Преди една година, докато все още бях 2 курс Медицински колеж към Медицински Университет- Пловдив, реших да направя проучване и да споделя и знанията, които ми преподават като рехабилитатор във видео канала ми. Можете ясно да видите объркването и недоволството от ситуацията. Този видео урок беше моя протест срещу статуквото. Една година по-късно, след стажа ми в Неврологичното отделение на Северна Естонска Болница, мнението ми не се е променило- системата  ни не работи!Там с различни механизми, пациентите могат да получат над 100 дни рехабилитация след Инсулт. Колко може да получи един болен в България? Във видео канала ми ще продължи да се публикува безплатна информация, която ще е основно образоватлена. Освет това  с него ще се опитвам да промения с каквото мога статуквото на една система, от която като гражданин, като рехабилитатор, като внук, като данъкоплатец и като българин не съм доволен!

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *