Белезите са зони от фиброзна тъкан която заменя нормалната  кожа след нараняване. Белегът е резултат от биологичния процес на зарастване на рана в кожата и тъкани в тялото. Следователно, формирането на белези е естествена част от процеса на възстановяване и зарастване. С изключение на много малки лезии, всяка рана( след инцидент, болест или хирургическа операция) образува някакви белези. Изключение от това правило са животните със способност да регенерират, процес при, който не се формира белег и тъканите израстват точно такива каквито са били преди нараняването.

Фиброзната тъкан, която изгражда белезите е от същият протеин (колаген) като тъканта, която заменя, но композицията на   фибрите на протеина са различни. За разлика от типичните формации, които образуват фибрите колаген в нормалите тъкани, при фиброзата колагенът образува кръстосани връзки и изявена подредба на фибрите в една посока. Тази подредба на фибрите на колагена обикновено е с по-ниско функционално качество отколкото нормалната подредба на колагенните фибри (по-хаотично). Например белезите в кожата са с по-малка резистентност  към ултравиолетовата радиация, и потни жлези и космени фоликули не растат в тъканта формираща белезите. Миокардният инфаркт, който е по-известен като сърдечен удар, причинява формиране на белег в сърдечния мускул, който води до загуба на мускулна сила и възможна сърдечна недостатъчност. Има тъкани ( костната тъка) които могат да се излекуват без никакви структурни и функционални  недостатъци!

Келоид

Келоидните белези са по-сериозна форма на белегообразуване, защото могат да пораснат неограничено големи туморни образувания.

Хипертрофни белези честно се различават от келоидните белези заради това че те не растат извън оригиналната зона на раната, но тази често изтъквана разлика може да доведе до объркване. Всички келоидни белези са хипертрофни, но само малък процент от големите белези са келоиди. Фенотипна разлика съществува между келоидни белези и другите хипертрофни белези. Келоидните белези могат да се появят при всеки, но те са по-често срещани при тъмнокожите хора. Те могат да бъдат причинени от хирургична операция, инцидент, акне или понякога, бодипиърсинг. При някои хора, келоидните белези се формират спонтанно. Макар че те могат да бъдат само козметичен проблем, келодинит белези  са само инертна маса от колаген и следователно са напълно безвредни и не са канцерогенни.  Те могат да предизвикват сърбежи и да са болезнени при някои индивиди. По-често се образуват на рамената и гърдите. Хипертрофните белези  и тяхната разновидност келоидите  могат да се образуват по-често при рано затворени от вторична инфекция.

Атрофни

Атрофните белези се вдават навътре в кожата, като ямка. Те се получават, когато прилежащите структури поддържащи кожата като мазнини или мускул са загубени. Този тип белег, често е асоцииран с акнето, шарка и други както и с хирургична намеса или инцидент.

Стриии

Стриите също са вид белези. Те са получават когато кожата се разтегне бързо( примерно през бременност, наддаване на тегло или когато кожата е подложена на напрежение през процеса на излекуване обикновено близо до стави. Този тип белег обикновено се подобрява на външен вид  след няколко години. Повишени нива на кортикостероиди са намесени в развитието на стриите.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *