Спортният масаж е бил разработен, за да помогне на атлетите да подготвят телата си за оптимално представяне по време или възстановяване след голяма спортна проява, както и преди тренировка, за да бъдат предпазени мускулите и ставите на атлета от травми по време на тренировката. Спортният масаж обединява превенция и лечение на травми както на мускулите, така и на сухожилията.

Ако сте останали с впечатление, че трябва да се готвите за Олимпиада, за да посетите сесия по спортен масаж- грешите! Спортният масаж е изключително силно оръжие срещу стари хронични травми и ограничен обем на движение на ставите.
Масажистът главно се концентрира върху специфична проблемна зона. Това е типът спортен масаж, който обичайно се предлага в СПА-центровете.

Какво се случва по време на сесия по спортен масаж?

Спортният масаж е разновидност на Шведския масаж. Стимулира се циркулацията на кръв и лимфа. Някои похвати включват и третиране на миофасциални ключови точки, за да се разкъсат сраствания (възли в мускулите) и да се подобри обемът на движение на ставата (артикулацията).

Има четири типа спортен масаж:

Масаж преди спортна проява
Кратък стимулиращ масаж, 15-45 минути непосредствено преди проявата. Насочен е към конкретните части на тялото, които ще са най-натоварени.

Масаж след спортна проява
Прави се един или два часа след спортната проява, за да се нормализират тъканите на тялото.

Възстановяващ спортен масаж
Прави се след тренировка, за да може атлетът да тренира по-сериозно и без наранявания.

Рехабилитационен спортен масаж
Цели да намали болка вследствие на нараняване /травма/ и да възстанови мускулите и тялото на атлета до оптималното им здравословно състояние.

Кога трябва да си направим спортен масаж?

Спортният масаж е добър избор, ако имаме специфичен проблем, например болезнено коляно при бягане.
Също така е добра идея да се свържете с кинезитерапевт, който да ви помогне да идентифицирате и коригирате стойката или походката си, защото това са основни причинители на травми.

Терапевтът се концентрира върху проблемна зона като замразено или сковано рамо.

Понякога мъже, които никога не са си правили масаж, се чувстват по-комфортно, ако им се направи спортен масаж, просто защото звучи по-мъжествено. Това не е проблем дори ако те нямат спортни травми, или ако не са активни спортисти.

Независимо какъв тип масаж изберете, масажистът, с когото работите, трябва да се консултира с вас, за да определи какви са вашите нужди и очаквания от масажа.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *