Лечебен масаж като рехабилитация. Здравейте и добре дошли в блога ми. Името ми е Димитър Христев, рехабилитатор от Пловдив, който има удоволствието да ви представи тази първа статия за ролята на масажа в рехабилитацията. Тя ще е част от серия публикации, в които обективно ще разгледаме какво казва науката (а не аз) за масажът като средство за повлияване на болката и рехабилитацията на различни заболявания и състояния. Може да се запознаете повече с визитката ми като посетите тази страница.

лечебен масаж

Днес ще обсдъдим има ли нужда да се прави лечебен масаж, за да се постигат резултати в Рехабилитацията. Тя е насочена към студенти, пациенти и близки на пациенти, за да подобри разбиранията им за това средство и да повиши здравната им култура. Като възпитаник на Медицински колеж към Медицински университет- Пловдив, мога да кажа, че предметът „лечебен масаж беше една от основните дисциплини, които изучавахме.

На него бяха посветени цели четири семестъра от обучението ни. Накрая на следването ми лечебен масаж беше един от трите предмета, които се наложи да защитаваме с държавни изпити. От всички в нашите среди обаче той е един то най-наддценяваните от пациентите, но все по-подценяван от специалистите. И няма как да е друго яче. Методиките, които ни се преподават на курсове, семинари и обучения са насочени към по-активни методики за рехабилитация на болка в гърба, кръста или други части на тялото.

Като човек, който работи тази работа от 14 години като масажист, доста често съм попадал в графата на търсачките „масаж Пловдив“, „лечебене масаж“ Пловдив“!

Не рядко съм имал обаждания и от мераклии, които са търсили „масаж с освобождаване Пловдив“. Това ме принуди с години да се отдалеча от амплуато си на масажист, защото се чувствах отвратително, когато мазен, леко притеснен мъжки глас ми се обади да ме пита:“ Масаж правители ли?“. Затова се насочих да уча като рехабилитатор, защото предполагах, че такъв специалист ще има умения в масажа, които са далеч от нуждите на хората с друга от моята сексуална ориентация.

Каква изненада беше за мен, когато открих, че така нареченият лечебен масаж е обикновен класически масаж, който се преподава в контекста на болестите и състоянията, с които трябва да работи рехабилитатора. Ще повторя за неразбралите. Това, което ми преподаваха четири семестъра в Медицински Университет- Пловдив и върху което държах един от държавните ми изпите беше приложението на похватите на класически масаж в контекста на различните заболявания и състояния, които рехабилитаторът трябва да може да възстановява.

Абсурдно е да смятаме, че масажът може да бъде водещ фактор в рехабилитацията на една счупена кост, инсулт или декубитална рана! Къде по лични убеждения или защото така е било преди, и такива са изискванията от Министерството на здравеопазването, но на младите  бъдещи специалисти им се преподава и биват късани върху класичесеки масаж, дъвкан и предъвкан в контекста на рехабилитацията на многото заболявания и състояния, с които им предтои да се сблъскат.

Всеки от нас, разбира се, когато завърши има възможност да се отдаде на два(три) основни пътя:

  1. Да се задълбочи в изучаването на различни мануални методики, в които пациентът е пасивен приемател. Такива методики могат да са масажни, манипулативни и алтернативни по характер и същина. Някои от мануалните терапевти, сблъсквайки се с алтернативния характер на много от нещата, които циркулират в нашите среди, правят разък завой към методи, които да са научно доказани и развиват практиката си в такава насока. Други се отдават с пълна сила на все по-чудодейно звучащи методи, които твърдят неща като: „ако балансираме мускулния тонус около тазобедрените ви стави, ще подобрим кръвообръщението и така ще може да имате бебе“. „Ще манипулирам вътрешните органи и ще ти наместя черния дроб, за да спре да те боли гърба“. „Тази татуировка на кръста ти ти причинява главоболието, от което страдаш 10 години“.
  2. Втората голяма група от нас ще бъде по-съмняваща и ще изисква факти, а не мнения и ще избира и прилага методики, които са доказани или има някаква обосновка и достатъчно литература по въпроса, която да показва, че могат да постигнат това, което твърдят. Като например този мета-анализ, който показва, че мануалния лимфен дренаж е ефективен метод при лимфедем и целулите при онкоболни пациенти. Бързо ще се появят специалисти, които ще кажат, че лимфната терапия не е масаж, но за мен това е сементика. Прилага ли се ръчен похват- прилага се! Да последващото бандажиране е уникално за тази терапия, но първоначалното активиране на лимфните „цистерни“ и дрениране на лимфните съдове се прави с мануален похват (масаж). Друг пример за ефективността на масажа е ползата му при преумората при пациенти с множествена склероза. Този мета-анализ от 2021 година показва, че масажът има полза при тях. Ще повиши ли общомозъчните обеми и ще намали ли масажът лезиите при МС? Не, затова трябва да се правят силови натоварвания поне 6 месеца.
  3. Има една трета група, която се опитва да върви по средата от страх да не пропусне евентуални ползи от все още недоказани терапии. Защо съществува такава група? Защото процесът на доказване на един метод може да отнеме целия професионален живто на един терапет, а когато става дума за рехабилитация и масаж, нашите тела не могат да понясат физическото натоварване и са подложени на бързо изхабяване. С други думи, кариерата ни не винаги е много дълга!

Преди да продължим ще уточня нещо! В тази статия и втората(евентуално и трета) част ще се цитират само Мета- анализи, систематични ревюта и ренадомизирани проучвания. Какво означава мета-анализ? В науката това е проучване, което обобщава систематични обзори на научните проучвания до момента. Мета- анализът е проучване с най-високо ниво на доказателствена стойност и би следвало да определя кое е препоръчително за лечение и терапия и кое не! Науката е важен стълб в работата на рехабилитатора (физиотерапевта), както и на нашите колеги кинезитерапевти (физиотерапевти). Затова в тези статии ще представя какво прави масажа и къде е неговото място в процеса на Рехабилитация. Да, защото смятам, че масажът има роля в рехабилитацията, но той трябва да се дефинира в контекста на съвременния профил на специалиста наречен „Физиотерапевт“.

наука рехабилитатор
Пирамида на доказателствата. Мнението не експертите е с най-ниска стойност!

 Масаж при болка?

Според този мета- анализ, който е публикуван в престижния журнал Pain medicine на 10.05.2016 г. , масажът е силно препоръчителен при болка, когато се сравнява с никакво лечение! До тук добре,но какъв е резултът, когато добавим плацебо/ шано терапия или активни форми на терапии? Когато става въпрос за състяния за болка масажната терапия се препоръчва слабо спрямо посочените примени. Когато говорим за тревожност или „Качество на живот свързано със здравето“ Health-related quality of life (HRQOL)  лечебният масаж е слабо препоръчителен, сравнен с активни терапии.

Лечебен масаж при болка от онкологични заболявания!

Да, в България не препоръчват и не предписват масаж при онкологични заболявания, но по света това е нормална практика! В този мета- анализ , публикуван отново в престижния журнал Pain medicine на 10.05.2016 г, препоръките за масаж при болка, тревожност и отпадналост са слаби по сила в сравнение с активните терапии (кинезитерапия, физически упражнения). Няма препоръки, поради липса на публикации, за ефективността на масажа при никаква друга терапия или шано терапия. Продължение на статията в част-2

 

Винаги търсете консултацията на здравен специалист. Тази публикация не замества такава консултация.
Ако считате, че работа ни е полезна последвайте фейсбук страницата Физиотерапевт БГ ЕООД и споделете това съдържание, за да стигне до повече хора!
___________________________________________
При въпроси или за записване на часове 0898663479 за град Пловдив, ул. Тодор Александров 7, Физиотерапевт БГ ЕООД
webpage: https://physiobg.com/
YouTube: #RehabilitationPlovdiv
Instagram: fizioterapevtbg_eood
‍Facebook: Физиотерапевт БГ ЕООД
Тодор Александров 7, гр. Пловдив

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *