Вътре в нас съществува система, която тихо работи, за да сме здрави- лимфната система. Без нея нашите тела биха се издули като балони, разбивайки клетките ни от застояли и излишни флуиди. Лимфната система има изключително голям принос, за жалост доста често подценяван от нас. Често малки дразнения и болки, отпадналост или податливост на простуди и грип могат да са симптоми за тромаво работеща лимфна система и компроментирана имунна система. В тази статия ще дискутираме анатомията на лимфната система, какво се случва по време на едема, как лимфният дренаж може да помогне и при какви противопоказания не трябва да се изпълнява лимфо-дрениращ масаж.

Лимфни съдове

Лимфните възли/съдове изграждат гъста мрежа, която е в пряк конктакт с кожата и всеки орган, и система в нашето тяло. Лимфните възли започват много малки – така наречените първични лимфни възли (initial lymphatics бел. Ред. Търсим по-добър превод) . Над 70% от тези първични лимфни възли са разположени точно под кожата. Първичният лимфен възел е много деликатна структура, не по-дебела от една клетка. Тези клетки са обрагедни от съединителна тъкан от колаген и еластични фибри, които ги застопоряват на място. Когато налягането в тъканите се повиши поради натрупване на течноти, или когато кожата се разтегне леко, стените на първичния лимфен възел се деформират и течността потича по каналчето, навлизайки в системата. От този момент насетне наричаме тази течност лимфа. Макар, че само 2-3 литра лимфа се филтрират през тази система всеки ден тази филтрация е изключително важна, защото така се отстраняват протеини, които са прекалено големи, за да бъдат пренесени през капилярите на кръвоносната система. (Guyton and Hall, Human Physiology and Mechanisms of Disease, 6th edition, W.B Saunders Company, Philadelphia, 1997, page 139) Отворът, който се отваря в първчния лимфен възел е от 4 до 6 пъти по-голям от този на капиляра. Отстраняването на протеините е жизнено важно, защото те задържат вода, тоест излишният протеин между клетъчните пространства предизивква отоци. Лимфните възли също така събират и мъртви клетки, отпадни продукти, бактерии, вируси, неорганични субстанции, вода и мазнини.

Като изпълняваме лимфен дренаж правилно ние стимулираме отварянето на тези първични лимфни възли и увеличаваме количеството лимфа, което циркулира в системата почти 20 пъти. Но ако натискаме твърде силно, ние затваряме първичните лимфни възли, което намалява драстично циркулацията на лимфа. Силният натиск дори може да разруши тъканите задържащи на място лимфния възел. Това е и една от причините, поради която по-дълбоките стилове масаж не трябва да се използват върху отток. За наш късмет, ако силният натиск разкъса задържащите тъкани, те обикновено се възстановяват до 24 часа.

След като  лимфата навлезе в първичните лимфни възли, лимфата започва да се придвижва към по-големи съдове, а след това в дори още по-големи съдове, наречени „колектори”. Колекторите са 100-600 микрона в диаметър. Тези съдове имат клапани, които пропускат лимфата само в една посока. Тези клапани са разположени  на  всеки 6-20 mm, които позволяват на лимфата да се движи само в една посока. Когато прилагате лимфо-дрениращ масаж, не  трябва да се тревожите, че наранявате клиента

си, ако натискате/дренирате лимфата в грешната посока, защото тя буквално не може да се върне назад. Дренирането в обратна посока  няма да е много ефективно, но няма да нарани клиента ви, освен ако не използвате дълбок и силен натиск. Ако натискате силно, вие не правите лимфен дренаж!

Наричаме лимфагион разстоянието между две клапи. Лимфагионът има слой от гладка мускулатура, която се увива спираловидно около него. Ангион означава сърце – тоест мусклната тъкан е помпата, която изпомпва лимфата в системата. Всеки лимфангион има вътрешен рецептор за разтягане. Стените на лимфангионите се разтягат когато се напълнят с лимфа, това дразни рецептора, който казва на мускулната тъкан да се съкрати. Тази спираловидно разположена мускулна тъкан буквално изцежда лимфата в следващия лимфангион. В същото време в лимфангионът се създава вакуум, който се запълва с лимфа от предходната камера. От части, заради този вакуум, течностите попадат в първичния лимфен възел. (Kasseroller, R., Compendium of Dr. Vodder’s Manual Lymph Drainage, Haug, Heidelberg, 1998)

Веднъж започнал да се контрахира лимфангионът създава верижна реакция  или вълна от контракции, които започват да избутват и да издърпват лимфата през тялото. По този начин стимулирането на лимфния ток в една  част на тялото стимулира и останалата част от лимфната система. Един от факторите, които могат да стимулират циркулацията в лимфната система, са контракциите на скелетните мускули, тоест движейки се и лимфния ток се увеличава. Дишането, пулсирането на артерии, както и способността на ангионите да се контрахират самостоятелно, вследствие на разтягане, също са основни причини за по-добра циркулация на лимфата. Ефективността на лимфния дренаж лежи  в способността ни да активираме рецепторите на ангионите, което занчително усилва циркулацията на лимфна течност в телата ни.

Лимфни възли.

Всички лимфни съдове накрая се събират в лимфни възли. Лимфните възли могат да са малки колкото главата на топлийка или големи колкото маслина. Има от 400 до 700 лимфни възли в тялото ни. Половината от тях са разположени в коремната област, но доста голяма част са разположени и в областта на шията.

Главната роля на лимфния възел е да филтрира и да пречиства лимфната течност. Лимфните възли произвеждат и различни видове лимфоцити. Лимфоцитите унищожават чрез фагоцитоза вредните вещества или бактерии в тялото ни, и съставляват голяма част от нашата имунна система. Лимфните възли резорбират около 40% от течността на лимфата. Това ги прави по-дебели. Поради тази удебеленост и филтриращата им функция, лимфните възли могат да забавят лимфния ток до 15 пъти повече от лимфните съдове. Лимфният дренаж може да помогне да се преодолее това съпротивление и да възстанови лимфния ток.

Едема/оток

Всяка клекта се храни  благодарение на хранителни вещества и протеини, които се окисляват от кислород. Всички тези съставки преминават през стените на капилярите в тъканните течности. Има динамичен баланс между силите, който помага на тези хранителни вещества да напуснат капилярите, да преминат клетъчните стени на клетките и след това отпадните продукти да напуснат клетката, и да бъдат резорбирани от кръвния ток. Протеините играят важна роля в този трансфер, защото имат способността да привличат вода около себе си. Това значи, че  достатъчното  количество протеини и от двете страни на капилярната стена е изключително важно за поддържане на водния баланс в тъканите. Ако имаме прекално много протеини в междутъканните пространства, ще започнат да се натрупват течности, което ще причини едема. Лимфната система има важната роля да отстрани излишните протеини, за да не се натрупват течности в организма ни. Този тип едема се нарича лимфостатична едема.

Други причинители на едема могат да бъдат химически дисбаланс в тялото, причинен от чернодробни заболявания или диабет. Този тип едема се нарича лимофодинамична едема и изисква други форми на терапия, поради факта, че произхода й е вследствие  от химически дисбаланс.

Показания

Лимфодренажният масаж е изключително мощно средство за усилване на лимфния ток. С увеличаването на лимфния ток се засилва и имунитета на организма към болести и антигени. Вредните субстанции се изчистват  от тъканите и се неутрализират от възлите. Известно е също така, че подобряването на лимфния ток увеличава броя на лимфоцитите, което усилва имунните фунции на организма.

Пациенти с големи отоци трябва да работят с добре тренирани специалисти, които са наясно с всички аспекти на лимфния дренаж и различните типове превръзки. Въпреки сериозността на това състояние, с добро разбиране на противопоказанията, масажисти също могат да бъдат тренирани в основните похвати на лимфния дренаж, за да подобрят здравето на своите клиенти, и за да намалят малките отоци.

Лимфният дренаж може да се използва и при клиенти, които страдат от липса на енергия или „мудна“ имунна система.
Лимфодренажният масаж също е полезен и при работа с клиентни, страдащи от спортни травми и наранявания. След като възпалителният процес
премине, лимфен дренаж може да бъде приложен след спортния тип масаж. Това ще помогне на тъканите да се изчистят от отпадни продукти и
ще редуцира малки едеми(отоци), които понякога се появяват след дълбокотъканен масаж. Продължителното прилагане на лимфен дренаж,  докато
клиента се лекува, помага за подсилване на регенерацията на тъканите като ги държи възможно най-здрави.

Лимфният дренаж не помага само при спортни травми, но и при белези и съединително-тъканни сраствания
(Godart, S., „Lymphatic regeneration after second degree burn,“ Progress in Lymphology, 1975/ Hutzshenreuter, P.O. and Brummer, H., „Manual Lymph Drainage used for Scar Healing,“ University of Ulm).

Стимулирането на лимфния ток действа положително при формирането на белези и зарастване на рани, като подсилва циркулацията и имунитета.
Докато лимфата циркулира около белега, лимфните съдове, които са били увредени, са стимулирани да се лекуват и възстановяват, а увеличеният лимфен
поток извлича токсините и подобрява възстановяването на тъканите.

Когато се опитвате да помогнете на здравословното формиране на белег е важно да запомните, че не трябва да избутвате лимфата към белега, защото
това може да доведе до формирането на келоид(голямо струпване на колагенни фибри). Всяка работа, която извършвате около белега не трябва да го
деформира и изменя по  никакъв начин, за да не се разкъса прясно образуваната тъкан. Един от начините  е да работите над белега(близко до лимфните възли в зоната). Например терапевт, занимаващ се с лимфен дренаж може да работи в/у силата и горната част на ръката, за да усили лимфния ток около белег на предмишницата.

Отвъд приложението на тази терапия при наранявания, терапевти използват лимфодренажния масаж от години, за да подобрят качеството на кожата,
особено на кожата на лицето. Когато лимфният ток тече нормално, клетките са снабдени с пресни течности, което дава свеж и жив вид на кожата.
Всеки от нас е изпитал лекото отичане на лицето рано сутрин, когато се събудим. Обикновено след няколко минути във вертикално положение
лимфната система дренира лицето. Много добър начин да видим силата на лимфния дренаж е като приложим няколко поглаждания рано сутрин и да наблюдаваме
как тъканите се дренират пред очите ни само за няколко минути, и лицето ни добива едно одухотворено и живо изражение.
Друго често приложение на лимфодренажния масаж се намира при жени, които са имали рак на гърдата и някои от подмишничните лимфни възли са отстранени.
Понякога тези хора развиват едем(оток) в зоната на подмишницата. Ако има голям оток и подуване тогава този случай е вън от капацитета на
повечето масажисти, тъй като мястото трябва да се превърже. Ако отока е малък тогава един добре трениран терапевт, който
работи под лекарско наблюдение може да помогне изключително много.

Противопоказания

При повечето случаи лимфният дренаж е безопасен. С такова леко докосване, възможността да причните нараняване на тъканите е много малка. Но има
някои състояния, които са по противопоказни – ако има усилена лимфна циркулация. Добра идея е да се консултирате с лекуващия лекар, ако почувствате
неувереност и несигурност докато работите с някой клиент. Възпалителни процеси, злокачествени тумори, тромбоза и сериозни здравословни проблеми
са състояния, при които лимфен дренаж не трябва да се прави. Нека ги обсъдим по-обстойно.
Възпалителните процеси, причинени от бактерии, вируси, отрова или алергии, са противопоказни. Може да се познае кога има такова състояние, защото тъканите
ще са зачервени и болезнени, понякога придружени и от треска. Лимфният дренаж ще раздвижи тези субстации в лимфната система  преди тялото да
има шанса да ги елиминира с фагоцитоза. Ако организма е натровен така ще помогнете на отровата да се разпространи още по-бързо.
При злокачествени тумори никакви видове масаж не се правят, заради опасността от метастази и разпоространяване на рака.

Тромбозата и флебита са две състояния, които могат да доведат до свободно движение на съсиреци. Обикновено хората с такива състояния ще са в болница,
на системи. Не работят тези, които са били хоспитализирани, заради тромбоза или флебит.
Сериозни сърдечно-съдови проблеми. Ако сърцето не е напълно здраво, могат да се формират отоци поради забавено движение на кръвта във вените.
Ако вкарате повече течност в сърце, което не работи добре, само ще го стресирате допълнително и ще влошите състоянието.

След като прочетат горните редове, много от терапевтите могат да изпитат страх от това да прилагат такъв масаж, върху който и да е. Най-добрият начин да се подсигурите
е като просто си подготвите въпросник, с който да добиете добра представа с кого работите и как да работите.

Лимфодренажният масаж е чудесен съюзник в арсенала на всеки масажист. Ако можете да влияете положително на лимфната система, имунитета на клиентите
ви ще се подобри значително. Когато имаме силна имунна система ние сме щастливи и сме в равновесие. Лимфният дренаж може да постигне чудеса, където дълбоко-тъканният масаж и класическият масаж са безсилни –  в отеклите зони. Парадокса е в това, че тези повърхностни техники имат толкова голяма сила и въздействие върху човешкия организъм.

Източник: http://www.realbodywork.com/articles/lymphatic_article.html

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *