Статията, която предстои да прочетете, не е авторска, но просто казва всичко това, с което се сблъсквам през годините и на което аз самият съм бил жертва. Не е тайна, че курсовете по масаж пренебрегват анатомията и физиологията на човека (не всички, но голяма част от тях). Поне такива са наблюденията ми в Пловдив. Не е тайна, че се издават и дипломи на килограм. Аз самият имам такава и повярвайте ми, отне ми доста години, желания и практика, за да се отърся от лошото наследство, което идва с такава диплома. По време на това търсенe на знание открих любовта си към рехабилитацията (ПО ТАЗИ ПРИЧИНА СЪМ И ГОРД СТУДЕНТ НА МУ-ПЛОВДИВ), а кефът, с който правя масаж се увеличи с пъти, когато престанах просто да мачкам или масирам, а да МАСАЖИРАМ.

Прочетете тази статия, написана от този господин и преведена от мен. Ако желаете да прочетете и оригинала, под статията има директен линк към източника! Направил съм съвсем леки промени, описал съм някои мускули малко по-просто за вас и съм споменал функцията на m.infraspinatus. Там, където прочетете думичкат „плексит“, знайте че това е друго мое допълнение. Направих го с оглед на това, че исках статията да е по-актуална и в час с българската реалност, макар че и без да я бях променял 99% от написаното са ФАКТИ, с които се сблъсквам всеки ден. Пожелавам ви приятно четене!

PS: Тук не са описани миогелозите като патология, за тях ще се постарая да напиша отделна обстойна статия, както и за специалния масаж занимаващ се с тази патология наречен гелотрепсия!

masaj_vuzli

Лъжите, които ни казват нашите масажисти: „Боже колко много възли има по гърба ти!“

„О наистина трябва да поработим върху тези възли!“

Би трябвало да съм мил към моите колеги масажисти. Макар че много от нас са учили анатомия и физиология на човека на едно доста добро ниво, много от това, което казваме е моделирано от други „масажни типове“ (учители, терапевти и всезнайковци…като мен:)).

Тяхната вина е не толкова, че са ни лъгали докато са ни преподавали, а по скоро са грешали без да го знаят. Всички сме чували за тези „възли“ след като за пръв път сме се сблъскали с масажа като практикуващи и в името на Кром (бел. ред. ако сте чували за Конан Варварина със сигурност сте чували и за Кром. Ако тези имена нищо не ви говорят…за бога образовайте се!), можем да ги усетим по гърбовете на нашите клиенти! Клиентите ни също ги усещат!

..Това е моментът, в който започвам да въздишам тежко..

Клиентът определено усеща..нещо болезнено. Нещо, което се мести и играе под пръстите на терапевта. Усеща се различно от околните тъкани, когато бъде побутнато. Масажистът усеща малка топчица от „нещо“ и тази „топчица“ се усеща „странно“. Това е моментът, в който масажистът трябва да е наясно какво се случва и би следвало да осветли клиента си с малко рентегнова мъдрост отностно действията си и какво има под кожата. В този момент малко скептицизъм и задаване на правилни въпроси биха послужили добре и на двете страни.

..Е добре, някои неща могат да бъдат наречени възли…

Ключовите точки са истински и те могат да бъдат палпирани от опитен масажист с чувствителни ръце. Ключовите точки са малки снопове от контрактирали влакна и обикновено се намират в зони с високо механично напрежение в мускула, които имат необичайната характеристика да рефлектират болка към друга част на тялото. Това определено е област, която си струва да бъде проучена от всеки желаещ да се освободи от упорита болка. И за целта трябва да намерите терапевт, запознат с нервно-мускулната терапия, още известна като терапия на ключови/тригерни точки. За всеки, който би желал да прочете невероятно полезната книга за самотретиране по въпроса (която аз в интерес на истината използвам като Библия, когато третирам ключови точки на други), можете да видите книгата, като кликнете на този линк…

..Тоест след като хората казват „възел“, те имат предвид тригерна точка, така ли?

Ох да беше така наистина! Аз съм докоснал хиляди гърбове (винаги с разрешение естествено) и съм приложил терапия на тригерни точки на доста хора. Когато някой дойде при мен и ми каже: “масажистът ми винаги ми казва, че имам доста възли“, аз откривам само схванати мускули. Може и да има активирани ключови точки, но високият мускулен тонус е главният проблем. Ако има някакви невероятни и необичайни топчета в мускулите, аз не съм успявал да ги намеря, учудващо нали?

Така че какво чувстват тези масажисти по схванатите гърбове на такива клиенти. Когато някой положи ръце на раменете ви и каже: “Боже, колко много възли!“, то обикновенно е защото е притиснал сухожилна тъкан, необичайни мускули или зони, където мускулите се припокриват. Заключението – проблемът не е в гръба ви, а в знанията по анатомия на масажиста!

НеВъзлите!

И нека направим една проба: „Побърникайте“ по горната част на гърба и рамената си. Ако позволите на пръстите си да отместят кожата от подлежащите структури, вие ще усетите един доста неравен терен. Има бучки, възвишения, падини, бразди. Нещата под нашата кожа определено не са така прилежно подредени както нашата външност заблуждава. Може дори да напипате зони, в които усещате болка. Та това възел ли е? НЕ!

Горната част на гърба е със сложен строеж, изграден от слой по слой тънки листоподобни мускули, лентоподобни мускули, пероподобни мембранозни мускули и всякави типове съединителна тъкан. Вижте трапеца: той не е съставен само от месестите буци, които седят между рамената и врата ви. Трапецът продължава надолу към лопатките и гръбначният стълб като покрива цялата горна и средна част на гърба. Неговата функция не се изразява само в анемично свиване на рамене когато сте отчаяни.

Какво друго не е възел? Има много места по гърба ни, в които мускулите се прехвърлят един върху друг, формирайки слоеве и ръбове, които може да палпирате. Обикновенно те се усещат „интересно“ и дори може да болят (особено ръбовете на трапеца, които са доста чувствителни). Е и това не е възел!

Има сухожилия и сухожилни зони в мускулите на гърба ни, които може да са се извили под пръстите ни и да са доста чувствителни: долното залавно място на m. Levator Scapulae (повдигач на лопатката) – това е един от големите виновници когато става дума за болки в гърба и врата и почти винаги пробемът е в него. Това е зона, в която е нормално да има твърдост, не мислете че е супер проблемна и че има нужда от прекомерна специална обработка. Ако прекалите с „успешното“ третиране на тази зона, така че да започнете да усещате само мека месеста структура, най- вероятно ще трябва да посетите спешното отделение. Но отново няма да е възел!

Не трябва да забравяме един мускул, който обича да се прави на тарикат – m. infraspinatus. Разполага се под spina scapule и е един от главните мускули ротатори на ръката, извършва външна ротация в раменната става. Инфраспинатус започва с ветриолобразна форма от fossa infraspinata  разположена под spina scapule на лопатката, продължавайки събран в сухожилие, което се увива около задната част на рамото ви. Действа странно и се усеща още по-странно: целият на бучки, болезнен…но и той НЕ Е възел!

Какво да правим с тази информация?

Първо, простете на масажистите си. Те просто правят и казват спуснатото от „учителите“ и „експертите“, които са им преподавали и навярно не грешат нарочно. Вярно е, че те имат малко странни и невярни идеи за това, какво се случва с тялото ви, но в повечето случаи работата пак е полезна за вас (по причини, които смятам да изложа в някой бъдещ пост). Дори и да не познават анатомията, това не означава, че имат пълна липса на знания и не си вършат работата добре.

Второ, не се комплексирайте, не мислете веднага, че имате невероятен проблем! Защо мразя тази грешна концепция? Защо отивам толкова далеч като дори я наричам лъжа? Защото вреди на клиентите. Кара хората да се чувстват така все едно има нещо нередно с тях и това нещо никога няма да се оправи. Чувате ли ме, мои мили приятели МАСАЖИСТИ! Така вредите, защото хората си вървят наоколо с някакви мислени въображаеми „възли“ до края на живота си. Вместо да са просто със стегнати, схванати мускули (които могат да бъдат разтегнати, подложени на криотерапия и оставени да видят малко покой). Възлите са ДЕФЕКТИ. Хората имат достатъчно проблеми с телата и здравето си, за да им бъде казвано, че техните вътрешности са дефектни, прецакани или най-стегнатите, „които някога съм усещал“. Да, това са някои от нещата, които излизат от устите на колегите ми.

Та така, мили мои читатели, моля приемайте всичко, което казваме с известна доза скептицизъм и винаги търсете второ мнение (обикновенно то е по-компетентно)! Наслаждавайте се на масажа, забелязвайте ако някъде ви боли и опитайте някои от упражненията за разтягане, които един специалист в масажи, кинезитерапия и рехабилитация би ви препоръчал или направил. Кой знае, вашият масажист дори може да си знае добре домашното и всъщност да ви помогне и да ви насочи в правилната насока. Единственото, което ви моля, е да се уверите в казаното ви. А това става с второ мение. Прекалено много хора ме посещават с диагноза плексит, възли или бучки, поставени от незнаещи, необразовани масажисти. Опитайте се да отделите време и сами да опознаете тялото си и да разберете какво се случва под кожата ви. Проверявайте редовно блогът ни, за да бъдете добри към вас самите и вашето тяло!

Източник: http://bepainfree.hubpages.com/hub/Lies-Massage-Therapists-Tell-Youve-got-so-many-knots


 

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *