Алтернативната медицина включва различни видове философии, методи и средства за лечение, прилагани от много специалисти.

Такива например са: хомеопатията, билколечението, масажа, ароматерапия, акупунктурата и йогата.

epilepsy

Доколкото тези терапии могат да бъдат използвани по време на медикаментозното лечение на епилепсия, това е изцяло личен избор. Всеки има право да вярва на всичко. Някои от гореспоменатите терапии може да не помогнат изобщо( визирам хомеопатията), на други трябва да се обърне голямо внимание ( масаж, акупунктура, йога).

Въпреки ползите от тях те НЕ МОГАТ да са 100% алтернативно лечение на епилептичните пристъпи.

Пациентите винаги трябва да се консултират с лекуващия си лекар ако се чувстват несигурно отностно комбинацията „масаж и епилепсия“.

Терапевтът прилагащ масажа трябва да знае точно как да подходи с пациенти, които получават епилептични припадъци.

С класическия масаж или шведски масаж като още го наричат могат да се релакисрат напрегнатите мускули. След пристъпи мускулите на епилептично болните могат да получат крампи и да са много схванати. Класическият масаж ще им помогне да се релаксират.

Има много алтернативни терапии, които могат да ви помогнат да се отпуснете и релаксирате и да редуцират пристъпите ви, ако стресът е отключващ фактор за тяхното получаван.

При някои пациенти същите тези терапии увеличават риска от получаване на пристъп, затова е важно да говорите с квалифициран специалист и терапевт, ако сте заинтересувани от опитването на алтернативни методи.

Терапевтът, който ще изпълнява терапията трябва да има достатъчно познания, за да ви обясни точно какво ще прави, как ще го направи и какви рискове крие за вас.

Много важно е терапевтът да знае точно какъв тип епилептични припадъци получавате( епилепсията има различни форми), колко често ги получавате и какви медикаменти приемате.

Някои пациенти дори твърдят, че класическият масаж може да предотврати пристъп.

Масажът често се използва, за да се намали напрежението и болката в мускулите, да успокои пациенти с лош сън, да подобри релаксацията и да намали стреса.

Класическият лечебен масаж дава добри резултати по тази причина и здравни професии като физиотерапевти, рехабилитатори, кинезитерапевти, ерготерапевти.

Сертифицирани масажисти също могат да работят с гореспоменатите специалисти.

Конкретни ползи от масажа за епилептиците.

Намалаване на стреса и напрежението.

Подобрява се съня.

Възстановява се баланса и добруването на пациента.

Подобрява се циркулацията и лимфотока.

Подобрява се храносмилането.

Подобрява се стойката и координацията.

Освобождава и успокоява стегнати и възпалени мускули.

 Етерични масала.

 Знае се, че хора, които страдат от епилепсия трябва да са внимателни при използването на определени етерични масла , тъй като съдържат невротоксини, които предизвикват конвулсии.

Ментата и евкалипта трябва да бъдат избягвани, защото имат стимулиращ ефект и могат да предизвикат пристъп.

Розмаринът, босилекът, резене, лечебен исоп също трябва да бъдат избягвани.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *