Седнах и се замислих, че в сайта ми няма никаква информация за мастните клетки, тяхната пролиферадия, жизнен цикъл, значени, хуморална функция и още доста интересни неща. Лятото ще намеря време да направя проучване и да напиша хубава статия. Реших че малко знания от енциклопедия Британика няма да ни навредят, затова и преведох за 20 минути тези няколко реда.  Направил съм съвсем малко козметични промени в превода,  които не са променили по никакъв начин смисъла на статията. Приятно четене ви желая.

 

mastna tykan

Адипозната, или мастната тъкане е съединителна тъкан състояща се основно то мастни (адипозни клетки) специализирани в синтезирането на големи глубули от мазнина, в структурирана мрежа от фибри. Намира се главно под кожата , но депозити от тази тъкан може да се намерят между мускули, вътрешностите и обвивките им, около сърцето и т.н. Мазнината, която се складира в тази тъкан идва от консумираните храни или е произведена от тялото ни.

 

Бозайниците имат два различни вида типа адипозна тъкан: бяла мастна тъкан и кафява мастна тъкан. Бялата адипозна тъкан е най-често срещания тип, който осигурява изолация, служи за складиране на енергия по време на гладуване или  голямо услие, също така формира обвивки  като „възглавнички” между органите.

Когато мускулите или други човешки тъкани имат нужда от енергия, субстанции познати като хормони активират освобожадаването на мастни киселини от мастните клетки и глицерол.

 

Кафявата мастна тъкан сенамира главно в новородени бозайници, основно генерира топлина и в действителност консумира енеригия. В хората процентите мастна адипоза, която можем да намерим в тялото намаля с възрастта. В други животни, особено в тези, които циклично изпадат в хибернация( мечки), може да се намери в големи количества и при възрастните и играе важна роля в оцеляването. Видовете, които изпадат в хибернация преживяват намаляване на телесната температура и забавяне на метаболизма по време на зимния сън, който им позволява да запазят енергия. Кафявата мастна тъкан консумира енергия и освобождава топлина, което е важно за разбуждането от хибернация. Кафявата адипозна тъкан типично кафява или червена на цвят. Нейният цвят и способността и да произвежда топлина се дължи на големите количества митохондрии в клетките на кафявата мастна тъкан( митохондриите са енергийните станции на клетките.)

 

В хората, разположението на кафява адипозна тъкан в тялото зависи от пола.  Знае се че мъжете акумулират мазнина около талията, а жените натрупват повече по таз и бедра. Генетиците ни са открили определени региони от човешкия геном, които са асоциирани с разпределението на мазнините и няколко гена конкретно оказват голямо влияние върху натрупване на мазнини в зоната на таза при жените спрямо мъжете. Поради това че тези гени се занимават с регулирането на дейностите на мастните клетки, тяхното познаване на тях и на техните функции би ни предоставило добър поглед върху биологичните механизми зад обезитас/ затлъстяване/, захарния диабет и кардиоваскуларните заболявания.

източник: http://www.britannica.com/EBchecked/topic/5948/adipose-tissue

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *