Медиалният епикондилит известен още като синдрома на голф лакътя, тендопатия на флексорите и пронаторите в лакътна и гривнена стави.

 

Та какво е голф лакът?

 

golf elbow

Това е сравнително честа патология, която се появява в следствие на пренатоварване и микротравматизъм, който причинява болка във вътрешната, медиална част на лакътя. Подобна патология е латералния епикондилит или още известен като тенис лакът.

Групата мускули, които са от предната (дланна повърхност на предмишницата) се наричат флексори, тоест сгъвачи. Тези мускули сгъват китката и фалангите на пръстите и имат  общо костно залавно място от вътрешната страна на лакътя, което се нарича медиален епикондил. Когато извършваме многократно репетиторно движение или рязко силно движение е възможно да нараним сухожилията на един или всички флексори, което води до асептичен възпалителен процес. Това асептично възпаление, ако не се лекува води до последващо дегенериране на влакната на сухожилието и неговото прокъсване, което накрая става един хроничен процес съпроводен с болка при най-малкото пренатоварване.

Макар че е възможно това състояние да се появи във всяка възраст обичайната възрастова група е 40-60 години. В наши дни поради продължителното използване на компютри в нашето ежедневие голф лакът се появява дори във възрастовата група от 20-35 години.

Причини за голф лакът

Макар че името подсказва едно, не е нужно да играете активно голф, за да получите медиален епикондилит. В действителност медиалния епикондилит се диагностицира най-чесато при хора, които никога не са барали голф стик в живота си.

Пациентите обикновено развиват голф лакът в следствие на пренатоварване на работното място, селскостопански труд, домакинска работа.  Хайде да изброим няколко професии и спортове водещи до медиален епикондилит.

 

Медиален епикондилите може да се появи при пациенти, които внезапно са увеличили извършването на рутинни дейности, които стресират флексорите в предмишницата(примерно турнир по голф) или при промяна на тези дейности в следствие на използване на нова техника или при неправилно изпълнение на замахваща техника.

Понякога това състояние може да се прояви внезапно.  Това може да се случи при внезапно силно движение свързано с вдигане на тежест . В голфа може да се появи болка, ако пропуснем топката и ударим земята.

Ако пациента има проблеми и травми в китки, лакът или врат това може да е предпоставка за развитие на тази патология.

 

Източник: http://www.athleticedge.biz/Golfer_s_Elbow.html

 

 

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *