Пиша тази статия след като прочетох две интересни статии  в блоговете на двама кинезитерапевти.
Единият е Христо Димитров. Неговата статия е сравнително кратка и добре обяснява на разбираем език промените, които се случват в мускулите и ставите вследствие скъсяването на един от от многоставните статични мускули в тазобедрената става m.  Rectus femuris. Човекът чудесно обяснява патокинезиологичните зависимости и промени  в мускулите, както и ЗАЩО може да ни заболи кръста при скъсяване на този конкретен мускул.
Другата статия, която беше интересна за мен е написано от Любомир Иванов. Тя е по-обширан, навлиза по-подробно с терминология от кинезиологията, обяснява кратко и просто що е това мускулен тонус, неговата роля и това, че се контролира от централната нервна система без да навлиза в подробности като пирамидни и екстрапирамидни системи.

Неговата статия е насочена към мускулния дисбаланс, който може да се развие вследствие на неправилно трениране или прекалено трениране и хипертрофия на мускули като големия гръден мускул. Също чудесна статия, която дава добра представа на човек, който не е запознат с материята ЗАЩО е важен за нас мускулния дисбаланс.

След това кратко предисловие искам и аз да добавя скромния си личен принос в българското интернет пространство за мускулния дисбаланс.

От известно време работата в офиси вече не е мираж. В държавата ни услугите все повече се налагат като основен източник на препитание за разлика от производствените бизнеси, които отстъпват позиции.
Работата в офис и самия офиса е една от основните екосистеми, в които се развива бизнеса с услугите. Имаме много хора, много кабели, много електромагнитни полета, лоша вентилация и МНОГО СЕДЯЩИ ХОРА.

Какво се случва най-общо с опорно-двигателния апарат ?

На първо място натоварванията от динамични стават статични. Гръбначниятни стълб застава в нетипични позиции наложени му от навици и лоша статика на офис работника. Губят се физиологичните извивки, изглажда се лумбалната лордоза(извивката в кръста). Увеличава се гръдната кифоза въпреки съзнателните опити да седим изправени или облегнати. Поради неправилна или нестабилна стойка в стола и лоша позиция на монитора шийната извивка също може да се изглади.
Вследствие на тези промени нашия гръбначен стълб, който е перфектно пригоден за  ходене  и бягане  изправени се озовава в непригодената за него от гледна точка на еволюцията позиция- седеж във „въртящ се ергономичен стол“ в продължени на часове.
Няма как системното малтретиране на опорнодвигателния апарат или както аз я наричам “ системната ОФИС ИНКВИЗИЦИЯ“ , да не доведе до мускулен дисбаланс и след време в дегенертивни и дистрофични промени в ставно-лигаментрания апарат на гръбнак и периферни стави.
Нека разледаме два типични стереотипа пред компютъра: приведен напред към монитора или излегнал се ниско в стола. В тази статия ще разгледам всъщност само първия стереотип. На приведения към монитора офис работник.

Започвам отгоре надолу!

Приведен напред стереотип.

Шийната лордоза е изгладена. Мускулите отпред наречени стерноклейдомастоидеуси са напрегнати, възможно е да се открият болезнение точки в тях. Възможно е скъсяване. Ако се подпираме с една ръка под брадичката е възможно едностранно скъсяване или напрягане на един от стерноклейдомастоидеусите. Болезнениете тригерни или ключови точки, както ги наричам аз в единия от стерноклейдомастоидеусите може да доведе до шум в ушите, болка в главата и в дъвкателната мускулатура.
Трапецовидния мускул и повдигачите на лопатката също ще бъдат ригидни и скъсени. Привеждането напред може да доведе до отслабване на паравертдиебралната мускулатура и до ригидност/стегнатост/. Самото привеждане напред може да промени дихателния ритъм, честотата, частите от белите дробове, които по-често вентилираме. Коремната мускулатура логично ще отслабне, може да се открият  и рефлекторни промени в мускулът  квадратус лумборум  вследствие на статичното обременяване на гръбнака.
Тазобедрената става

Скъсяване поради дългите часове в седене ще настъпят не само в ректус фемурис, но и в главния флексор в тазобедрената става мускулът Илиопсоас. Отдолу глутеус максимус ще е отслабнал външните ротатори ще са скъсени… мускулът пириформис най-вече. Ишиокруралните мускули, които екстензират
тазобедрената става и флектират колянната става също ще са скъсени. Плантарните флексори в глезенната става и по-конкретно двете глави на мускула трицепс суре, така наречените гастрокнемиуси, няма да бъдат подминати от мускулния дисбаланс особено, ако офис-работника е жена, която носи високи токчета.

Всички тези промени в статичните мускули, които изброих съответно водят до промени и в диманичните мускули- мускулите, които може да не са издържливи като статичните, но за сметка на това са бързи и силни. Динамичните мускули постепенно ще отслабнат и това при някои от тях става много бързо. По тази причина
не просто ще ни е трудно да вдигнем 100 кг от лежанка. Ще са затруднени наши ежедневни дейности, ще бъдем ограбени от движения, които приемаме за даденост. Нито ще имаме функционалността, нито силата, нито координацията, която потенциала на нашето тяло ни позволява. След време освен дискофорт и болка, статичното обременяване на ставите  ще доведе до костно-лигаментарни промени, до сериозни блокажи, шипове, артрози, болка дискомфорт, дискови хернии и намалена функция. Все неприятни неща причинени от статичното обременяване.

Та това е моят поглед върху патокинезиологичните промени и мускулния дисбаланс при офис работниците. Има още много какво да се каже допълни и напише от много големите капацитети. Аз това мога да ви поднеса като смляна разбираемо( надявам се) информация. Работата във офисите не лека и това което изброих са рисковете на професията.

Comments

comments

One Response

  1. Ммм нещата не са толкова прости. Зависи от културата и желанието на компанията и мениджърите да предоставят такива условия. Много мениджъри работохолици биха приели такова нещо като скатаване и липса на ефективност.

    Аз лично бих им препоръчал редовно разтягане на „статичните мускули. Ректус фемурис, илиопсоас, трицепс суре, ишиокруралните мускули. Целта на тази статия е по-скоро да им обърне внимание на тези зависимости между статично натоварване, хипотрофии, скъсяване и ограничен обем на движение. Иначе има специфични мускулно енергийни техники, които могат да се приложат. И най- вече да се говори за този проблем, да разбере компанията, в която работитят офис работниците, че те ще са по-ефективни, ако са здрави, не ако всичко ги боли и баналното обездвижване ги осакатавя.
    Аз лично към описаните от вас дейности бих добавил и една проста шведска стена или лост в офиса. Нито ще заеме място, нито ще пречи на работата, но какви чудеса могат да се постигнат при висенето и разтягането. Благодаря ви за конструктивния коментар!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *