Това, което ще прочетете е един  коментар, който написах за 15 минути една февруарска вечер през 2014 под една статия, която нищеше тезата за това, че класическият масаж реално не може да бъде наречен лечебен, защото действието му е неспецифично, недоказано, противоречиво.

Масажът, според автора, е средство за общуване, комуникация, релакс, но по никакъв начин не може да бъде наречен лечебно средство. Признавам, че първият ми коментар беше прекалено остър и невъздържан, но бях доста ядосан от едностранчивото представяне и личната интерпретация на факти, събрани от един учебник по  масаж. Вторият, пък, всъщност се получи доста прилично, исках да звуча зрял и балансиран. Исках да изкажа тезата си по-метафорично.  Можех да кажа доста неща, но тогава това написах и това се получи.

Ето го и самият коментар. Статията може да не просъществува дълго- така се надявам, но този коментар ще е полезен на четящите.

„Обяснявам защо не съм съгласен. Няма да навлизам в неврология, сегментарна инервация, дерматоми, миотоми, периостални сегменти, гръбначно мозъчни сегменти и така нататък.

Ще ви разкажа една история. Вие ще сте главните герои. Вие сте млади рехабилитатори. Посрещате пациентка с фрактура на капачката на коляното. Ортопедите са я отворили, фиксирали са я с тел, така наречената осморка на Вебер, и са я зашили. Казали са и че от “нагревки и масажи” няма да има нужда.

Минават 50 дни, но тя  не се оправя. Идва при вас с патерици и в коляното може да свие до 20 градуса. В картона пише следното: физикални мероприятия и кинезитерапия- импулсно магнитно поле, ултразвук с контратубекс, електростимулация на квадрицепса, криотерапия и активна лечебна физкултура и механотерапия. Вече е направила апаратите- без механотерапията. Идва при вас за първи ден.

Вие сте млади неопитни рехабилитатори, до вас има стара опитна рехабилитаторка- вряла и кипяла. Момичето ляга след, като сте го разпитали как е и сте му снели бърза анамнеза. Оглеждате коляното. То е голямо, отекло, зачервено, болезнено при допир и движение, отгоре върху капачката има голям грозен уплътнен белег с прораснали повлекла от съеднителна тъкан около него. Капачката е закована като с чук… не може да я преместите нито напред, нито назад, нито настрани. Рехабилитаторката ви оставя да действате.

Правите криотерапията по схемата.Слагате я на механотерапията( това е уредче, което пасивно сгъва и разгъва коляното от нулева до крайна позиция). Задавате параметрите и я пускате. Пациентката ви почва да се гърчи от болка-  охка пъшка прави физиономии. Заочвате от 0-20 и завършвате от 0-20, не сте спечелили и един градус. Изправяте я, давате и активна кинезитерапия(упражнения). Тя се криви, компенсира от таза, не печелите пак нито един градус. Рехабилитаторката ви се усмихва. Казва да се дръпнете. Слага пациентката на кушетката и започва да и прави класически масаж – на квадрицепса и на многоставните мускули под коляното(ишиокрурална мускулатура и главите на трицепс суре). След това разтрива сухожилието на  кадрицепса, големия белег и уплътнената съединителна тъкан. Масажира залавното място на туберозитас тибие на голямопищялната кост. Накрая мобилизира(раздвижва) напред-назад и наляво- надясно няколко пъти капачката. Тя не потдава много, но се раздвижва и е много по-добре от това, което е било, когато вие сте се мъчили. Пациентката е обезболена, капачката се движи по-свободно.

Слагате пак пациентката на механотерапията. Тя е спокойна- рехабилитаторката директно я пуска на 25 градуса. Прави ги без проблем. Изправяте я за гимнастиката- упражненията се получават, има разлика в обема  и чистотата на движението. Слагате я, след активната кинезитерапия на уреда за механотерапия като ориентир. Пациентката ви вече свива на 30 градуса. След 7 дни вече сте я докарали до 65-70 градуса и то благодарение на “нелечебния класически масаж”.

Сега ще добавя следното. Скалпелът в ръцете на опитен хирург е инструмент на живота и здравето. В ръцете на касапина… ще е друго, в ръцете на обикновения човек може да е и обикновен нож за рязане на шпеков салам. Важното е да знаеш как и за какво да го използваш, така е и с похватите от класическия масаж. Ако познава анатомията и физиологията, болестите, нервната система и рефлекторните методики, както и мануалната терапия,ако знае какво иска да постигне, то класическият масаж е ЦЕННО СРЕДСТВО В АРСЕНАЛА НА ОПИТНИЯ РЕХАБИЛИТАТОР. От статията на колегата разбирам, че той просто не знае  или не е оценил качествата на похватите от класически масаж в практиката си. Силно се надявам, че ще свалите тази абсурдна статия.

А относно лимфния дренаж- в момента един мой колега е на стаж в Испания. Там са на светлинни години в отношение на бази и взаимоотношения с пациенти. Лимфният дренаж се използва активно и ежедневно с ОГРОМЕН УСПЕХ.“

 

Та така, от един коментар направих цяла нова статия в блога ми. Да ви е сладко.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *