Ако сте здрав, щастлив и пълноценно трудещ се гражданин на Република България, то вие досега не сте чували и не сте се възползвали от програмата на НОИ за профилактика рехабилитация и отдих . Тази година програмата стартира на 31.03.2014.

 

„Тя е насочена към осигурени за общо заболяване, майчинство и/или трудова и професионална злополука, както и към  получаващи лична пенсия за инвалидност, ако не са навършили възрастта по чл. 68, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване, не са осигурени и срокът на инвалидността в експертното решение на Териториална експертна лекарска комисия, респективно на Националната експертна лекарска комисия, не е изтекъл.“ / Източник: НОИ

 

Какво получават пациентите от тази програма?

 

„1.  Общо 4 основни диагностични и терапевтични процедури дневно (вкл. прегледите и изследванията) по цени, утвърдени от Надзорният съвет на НОИ;

2. средствата за нощувки по цена, утвърдена от Надзорният съвет на НОИ, без доплащане от правоимащите лица;

3. частична парична помощ за хранене в размер на 5,00 лв. за един храноден. За деня на постъпване и деня на напускане Националният осигурителен институт заплаща общо 5,00 лв. частична парична помощ за хранене.

 

Лицата получават право на парични помощи за профилактика и рехабилитация еднократно в една календарна година за 10 дни престой.“ / Източник: НОИ

 

 

Данните, които съм дали тук са взети от сайта на националния осигурителен институт и са дадени в информационни файлове, които може да погледнете, ако кликнете тук.

 

Новината на деня за мен , е че тази програма ще приема записвания до края на август. След това се преустановява поради липса на средства.

 

Какво означава това?

Това означава, че голяма част от нуждаещи се от тези 10 дни няма да имат възможност да се възползват от тях.  Говоря за наистина нуждаещите се , не желаещите да се възползват от сравнително безплатна ясла  за 10 дни осигурен солидарно от останалите изрядни платци, които са здрави и нямат нужда да се възползват от нея. Всяка година  десетки хиляди българи преживяват преходно нарушение в мозъчното кръвообръщение.  От тях над петдесет хиляди получават инсулт, една не малка част от тях не преживяват този инцидент.

Над 40 000 от тях обаче преживяват и се инвалидизират и поради счупената ни здравна  система голяма  част от тежките и средно тежките случаи  не стигат до пълно функционално възстановяване съпоставимо с  тежестта на тяхното увреждане. Във всеки един момент инвалидите след инсулт в Република България са около сто и двайсет хиляди. Това са огромни цифри и това е само едно от „социално значимо заболяване“.

zdravni grji

 

Тазгодишния бюджет за рехабилитация, профилактика и отдих по програмния  период зададен от НОИ е 15 362 329 лв, които се прогнозира, че ще бъдат разпределени на около 39 200  отговарящи на изискванията поставени от НОИ пациенти. Сами разбирате за какъв конфликт говорим тук, след като бюджета отпуснат не може да покрие на 100% болните дори от едно социално значимо заболяване. Ами болните преживели инфаркт? Може би не знаете, но болния от инфаркт не се излекува от него, той се научава да живее с него и с пораженията нанесени върху сърцето му. Ако сърдечносъдовата система смогне да компенсира… това е добре. Ако не смогне, това е зле! Важно е да се знае, че преживелите инфаркт също подлежат на профилактика и рехабилитация. Има още толкова заболявания, но мисля че не е нужно да ги изброявам, за да разберете за какво говоря

Сега разделете тези 15 362 329 лв на 39 200 пациента. Резултатът е 391 лв за 10 дневна нощувка, ядене за 5 лв на ден, и каквото остане трябва да покрие режийните на хотела, специализирания труд на рехабилитатори, кинезитерапевти и лекари. Грозна картинка стана, нали? Черен ден за българското общество е щом не можем да дадем дължимото на пострадалите ни съграждани. Вярвайте ми, с тоя наш начин на живот никога не знаеш кога можеш да се окажем от другата страна на барикадата и тогава страшната реалност престава да бъде  просто цифри и сухи новини.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *